2020. 07. 07. - 11:00

Tojás: Mikor ismertessük meg a babával?

Tojás: Mikor ismertessük meg a babával?

A tojás kiváló fehérjeforrás, amely egy kisgyermek táplálkozásának is fontos része a megfelelő fejlődéshez. Egyszerűen elkészíthető és fogyasztható. De mikortól?

Sokan szeretik a tojást, amely kétségtelenül az egyik legjobb és legegyszerűbb fehérjeforrásunk. A megfelelő növekedés és fejlődés érdekében a tojást a kicsiknek is fogyasztaniuk kell, ám nem mindegy, mikor ismertetjük meg a babával ezt az élelmiszert.
 
Szakértők szerint 6 hónapos kortól már adható a tojás, amint a gyermek elkezd hozzászokni a szilárd ételekhez. Fontos, hogy a tojás kellően meg legyen főzve, amikor babának adjuk. Érdemes először főtt tojással kínálni, s csak fokozatosan bevezetni étrendjébe a rántott, buggyantott tojást vagy az omlettet.
 
Mit nem szabad tennünk a tojás megismertetése során?
 
1.Ne adjunk a gyermeknek egy teljes tojást: ezt az ételt (is) apró darabokra vágva kínáljuk, hogy könnyen meg tudja enni a baba.
 
A főtt tojással ismertessük meg először a gyermeket
A főtt tojással ismertessük meg először a gyermeket
 
2.Ne erőltessük, hogy megegye az egészet: ha a kicsi az első pár falat után elutasítja a tojást, ne erőltessük bele a többit. Jelenleg még csak próbálgatja az ízeket. Idővel valószínűleg többet is kér majd belőle.
 
3.Nyers tojást semmiképp ne adjunk: sem nyers tojást, sem olyan ételt nem szabad a gyermeknek adni, amiben lehet nyers tojás. A benne levő szalmonella baktérium ugyanis ételmérgezést vagy egyéb fertőzést okozhat. Arra is nagy esély van, hogy a baba allergiás lesz a tojásra, ha még éretlen szervezete nem áll készen rá.
 
4.Vegyük észre a tojásallergia jeleit: amikor a csemetének először adunk tojást, figyeljük meg, milyen reakciói vannak. Az ételallergia igen rövid időn belül jelentkezik, miután elfogyasztotta a tojást.
 
-Kiütések az arcon vagy a test más részein
-Zihálás vagy nehéz légzés
-Orrfolyás
 
-Vizenyős szemek
-Gyomorfájdalom, hányinger, hányás vagy hasmenés
-Anafilaxia (ritka)
 
Ha a fenti tünetek bármelyikét észleli, azonnal hagyja abba a baba tojással kínálását. Beszéljünk doktorral, mielőtt ismét adnánk a gyermeknek ezt az ételt. Ha a családban volt már ételallergiás, konzultáljunk a gyermekorvossal a problémáról.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.