2023. 08. 29. - 11:17

Új optikai chippet hoztak létre Magyarországon

Új optikai chippet hoztak létre Magyarországon

A Wigner Fizikai Kutatóközpont tudósai egy új optikai chip kifejlesztésén dolgoztak a közelmúltban.

Olyan modern optikai chippet hoztak létre egy rendhagyó innováció alkalmával a Wigner Fizikai Kutatóközpont szakemberei, amely tökéletesen alkalmazható ultrarövid lézernyalábok fázisának vizsgálatára és elemzésére.
 
A Wigner Fizikai Kutatóközpont közleménye alapján ezen eszköz fejlesztése rendkívül nagy jelentőséggel bír a fény és anyag kölcsönhatásának jobb megértése miatt, ami hosszú távon jelentősen elősegítheti az elektronikus áramköröknél akár jóval hatékonyabb rendszerek kifejlesztését is. 
 
A központ szerint az életünket szinte minden aspektusában az elektronikus áramkörök irányítják, legyen szó az épületek fűtéséről, a telekommunikációról vagy a modern közlekedésről.
 
chip_torzs
Ultramodern chippet fejlesztenek a magyar kutatók
 
Mivel a modern elektronikai eszközök sebessége bizonyos határok között mozog, a magyar kutatók olyan megoldásokat keresnek, amelyekben a fényt használják a különféle folyamatok irányítására.
 
A Wigner Fizikai Kutatóközpont Lendület-kutatócsoportja most olyan forradalmian új optikai chippet dolgozott ki, amely lehetővé teszi a lézerimpulzusok fázisának vizsgálatát is, ezáltal a leggyorsabb jelenségeket is képesek lehetnek a jövőben lézerfénnyel irányítani.
 
A magyar kutatók szerint lenyűgözően új lehetőségeket nyitnak meg az optikai chip lézernyalábok jellemzésének egyszerűbb módjával, amit fázis szkennernek neveztek el. 
 
Forrás: MTI
CS.SZ.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.