2023. 10. 13. - 08:30

Zavar a szomszéd? Halkítsd le robottal

Zavar a szomszéd? Halkítsd le robottal

Meghökkentő szerkezetet hoztak létre a Washingtoni Egyetem kutatói. A hangszóró képes kioltani a valóságban hallható zajokat, akár a szomszéd asztalét is egy étteremben.

Fejlett hangszórót alkottak meg a Washintoni Egyetem kutatói – a szerkezet képes arra, hogy lenémítsa a valóság zaját, akár egy adott helyiség bizonyos részeit is – számolt be az eurekalert.org. 
 
A megoldás, melyet a szakemberek a Nature Communications szaklapban ismertettek, magukat önállóan beállító mikrofonokat alkalmaz, amelyekkel a teret különböző beszédzónákra tagolja. A technológia a zajkioltó fejhallgatókban használthoz hasonló. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Mentésben is segíthetnek az apró robot-rovarok
 
Egy fejlett robot segíthet, ha a szomszéd társaság zaja zavar minket egy étteremben
Egy fejlett robot segíthet, ha a szomszéd társaság zaja zavar minket egy étteremben
 
Az újdonság ugyanezt térben viszi véghez. Az apró méretű robotmikrofonok, a hangosan társalgók közelébe helyezve semlegesítik vagy kioltják a zaj forrását, azzal, hogy ellentétes fázisú hanghullámokat adnak ki magukból. Olvasd el: Maguk építenek járművet, épületet az apró MIT-robotok
 
A rendszert robotflotta alkotja – a robotok, amelyek működése mélytanulási algoritmusokon alapul, önállóan navigálnak és keresnek zajforrást, hangot elemeznek és különböztetnek meg. Az algoritmusokkal hangos területeket ismernek fel, különbséget tesznek az egyes hangok és beszélők között.
 
Vagyis ha egy étteremben zavar minket a szomszéd asztalnál ülő társaság zaja, az odahelyezett vagy odanavigáló robot képes arra, hogy a beszélgetés hangerejét mérsékelje – a többi beszélgetést ez nem befolyásolja - tudatta az eurekalert.org.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.