2024. 07. 03. - 08:20

Mesterséges intelligencia-chatbot keltette volna életre az apját – nem sikerült

Mesterséges intelligencia-chatbot keltette volna életre az apját – nem sikerült

Egy ideje már terjed a híre, miszerint a gyász feldolgozásában chatbot is segíthet az embereknek. Most egy brit írónő futott bele a mesterséges intelligencia hibáiba.

 

Chatbottal próbálta életre kelteni elhunyt apját egy londoni írónő, de csalódnia kellett. Bár az utóbbi időben több fajta mesterséges intelligenciával próbálkoztak emberek ugyanebben a témában, Hannah Verdier szerint az MI egyelőre nem képes tökéletesen teljesíteni.
 
A The Sun lapnak az 51 esztendős írónő arról számolt be, hogy édesapja tavaly halt meg 76 évesen, s a Project December nevű, egyébként Angliában fejlesztett szolgáltatással szerette volna „visszahozni”, átélni, mintha vele beszélgetne.
 
A projekt 8 fontot – nagyjából 4 ezer forintot – kér óránként azért, hogy a felhasználó beszélgethessen már halott szeretteivel.
 
A regisztráció alkalmával rengeteg kérdésre kell válaszolni az elhunyt tulajdonságaival kapcsolatban, természetesen a családtagok nevét is meg lehet adni.
 
Mesterséges intelligencia-chatbot keltette volna életre az apját – nem sikerült
Mesterséges intelligencia-chatbot keltette volna életre az apját – nem sikerült
 
Hannah Verdier azonban úgy érzi, az elejétől kezdve meglehetősen hamisnak tűnt a beszélgetés, ugyanis még az információk ellenére is hibásan idézett fel dolgokat a chatbot, valamint olyan kijelentéseket tett, amelyek Hannah apjára nem lettek volna jellemzők.
 
A programban már a beköszönés is kissé furcsa volt. „Szia apa, hogy vagy?” – kérdezte Hannah. A chatbot pedig így felelt: „Hannah, szia! Megvagyok, hogy vagy? Jól vagyok, hogy vagy?”
 
A program az írónő szerint nem tudatosította, hogy a háziállatuk már szintén nem él, illetve olyat írt, hogy Angliának nincs esélye megnyerni az Európa-bajnokságot, ugyanis „szörnyűek” – Hannah szerint az apja sosem mondott volna ilyet.
 
Az írónő összességében azt mondta: lehet próbálkozni ezekkel a programokkal, de óvatosan, mert felkavarja az embert érzelmileg, de nem tudja pótolni az elveszített személyt, sőt a beszélgetés sokszor inkább vicces, mint valós – írta a The Sun.
 
 
B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.