2021. 01. 12. - 12:15

Az önkontroll kulcsfontosságú lehet a gyermek hosszabb, boldogabb életéhez

Az önkontroll kulcsfontosságú lehet a gyermek hosszabb, boldogabb életéhez

Ha csemeténk jól viselkedik, megalapozhatja egy egészséges, boldog élet alapjait? A válasz a kutatók szerint egy határozott igen.

Nem jár rosszul az a gyermek, aki már kicsi korától jól viselkedik – kutatók szerint ezzel alapozhatja meg egy egészséges és boldog élet alapjait.
 
A szakemberek több mint ezer új-zélandi gyermek életét követték nyomon születésüktől 45 esztendős korukig. Kiderült: azok a fiúk és lányok, akik célorientáltak voltak és s jobban vissza tudták fogni viselkedésüket, gondolataikat, érzéseiket, egészségesebb testben és aggyal éltek középkorúként, mint akikre ez nem volt jellemző.
 
A kutatók szerint kimondható, hogy azok a gyermekek, akik jobban gyakorolták az önkontrollt, lassabban öregedtek – mondta Leah Richmond-Rakerd, a tanulmány vezetője, az Ann Arbor-i Michigani Egyetem pszichológia-professzora.
 
Kutatók szerint a jól viselkedő gyermekekből egészségesebb és boldogabb felnőtt válhat
Kutatók szerint a jól viselkedő gyermekekből egészségesebb és boldogabb felnőtt válhat
 
„Testük és agyuk egészségesebb és biológiailag fiatalabb volt. Azt is kiderítettük, hogy egészségügyi, pénzügyi és szociális szempontból is több tartalékkal rendelkeztek, mint mások” – fogalmazott a kutató.
 
Richmond-Rakerd csapata szerint mindennek a „jobb érzelmi szabályozáshoz életkezeléséhez van köze – ezek az emberek jobban terveznek, így kevesebb válságot és kihívást élnek meg. A kihívásokra adott válaszuk pedig mérhetőbb és átgondoltabb, amikor válsághelyzetek adódnak.”
 
Számos magatartás, amely a rossz egészségi állapothoz járul hozzá, annak a viszonylagos képtelenségnek köszönhető, hogy az illető késleltesse a kielégülést, bármivel kapcsolatos is az – fejtette ki James Maddux, a Virginiai Mason Egyetem Jólléti és Fejlesztési Központjának vezető tudományos munkatársa.
 
Ezek az emberek nem képesek lemondani a kisebb, rövid távú jutalmakról a jelentősebb és hosszú távú jutalmak kedvéért.
 
A rövid távú jutalmak közé sorolható a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a sok evés, a nem biztonságos szex – sőt az is, ha valaki egy járvány idején is partikra jár.
 
A vizsgálati csoport 3–11 éves kor közötti gyermekeket mért fel a fenti téma szempontjából, szüleik és tanáraik véleményét figyelembe véve. Figyelembe vették a gyerekek impulzivitását, frusztrációtűrő képességét és kitartását a célok elérésében.
 
Később, 45 éves korukban fizikai vizsgálatok, interjúk és agyi vizsgálatok kombinációját végezték el esetükben, hogy meghatározzák fizikai egészségüket és társadalmi jóllétüket felnőttként.
 
Összességében kiderült: azoknál, akiket fiatalabb korban nagyobb önkontroll jellemzett, középkorúként kevésbé voltak észrevehetőek az agyi öregedés jelei, jobban tájékozódtak az egészségügyről és a pénzügyekről, sőt, jobb szociális készségeket fejlesztettek ki.
 
Mi több, a kutatócsoport szerint a megállapítások akkor is igazak voltak, amikor a kutatók számításba vették az illetők jövedelmét és IQ értékeit is.
 
A kutatók hozzátették: nemcsak a gyermekkori önkontroll befolyásolta a jóllétet későbbi életben. A fentiek akkor is igaznak bizonyultak, ha egy személy nem kisgyermekként, hanem kissé később alakította ki a megfelelő önkontrollt.
 
Vagyis, sohasem késő elkezdeni egy ígéretesebb élet érdekében.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.