2020. 08. 04. - 12:30

A zeneórák nem segítenek a matek elsajátításában?

A zeneórák nem segítenek a matek elsajátításában?

Nem rossz dolog zenélni taníttatni egy kisgyermeket – ám kutatók szerint nem járul hozzá a csemete általános intelligenciájának fokozásához.

A zene taníttatása egy gyermeknek meglehetősen jó dolog. Ugyanakkor a kutatók felhívják a figyelmet arra: az általános intelligenciát nem feltétlenül fokozza.
 
Egy új kutatás rámutatott: nem igazán segíti a zene a memória fejlesztését, a matematika, az olvasás és az íráskészség sem feltétlenül fejlődik tőle.
 
Korábbi tanulmányok, amelyek megpróbálták meghatározni a zenei képzés értékét a kognitív és tudományos teljesítmény tekintetében, ellentmondásosnak bizonyultak.
 
Hasznos a zenetanulás, de kutatók szerint nem fokozza az általános intelligenciát
Hasznos a zenetanulás, de kutatók szerint nem fokozza az általános intelligenciát
 
Giovanni Sala, a japán Fujita Egészségügyi Egyetem, valamint Fernand Gobet, a Londoni Közgazdasági és Politikai Tudományi Iskola munkatársa közel 7000 gyermek adatait elemezte 54 korábban közzétett tanulmányból.
 
Ezek alapján úgy találták, a zenei képzésnek nincs hatása a mentális vagy akadémiai képességek fejlesztésére más területeken - függetlenül attól, hogy milyen korúak voltak a gyerekek.
 
A jelentést a Memory and Cognition szaklap közölte.
 
„Tanulmányunk alapján az a fennálló hiedelem, miszerint a zene a gyermekeket okosabbá teszi , nem állja meg a helyét” - mondta el Sala.
 
„Gyakorlati szempontból ez azt jelenti, értelmetlen lehet a zene oktatása azzal a szándékkal, hogy javítsa a gyermek kognitív vagy tudományos képességeit – tette hozzá a kutató. - Noha az agy képezhető azzal, hogy gyakorol az ember, a zene tanulásával csak jobban megismerheti a zenét.
Ezektől az előnyöktől nem teljesít egy gyermek jobban a matematikában” – fogalmazott Sala.
 
Gobet ugyanakkor kiemelte: a zenei képzés mindazonáltal hasznos lehet a gyermekek számára, például a társadalmi készségek vagy az önértékelés javítása miatt.
Plusz, a zeneoktatás egyes elemei, így a számtani zenei jelölések is felhasználhatók más tudományágakban a tanulás megkönnyítésére.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.