2024. 01. 04. - 08:55

Kitörési pont lehet a hazai gazdaság számára a mesterséges intelligencia

Kitörési pont lehet a hazai gazdaság számára a mesterséges intelligencia

Fontos, hogy Magyarország felkészültsége a digitalizáció terén a legjobb legyen a térségben, hiszen a mesterséges intelligencia kitörési pont lehet a hazai gazdaság számára – vélekedik a kormány.

Komoly kitörési pont lehet a magyar gazdaság számára a mesterséges intelligencia. Ezért a kormány törekszik rá, hogy hazánk a legjobb legyen a térségben a digitalizációs felkészültséget illetően – erről az MBH vállalati konferenciáján beszélt Fábián Gergely, Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára – tudatta az MTI.
 
Fábián Gergely kiemelte, hogy a mesterséges intelligenciának GDP-növelő hatása van - nagyságrendje globális szinten nagyjából ezermilliárd dollár. Azoknak a vállalatoknak, amelyek építenek az MI használatára, tapasztalatok alapján szignifikánsan nő a bevétele.
 
Az államtitkár arról is beszélt, hogy a mesterséges intelligencia hatékonyságnövelő, csökkenti a kockázatokat, képes a termelési láncok átalakítására, ez pedig a kereskedelemtől a mezőgazdaságon át az iparig minden területen megmutatkozik. Módosítja a munkaerőpiacot is, kiváltva álláslehetőségek százmillióit, s olyanokat teremt helyettük, amelyek nagyobb hozzáadott értéket képviselnek, mint a korábbiak – írta az MTI.
 
Kitörési pont lehet a hazai gazdaság számára a mesterséges intelligencia
Kitörési pont lehet a hazai gazdaság számára a mesterséges intelligencia
 
Ugyanakkor, Európa a világ élvonalától lemarad a digitális átalakulást illetően, melyben manapság elsősorban az amerikai-kínai versengésre helyeződött a hangsúly.
 
Fábián Gergely kiemelte, hogy Magyarország nem elégedhet meg az EU átlag beérésével. Utóbbihoz egyébként jó alapot nyújt, hogy 2010-et követően a kontinens egyik legjobb digitális infrastruktúrája alakult ki hazánkban – tudatta az MTI.
 
A hazai vállalatok felkészültségén még van mit javítani. A magyar kormány célja azonban 2030-ig elérni, hogy az MI-alkalmazások beépüljenek az egészségügyi ellátórendszerbe, az energiatermelésbe, a mezőgazdaságba. Növelni kell a termelékenységet, a foglalkoztatást, a cél, hogy ezek 15 százalék GDP-növekményt érjenek el – emelte ki az államtitkár.
 
Mint mondta, az MI felhasználása terén hazánk a régió élére kerülhet az évtized végére, amellett, hogy a legjelentősebb fejlesztővé válhat az autonóm járművek terén.
 
A kormány célja még, hogy ösztönözze az elektronikus ügyintézést, a mesterséges intelligencia-oktatás támogatását, melyet szükséges elérhetővé tenni minimum 2,5 millió ember számára – írta az MTI.
 
A digitális átalakulást a vállalatok csupán azután kezdhetik meg, hogy alaposan felkészültek – hangsúlyozta Ratatics Péter, a MOL fogyasztói szolgáltatások ügyvezető igazgatója.
 
A folyamat ugyanis nem kevés pénzbe kerül és megfontolt tervezés kell hozzá, hogy kifizetődjön.
 
Az MI jelentőségét először a cégvezetőknek kell felismerni, a változás belülről kezdődik – jegyezte meg az ügyvezető igazgató.
Nincs szabály, amely mindenkire ugyanúgy érvényes. A vállalatok csak maguk mérhetik föl, hogyan tudják a digitális átalakulást a legjobban hasznosítani - mondta Szabó Levente, az MBH Bank egyedi kiszolgálásért felelős vezérigazgató-helyettese.
 
Az innovációs képesség alapvető versenyképességi feltétel. Miután a mesterséges intelligencia a mindennapok részévé vált, előrejelzések szerint az előttünk álló években dollárban kifejezve százmilliárdos nagyságrendben fektethetnek be az MI-be a cégek.
 
Az MBH hagyománnyá tenné a vállalati konferenciákat, hogy a gazdaság szereplői megoszthassák egymással a tapasztalataikat a kihívásokról, amelyek mindenkit érintenek – írta meg az MTI.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.