2022. 07. 09. - 08:00

Mesterséges intelligencia-űrgyár tenné lehetővé az emberi Hold-bázist

Mesterséges intelligencia-űrgyár tenné lehetővé az emberi Hold-bázist

Lenyűgöző tervekkel állt elő a mesterséges intelligencia űrgyár, amelyek lehetővé teszik az első emberi támaszpont létrehozását a Holdon.

Meghökkentő: 3D-nyomtatott támaszpontot mutatott be az AI Spacefactory, vagyis a mesterséges intelligencia-űrgyár a NASA-val együtt tervezett Artemis-küldetéshez.
 
A LINA (Lunar Infrastructure Asset) 3D-nyomtatott hold előörs, az AI SpaceFactory és a NASA több éves együttműködésének eredménye. Célja építési technológiák kifejlesztése a Hold felszínén, az Artemis Mission: az emberiség visszatérése a Holdra küldetés keretén belül.
 
Az Artemis Misszió egy évtizeden belül űrhajósokat küldene a Hold déli sarkára, az „Örök Fény csúcsának” nevezett régióba, ahol a Nap mindenütt jelen van alacsony beesési szögben. Olvasd el: Oxigénfejlesztő géppel élhet ember a Holdon?
 
Mesterséges intelligencia-űrgyár tenné lehetővé az emberi Hold-bázist
Mesterséges intelligencia-űrgyár tenné lehetővé az emberi Hold-bázist
 
A hely valószínűleg egy kráterperem közelében található, amely hosszútávú megvilágítást biztosít nemcsak a napenergia-gyűjtéshez, hanem a tartósan árnyékolt kráterrégiók közelében is - utóbbiak a vízgyűjtési műveletek szempontjából érdekesek.
 
Ellentétben a MARSHA-val, az AI SpaceFactory Mars-felszínen levő élőhelyével - amelyet szabadon álló objektumnak terveztek -, a LINA egyetlen szerkezetből egységcsoporttá bővíthető, amely nagyobb és szisztematikusabb holdi előörssé válik.
 
Tájolásának köszönhetően önárnyékoló – kihasználja a topográfiai jellemzőket a holdbéli tájban, hogy megvédje a támaszpontot a halálos nap- és kozmikus sugárzástól.
 
A LINA-t a NASA-val együttműködve autonóm robotok építik majd meg a Hold déli pólusán, a Shackleton-kráter közelében. A kráter csúcsain szinte folyamatos napfény-energiát tesz lehetővé, míg a kráter belsejében állandó az árnyék és lehetőség van a vízjég begyűjtésére.
 
Annyit már lehet tudni, hogy az előörs 3D-s nyomtatott román stílusú ívekkel készül, amelyek minimális anyag felhasználásával képesek ellenállni a nagy nyomóterhelésnek - 2,7 méteres holdregolittal látnák el az építményt.
 
Ez nyújtaná a lehető legnagyobb védelmet a sugárzás, a mikrometeoritok, a holdi szeizmikus aktivitás (holdrengések) és az extrém hőingadozások ellen.
 
Emellett az AI SpaceFactory polimer kompozit-szilárdsága fenntartható és hosszú élettartamú szerkezetet alkot, amely támogathatja a hosszú távú tartózkodást és azt is, hogy innen több bolygóra lehessen utazni.
 
A LINA megépítéséhez az AI SpaceFactory űrbesorolású 3D nyomtatórendszer kifejlesztését készíti elő, amelyet úgy terveztek, hogy működjön vákuumban, -170°C és 70°C közötti hőmérsékleten. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Öt mikrorobot indul a Holdra
 
 
Az első ilyen, NASA-val közösen épített prototípust a Kennedy Űrközpontban tesztelik egy holdi környezeti kamrában, mely a Hold déli pólusának pontos körülményeit utánozza.
 
A LINA minden tekintetben építészeti és technológiai mérföldkő, amely precedenst teremt a Holdunknál távolabbi kutatások folytatására. Legalább 50 éves élettartamra tervezik.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.