2024. 07. 01. - 09:35

Döbbenetes: halálbotokkal beszélhetnek nemsokára a gyászolók?

Döbbenetes: halálbotokkal beszélhetnek nemsokára a gyászolók?

Kutatók már dolgoznak egy úgynevezett deathbot-on (halálboton) - a chatbot az elhunyt személy társalgási viselkedését képes utánozni. A szakemberek szerint segíti a gyász folyamatát.

Milyen hatást gyakorolhatnak az ún. „halálbotok” (deathbot) a gyász folyamatára és milyen etikai vonatkozásaik vannak? – erre a kérdésre keresték a választ dr. Regina Fabry és Mark Alfano docens, a Macquarie Egyetem filozófiai tanszékének munkatársai. Tanulmányukat a Topoi szakfolyóiratban közölték.
 
A deathbot egy chatbot, amely képes egy elhunyt személy társalgási viselkedésének utánzására – annak tartalmát, szókincsét és stílusát is imitálja.
 
Hogyan működnek a deathbotok?
 
Az ember által generált információk nagy gyűjteményétől függő generatív mesterséges intelligencia-rendszereken alapuló deathbotok szöveges üzenetekre, hangüzenetekre, e-mailekre és közösségi média bejegyzésekre támaszkodnak, hogy képesek utánozni tudják egy halott ember beszédét vagy írását. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - "Alexa, szólaljon meg a halott nagypapa!"
 
robot_gomb_1
 
A deathbot leggyakoribb formája szövegen alapul. A verbális bemenettel és hangkimenettel rendelkező deathbotok azonban egyre gyakoribbak.
 
„Digitális maradványokra” támaszkodnak és olyan válaszokat generálnak az ember által bevitt kérdésekre, felszólításokra, amelyek hasonlíthatnak a már elhunyt személy beszélgetés során adott válaszaira.
 
A tanulmány az ember-deathbot interakciók gyászfolyamatra gyakorolt lehetséges hatását vizsgálta.
 
A filozófusok évek óta kutatják az ember-deathbot interakciókról szóló beszámolókat, hogy megértsék, hogyan működnek a deathbotok és hogyan reagálhatnak hibásan. Ezek fontos hatással lehetnek a jövőbeli politikai iránymutatások összeállítására.
 
„Optimista szemszögből nézve a deathbotok olyan technológiai erőforrásokként értelmezhetők, amelyek képesek alakítani és szabályozni a gyász érzelmi élményeit" – mondta el dr. Fabry.
 
A kutatók azt sugallják, hogy az interakciók a deathbottal lehetővé tehetik a gyászolóknak, hogy folytassák az intimitáshoz kapcsolódó szokásokat - ilyen például a társalgás, az érzelmek szabályozása és az együtt töltött idő.
 
Több mindentől függ, sikeres lehet-e a deathbotok használata
 
Persze vannak, akik nem akarják, hogy haláluk után deathbot formájában „zombizálódjanak” – jegyezte meg dr. Fabry. Hozzátette azonban: a gyászélmények összetettek és változóak.
 
„Az, hogy hogyan gyászolunk és mennyi ideig, illetve mely erőforrások és gyakorlatok támogathatnak a legjobban a veszteségről való eligazodás és a tárgyalás során, számos tényezőtől függ. Ilyen a halál oka - például baleset, hosszan tartó betegség vagy emberölés -, a gyászoló és az elveszett személy közötti kapcsolat fajtája és minősége; valamint a tágabb értelemben vett kulturális gyakorlatok és normák, amelyek alakítják a gyász folyamatát."
 
A deathbotok gyászra gyakorolt ​​pozitív vagy negatív hatása függ továbbá attól is, hogy a gyászoló milyen érzései vannak a halálbotok beszélgetési lehetőségeivel és korlátaival kapcsolatban.
 
Fontos kérdés például, tisztában van-e a gyászoló azzal, hogy egy deathbottal cseveg, amely hibákat is elkövethet. Vagy a gyászoló személy - legalábbis időnként - , úgy érzi, mintha a halottakkal beszélgetne? Ezen kérdések megválaszolásra több empirikus kutatásra van szükség – jegyezte meg dr. Regina Fabry.
 
 
B.A.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.