2023. 04. 12. - 08:30

Keményebben dolgozik az agy, ha robottal áll szemben

Keményebben dolgozik az agy, ha robottal áll szemben

Az emberi agy sokkal keményebben dolgozik, ha a sportban robotokkal áll szemben, mint ha emberek az ellenfelei.

Keményebben dolgozik az ember agya, ha sportolás során robotokkal kell küzdenie és nem más fajtársaival. A Floridai Egyetem kutatói végeztek el egy tanulmányt, több órányi asztalitenisz-meccset elemeztek, melyben ember és gép is megmérkőzött egymással. Olvasd el: Indulhatna a téli olimpián ez a robotsport_teniszlabda_01
 
A játékosokat elektróda-kupakkal látták el, hogy megfigyelhessék agyi aktivitásukat a játékok során. Kiderült: agyuk idegsejtjei eltérően helyezkednek el, amikor egy labda-adagoló géppel szembesülnek a deszinkronizációnak nevezett jelenség során. Olvasd el: Kosarazó robot került rivaldafénybe az olimpián
 
„Ha egy futballstadionban 100 ezer ember van és mindannyian együtt szurkolnak, az olyan, mint az agy szinkronizálása - ami annak a jele, hogy az agy ellazult állapotban van"– magyarázta Daniel Ferris, a Floridai Egyetem orvosbiológia mérnöke.
 
Hozzátette: ha ugyanaz a 100 ezer ember a barátaival beszélget, akkor el vannak foglalva, de nincsenek szinkronban. Sok esetben ez a deszinkronizálás azt jelzi, hogy az agy sok számítást végez, szemben azzal, amikor ülünk vagy üresjáratunk van.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.