2022. 04. 13. - 08:30

Felfedezték a Földtől legtávolabb levő galaxist

Felfedezték a Földtől legtávolabb levő galaxist

A galaxist, amely a legmesszebb helyezkedik el Földünktől, tőlünk 13,5 milliárd fényévre észlelte egy tudóscsoport.

Rábukkantak a kutatók a Földtől legtávolabb levő galaxisra: 13,5 milliárd fényévre helyezkedik el bolygónktól és a HD1 nevet kapta. Olvasd el: Megtalálták az univerzum általunk ismert legnagyobb galaxisátgalaxy_1
 
A tudósok most arról folytatnak vitát, hogy pontosan milyen is lehet az észlelt galaxis.
 
Két ötlet jutott eszükbe, melyek közül az egyik azt sugallja, hogy a HD1 elképesztő sebességgel alkothat csillagokat és talán az univerzum legelső csillagainak adhat otthont.
 
Az is felmerült, hogy a HD1 egy szupermasszív fekete lyukat tartalmazhat, amely a Nap tömegének körülbelül százmilliószorosa. Olvasd el: Mesterséges intelligencia segíti az űrszemét eltakarítását
 
„Nehéz megválaszolni egy ilyen távoli forrás természetére vonatkozó kérdéseket” – szögezte le Fabio Pacucci, a kutatás vezető szerzője.
 
Mint mondta, olyan ez, mintha egy hajó nemzetiségét igyekeznénk kitalálni a lobogója alapján, miközben távol van a parttól, szélvihar és sűrű köd kellős közepén.
 
Ilyenkor ugyanis talán észlelni lehet a zászló egyes színeit és alakjait, de teljes egészében nem látható. „Végső soron az elemzés és a valószínűtlen forgatókönyvek kizárásának hosszú játéka” – jegyezte meg a kutató.
 
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.