2020. 10. 27. - 12:15

Top 7 tipp, hogy a gyermek kitakarítson maga után

Top 7 tipp, hogy a gyermek kitakarítson maga után

Küzdünk csemeténkkel, hogy összeszedje maga után a holmikat, elrakja a játékait? Íme néhány hatékony tipp, melyekkel hozzásegíthetjük őt ennek megtanulásához.

Gyermekeinket meg kell tanítanunk arra, hogy elpakoljanak maguk után és tisztában legyenek vele: rendetlenségüket az ő dolguk helyrehozni.
 
Ez persze nem könnyű, de türelemmel és néhány trükkel elérhetjük, hogy a csemete igenis rendet rakjon, ha már nem játszik a játékokkal vagy nem kellenek neki bizonyos dolgok egy adott napon.
Íme, mivel segíthetjük ehhez hozzá.
 
1.Legyen „rendrakás idő”: lefekvés előtt pár perccel legyen rendrakás idő! Mielőtt a csemete aludni tér, szedje össze a dolgait és rakja őket dobozba vagy oda, ahol a helyük van. Először segítségre lehet szüksége, csináljuk vele, még játéknak is felfoghatja a dolgot. A technika alkalmazható az ő szobájában, de a hálóban és a nappaliban is – csak érdemes dobozt tartani a játékoknak mindenhol, ahol szokása játszani.
 
Időben kell megtanítani a gyermekeket rendet rakni
Időben kell megtanítani a gyermekeket rendet rakni
 
2.Tegyen mindent a helyére: a kisebb játékokat, például kirakósokat tanulja meg a gyermek oda visszarakni, ahova valók, tehát a darabokat a dobozba és így tovább, különben könnyen elkallódnak.
 
3.Kabátot a helyére: amikor hazaérkezünk, mindig adjuk ki az utasítást, kabátot a helyére! Amikor belépünk az ajtón, mindjárt akasszuk fel a kabátokat és a cipőt is tegyük oda, ahol annak a helye van. Ezt csináltassuk végig a gyermekkel is, hogy egy idő után a dolog automatikus legyen.
 
4.Legyenek kijelölt területek: egyik egyszerű módja annak, hogy a gyermek rendben tartsa a dolgait, az, ha van is a holmija számára megfelelő hely. Egy külön fiók, tárolóedény vagy doboz bizonyos dolgok számára. Ugyanezt a logikát alkalmazhatjuk a fa-, a műanyag játékok és a beöltözéshez szükséges ruhák esetében. Mindennek legyen helye.
 
5.Az edények elrakása: érdemes a csemetét megbízni azzal, hogy ha egy kicsit is érdeklődik a mosogatógép iránt, kezdje el kiszedni belőle a dolgokat és adja tovább a szülőnek.
 
Minden nap segíthet kipakolni a gépet, mi is jelentős időt nyerünk ezzel. Az éles tárgyakat persze ne bízzuk rá, de a tányérokat, tálakat, csészéket nyugodtan segítsen kiszedni. A pozitív megerősítés pedig valóban a feladat elvégzésére sarkallja a gyermeket.
 
A mosogatásban is segíthet persze, például elöblíteni az edényeket és a szárítóra helyezni.
 
6.Irány a kuka! Bármit kibontunk és a csomagolás már nem kell, adjuk a gyermeknek, hogy tegye azt a szemeteskukába. A csemete ezt játéknak is felfoghatja, mégis egy igen hasznos dologra tanítjuk meg.
 
7.Segítsen kipakolni a bevásárló szatyrot: ha minden alkalommal megkérjük a gyermeket, hogy segítsen elhelyezni az élelmiszereket, amelyeket vettünk, hamar megtanulja, mit hová kell tenni. Hasznos segítséget nyújt, miközben elsajátítja, minek hol van a helye.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.