2022. 04. 24. - 10:00

Mit tegyünk, ha a baba folyton kimászik a kiságyból?

Mit tegyünk, ha a baba folyton kimászik a kiságyból?

Nagyon óvatosnak kell lennünk, amennyiben kisgyermekünk elkezdett kimászni a kiságyból. Ez sérüléshez, sőt hirtelen csecsemőhalál szindrómához is vezethet. Mit tehetünk megelőzésképpen?

Nem ritka dolog, hogy a kisgyermekek elkezdenek kimászkálni a kiságyukból. Még az is előfordulhat, hogy hajnali 5-kor egyik bútoron találjuk őket. Ügyességük büszkeséggel tölthet el bennünket, ám ezek a „mutatványok” igen veszélyesek.
 
Ha a gyermek elkezdett kimászni a kiságyából, a következő megelőző lépéseket tehetjük.
 
1.Alkalmazzunk alvózsákot: az alvózsákok vagy hordható takarók a rendes takarók alternatívájaként használhatók. Az alvózsákok használata azért hasznos, mert helyén tartja a kisgyermek karját és lábát. Tudja mozgatni azokat, de ha fel akarna állni, már nem túl kényelmes. Előfordulhat, hogy a baba rájön a cipzár kinyitásának módjára. Ilyenkor jobb kifordítva ráadni azt.
 
2.Engedjük lejjebb a kiságy matracát: a kiságy matracát célszerű a lehető legalacsonyabb pontra állítani a talaj közelében, amíg a baba meg nem tanul önállóan ülni és állni.
 
Mit tegyünk, ha a baba folyton kimászik a kiságyból?
Mit tegyünk, ha a baba folyton kimászik a kiságyból?
 
A kiságyból így nem tud lemászni. Győződjünk meg arról is, hogy az ágya közelében nincs olyan bútor, amelyet támaszként használhat a kimászáshoz.
 
3.Tartsuk tisztán a kiságyat: ne legyen tele játékokkal és párnákkal a kiságy! A gyermek ugyanis használhatja őket ahhoz, hogy kimásszon az ágyból. A sok játék amúgy is sérüléshez vezethet, sőt hirtelen csecsemőhalál szindrómát okozhat.
 
4.Mondjunk nemet: ha keményen rászólunk a kisgyermekre, amikor kimászik az ágyból, azzal megakadályozhatjuk, hogy ezt gyakrabban tegye.
 
5.Őrizzük meg a nyugalmunkat, ha rajtakapjuk: ne reagáljuk túl a dolgot, ha észrevesszük, hogy éppen kimászik a gyermek az ágyból. A lurkók jövőbeni tetteik attól függnek, hogyan reagál a szülő. Ahelyett, hogy már gondolkodnánk egy másik gyermekágy beszerzésén, maradjunk nyugodtak és vegyünk előbbre más megoldásokat. A túlreagálás hatására a gyermek megismételheti a viselkedést.
 
6.A kiságyat csak alvásra használja a baba: ez megváltoztatja a kiságyról alkotott elképzelését, mivel úgy érzi, az ágyat csak játékra használják – vagyis, csak alvásra kijelölt területként kell alkalmazni. Továbbá, ha a baba dühös vagy ingerült, ne tegyük be a kiságyba. Ez téves elképzelést eredményezhet nála és éjjel is ki akar szállni az ágyából.
 
Mikor váltsunk nagyobb ágyra?
 
Amennyiben kisfiunk vagy kislányunk csupán 1 éves, rossz ötlet egy nagyobb gyermekágy siettetése. Ha betölti a 18 hónapos kort, már vásárolhatunk ágyat.
 
Kisgyermekágy beszerzésén akkor gondolkodhatunk, ha már minden lehetséges módszert kipróbáltunk, hogy megakadályozzuk a kimászását. Mindenképpen próbáljuk ki a fenti módszereket, mivel a korai fekvés bonyolult lehet.
 
A sérülések megelőzése
 
Fontos, hogy a lakást, házat „bababiztossá” tegyük. A kisgyermekek nagy rendetlenséget csinálhatnak és közben megsérülhetnek. Takarjuk le az összes elektromos aljzatot, az ablakokat ne lehessen csak úgy kinyitni. A szobákban ne legyenek éles dolgok, apró tárgyak, amelyeket véletlenül lenyelhet. Hozzunk létre biztonságos teret a gyermek számára!
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.