2022. 09. 21. - 08:30

Oxigént készít a Marson a NASA

Oxigént készít a Marson a NASA

Megjelentette a NASA kitartása eredményét: beszámolt Perseverance Rovere első oxigéngenerálásairól. A robot rover első évét tölti a vörös bolygón.

Óriási dologgal rukkolt elő az USA űrkutatási és űrrepülési szervezete. Megjelentette eredményeit arról, mennyi oxigént generált első hét bevetése alkalmával Perseverance Rovere a Marson. A robot rover első évét tölti a vörös bolygón, 2021 februárjától.
 
A próbákat a robot Mars Oxygen Initu erőforrás-felhasználási kísérlete segítségével (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment - MOXIE) végezték. mars_felulet_1
 
A MOXIE-t a Massachusetts-i Technológiai Intézet (MIT) fejlesztette ki, fő feladata szén-dioxidot szerezni és oxigént termelni. Az eszköz nagyjából egy autó akkumulátorával megegyező méretű, a NASA tervei szerint azonban annak jövőbeli verziója körülbelül százszor nagyobb lesz. Olvasd el: Van bizonyíték a marsi életre - állítja egy ufóvadász
 
A szén-dioxid a marsi légkör 95 százalékát teszi ki, így meglehetősen sok munkája van a robotnak az oxigén készítésekor. Az első hét futása során a MOXIE nagyjából 6 gramm oxigént hozott létre óránként.
 
Egy közelmúltbeli bevetésekor azonban a tudósok csapata 10.5 grammra tudta növelni azt egy óra alatt – ez körülbelül a fele annak a mennyiségnek, amennyire egy embernek szüksége lenne a túléléshez.
 
A kutatók a Marson jelenleg uralkodó körülmények miatt voltak képesek elérni ezt a magasabb termelési arányt.
 
A bolygó ugyanis a tél közepén jár, amikor a hideg éjszakák és a viszonylag magas légköri nyomás az év legnagyobb légsűrűségét hozza létre.
 
Minél több szén-dioxid van a levegőben, annál több oxigént tud termelni a MOXIE. Olvasd el: Élesebb szemmel lát a Marson a mesterséges intelligencia
 
A robot rover fő célja azonban nem az, hogy segítsen az embereknek lélegezni a Marson. 
 
A Perseverance küldetése, hogy kőzetmintákat gyűjtsön a vörös bolygón, amelyek végül visszakerülnek a Földre és remélhetőleg betekintést nyújtanak abba, létezett-e ősi élet a Marson.
 
A rover már megkezdte a megfelelő helyek felkutatását a Mars Sample Return (MSR) leszállásához. A NASA 2027 őszén tervezi Earth Return Orbiter, 2028 nyarán pedig Sample Retrieval Lander elindítását.
 
A leszállóegység várhatóan 2030-ban ér fel a Mars felszínére. Ha minden jól megy, a mintáknak 2033-ban kell visszatérniük a Földre.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.