2019. 05. 22. - 10:20

5 súlyos dolog, amit a stressz tesz velünk

5 súlyos dolog, amit a stressz tesz velünk

A stresszt úgy írhatjuk le, mint a test válaszreakcióját a megterhelő helyzetekre. Sajnos, a stressz mindennapjaink része, ám ha tartóssá válik, komoly gondokat okoz a szervezetben. Lássuk, mivel számolhatunk, ha nem tudjuk kezelni azt.

A stresszhelyzetre a szervezet válaszol: egy ilyen megterhelő szituáció a kortizol és adrenalin nevű hormon kiválasztását eredményezi, melynek során az ember fokozottan éberré válik, a test akcióra készül fel. Rohanó életmódunk mellett a stressz minimális szintje jóformán normálisnak számít, ám ha ez az állapot tartós, aggódni kezdhetünk az egészségünkért.
 
A krónikus stressz ugyanis igencsak negatívan érinti a testet. Ráadásul különféle okok válthatják ki: határidő a munkahelyen, vizsgák, veszélyes helyzetek, üzleti veszteség, anyagi nehézségek.
 
A krónikus stressz fizikai és pszichológia tüneteket eredményez, melyek gátolhatják, problémássá tehetik napi tevékenységeinket is. Fáradtak lehetünk, reménytelenség-érzés és alacsony önbecsülés alakulhat ki bennünk, emésztési – és alvásproblémák jelentkeznek, idegesség, a szexuális vágy csökkenése következhet be és természetesen a betegségek is előbb utolérnek.
 
A stressz komoly egészségügyi problémákat eredményezhet
A stressz komoly egészségügyi problémákat eredményezhet
 
Lássuk, milyen súlyos problémákat okozhat a stressz.
 
1.Szívroham: a stressz megnöveli a vérnyomást és károsítja a vérerek belső borítását – ezzel nagymértékben hozzájárul a szívinfarktushoz.
 
2.Immunrendszer: a stressznek köszönhetően többféle károsodás történik a szervezetben, s erre válaszreakcióként az immunrendszer citokinként ismert immunvegyületeket küld szét a szervezetben, amelyek károsíthatják az egészséges sejtek erőfeszítését, hogy megküzdjenek az egészségtelen tényezőkkel, melyek a testben jelentkeznek.
 
3.Korai öregedést eredményez: a krónikus stressz az oxidatív stresszel hozható összefüggésbe, valamint a telomerek rövidülésével (ezek a kromoszómák végén levő „sapkák”). Mindkét tényező sejtöregedést vált ki.
 
4.Hízáshoz vezethet: a kortizol nevű stresszhormon hozzájárul a hasi zsír felhalmozódásához és rontja a zsír, a só és a cukor iránti sóvárgást, növelve ezzel a súlyt.
 
5.Csökkenti a szexuális vágyat: a krónikus stressz a nőknél a vágy elvesztéséhez, míg a férfiaknál erekciós diszfunkcióhoz vezethet.
 
A fentiek ismeretében tehát nem árt kerülni a stresszes helyzeteket, vagy ha ez nem lehetséges, akkor megtanulni kezelni azokat. Ellenkező esetben súlyos egészségügyi következményekkel is számolhatunk.
 
László Adrienn

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.