2021. 10. 05. - 10:30

Magasabb a szegénységben élő gyermekek vérében az ólomszint

Magasabb a szegénységben élő gyermekek vérében az ólomszint

Meghökkentő eredményre jutott egy tanulmány: eszerint a szegénységben élő gyermekek vérében nagyobb valószínűséggel magas az ólomszint, mint a más társadalmi-gazdasági háttérrel rendelkezőkében.

A szegénységben élő gyermekek nagyobb valószínűséggel rendelkeznek magas ólomszinttel a vérükben, mint az egyéb társadalmi-gazdasági háttérrel rendelkezők - állapította meg a JAMA Pediatrics tanulmánya.
 
A 6 éves és ennél fiatalabb gyermekeknél, akik olyan közösségekben élnek, ahol az emberek többsége a nemzeti szegénységi küszöb alatt él, csaknem kétszer akkora valószínűséggel volt kimutatható ólomszint a vérükben, mint az előnyösebb gazdasági helyzetű területeken élőknél.
 
Ezek a fiatalkorúak vannak a legnagyobb veszélyben az ólomnak való kitettség szempontjából, annak mérgező hatásai miatt – mutattak rá a Bostoni Gyermek Kórház kutatói.
 
Magasabb az ólomszint a szegénységben élő gyermekek vérében - állapították meg a kutatók
Magasabb az ólomszint a szegénységben élő gyermekek vérében - állapították meg a kutatók
 
Az ólmot nagyon sok esztendőn át használták az építőiparban, a csövekben, a festékekben, a benzinben és más termékekben. Azonosítható ólomszintet találtak a régi házakban, különösen a háztartási porban, valamint a környező talajban.
 
Ahhoz, hogy kiküszöböljék az ólomnak való kitettséget és annak a gyermekek egészségi állapotára gyakorolt ​​hatását, az Egyesült Államoknak erőfeszítéseket kell tennie, hogy megakadályozzák az ólom-expozíciót, kezdve azokkal a területekkel, ahol a legmagasabb a kockázat – vélekedtek a kutatók.
 
A kutatók szerint az Egyesült Államokban több mint 1,1 millió, 6 éves vagy annál fiatalabb gyermek esetében derült ki a vér ólomszint-adatainak elemzése során, hogy több mint 50 százalékuknál kimutatható az ólomszint, s körülbelül 2 százalékuknál ez a szint emelkedett is.
 
A helyi egészségügyi és humán szolgáltatási minisztérium szerint minden kimutatható ólom a vérben rendellenesnek tekinthető és potenciálisan káros lehet, különösen kisgyermekeknél.
 
Nincs „biztonságos” ólom-expozíciós szint – a kicsik vér-ólomszint emelkedését összefüggésbe hozták már az értelmi fogyatékosság és a figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség kialakulásával, illetve a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD) gyakoriságával is.
 
A tanulmány eredményei egész pontosan 1,14 millió, 6 éves vagy annál fiatalabb gyermek vér- ólomszintjének elemzésén alapultak. A gyermekeket 2018. október 1. és 2020. február 29. között vizsgálták,
mindannyian az 50 amerikai állam, illetve Washington lakói.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.