2023. 02. 24. - 08:30

Holdpor mentheti meg az emberiséget?

Holdpor mentheti meg az emberiséget?

A Holdról kilőtt por megvédheti a Földet a globális felmelegedés hatásaitól – derült ki egy új kutatásból.

Megmentheti a Földet a holdpor? Tudósok szerint megóvhatja az emberiséget. A Hold felszínéről a Föld és a Nap közti középső területre kilőtt por ugyanis képes pajzsként blokkolni a Naprendszer szívéből érkező sugárzást, csökkentve a globális felmelegedés hatásait. Olvasd el: Öt mikrorobot indul a Holdraholdpor_01
 
A kutatók szimulálták a Holdon levő platformról a Nap felé kilőtt por hatását. Kiderült, hogy a holdpor tulajdonságai hatékonyan működnek napvédőként. 
 
„Elképesztő elgondolkodni azon, hogy a holdpor – melynek keletkezése több mint négymilliárd évbe telt, miként segíthet lelassítani a Föld hőmérsékletének emelkedését, egy olyan problémáét, amely kevesebb mint 300 éves” – mondta el Scott Kenyon, az Asztrofizikai Központ munkatársa, a tanulmány társszerzője.
 
Más tudósok azonban, akik nem vettek részt a munkában, úgy vélik, mindez elvonhatja a figyelmet az emberiség védelmének egyszerűbb módjairól. Olvasd el: Oxigénfejlesztő géppel élhet ember a Holdon?
 
Joanna Haigh, a londoni Imperial College munkatársa arra figyelmeztetett, hogy a tanulmány igazolhatja a környezet védelmét szolgáló intézkedések hiányát, s ürügyet adhat a szennyezőknek, hogy ne cselekedjenek másként.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.