2022. 11. 25. - 09:40

Mesterséges intelligencia - Apró MIT-robotok maguk építenek járművet, épületet

Mesterséges intelligencia - Apró MIT-robotok maguk építenek járművet, épületet

Kisméretű robotok bármit képesek összeszerelni, náluk nagyobb dolgokat is. A Massachusetts-i Technológiai Intézet találmányai járműtől az épületig bármit megoldanak.

Meghökkentő találmánnyal állt elő a Massachusetts-i Technológiai Intézet (Massachusetts Institute of Technology - MIT). Apró robotjai maguktól szerelnek, építenek össze dolgokat, náluk jóval nagyobb méretűeket is.
 
Az MIT Bitek és Atomok Központja (CBA) a közelmúltban számolt be az eredményről. A robotok szinte bármit képesek összeszerelni, a járművektől az épületeken át a nagyobb robotokig. Ez az előrelépés leveheti a megerőltető tevékenységeket az emberek válláról a jövőben, vagy jelentősen tehermentesítheti őket - amennyiben e robotok mechanizmusaira és rendszereire hagyatkozunk.
 
Azzal, hogy ezek az apró robotok betaníthatók arra, hova és hogyan kell elhelyezni a blokkokat, már nincs messze, hogy segítsenek az embereknek projektek felépítésében és az építkezés teljes befejezésében. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Mentésben is segíthetnek az apró robot-rovarok
 
Mesterséges intelligencia - Apró MIT-robotok maguk építenek járművet, épületet
Mesterséges intelligencia - Apró MIT-robotok maguk építenek járművet, épületet
 
A teszteket és az eredményeket a CBA doktorandusza, Amira Abdel-Rahman, Neil Gershenfeld professzor és CBA-igazgató, Miana Smith végzős hallgató, valamint Benjamin Jenett és Christopher Cameron MIT-CBA hallgatók tanulmányozták.
 
A teszt során az MIT kutatói használható struktúrákkal, úgynevezett voxelekkel dolgoztak. Korábban ezeket a rombusz alakú acélszöveteket mechanikus szerkezeti daraboknak szánták, de a szakemberek továbbvitték őket: olyan összetett szerkezeteket fejlesztettek ki, amelyek képesek voltak az energiát és az adatokat az egyik voxelegységről a másikra továbbítani.
 
Vagyis, a voxel alapú robotok olyan dolgokat és tárgyakat konstruálhatnak, amelyek képesek elviselni a terhelést és egyúttal kézi munkát is végeznek – emelni, mozgatni és manipulálni tudnak anyagokat. Mi több, ezen a rendszeren keresztül megjavíthatják vagy létrehozhatják saját maguk verzióit.
 
A robotok több összekapcsolt voxelből állnak, képesek megragadni egy másik voxelt a szerkezetük végén található rögzítési pontok segítségével. Felvehetnek még egy voxelt, majd féregszerűen a kívánt pozícióba mozoghatnak, ahol azt a növekvő szerkezethez rögzíthetik, majd ott elengedhetik. Olvasd el: Apró robotok tisztíthatják mélyen a fogakat
 
Amint a nagy szerkezetek mérete elér egy bizonyos pontot, ahol az összeszerelő robot mérete már nem tud többet hozzátenni, a folyamat hatástalanná válik, mivel hosszabb utat kell megtennie minden botnak, hogy minden egyes darabot behozzon – magyarázta Neil Gershenfeld.
 
A kutatók új rendszerével a botok eldönthetik, ideje-e megépíteni önmaguk nagyobb verziót, hogy nagyobb távolságokat érhessenek el és csökkentsék az utazási időt. Alapvetően csak az kell,  hogy több voxellel rakják össze magukat, így folytathatják a nagyobb volumenű építkezést.
 
A teljesen autonóm, önreplikáló robot-összeszerelő rendszerek megvalósulása, amelyek képesek nagyobb szerkezetek összeállítására - beleértve a méretesebb robotokat és a legjobb építési sorrend megtervezését -, még évekig eltarthat, ez az új
felfedezés azonban fontos előrelépéseket kínál e cél felé – mondta Gershenfeld.
 
Hozzátette: ebbe beletartozik olyan, összetett feladatok végzése is, hogy mikor és mekkora robotokat kell készíteni, valamint hogyan szükséges rendszerezni a különböző méretű robotokat, hogy azok hatékonyan építsenek egy szerkezetet, miközben nem ütköznek egymásba.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.