2020. 05. 20. - 10:30

6 jel, hogy D-vitamin hiányunk van – pedig védi immunrendszerünket

6 jel, hogy D-vitamin hiányunk van – pedig védi immunrendszerünket

A D-vitamin hiány sosem előnyös, ám a koronavírus-járvány idején különösen veszélyes lehet. Nézzünk utána, milyen jelei vannak, ha nincs belőle elég a szervezetünkben!

A D-vitamin hiánya a szervezetben számos problémát okoz. A koronavírus-járvány idején különösen gondot jelenthet, ha nincs testünkben elegendő ebből a fontos vitaminból.
 
A D-vitamin hiány ugyanis növeli annak esélyét, hogy az ember meghaljon a koronavírusban. Kulcsszerepet játszik az immunrendszer működésének javításában, s a legutóbbi kutatások szerint a D-vitamin alacsony szintje növeli a halálozási arányt a Covid-19 páciensek esetében.
 
Sokaknál észlelték a hiányt, akik megfertőződtek a vírussal. Az időseknél különösen előfordul, hogy kevés D-vitamin van szervezetükben, s ez fogékonyabbá teszi őket a fertőzésre.
 
Honnan tudhatjuk azonban, hogy D-vitamin hiánnyal küzdünk? Íme a jelei.
 
1.Gyenge csont-egészség: ha a kalcium és a D-vitamin nem elegendő szervezetünkben, az növeli a csontok károsodásának esélyét, hátpanaszokat és egyéb fájdalmakat okoz az egész testben. Mindez emeli a csonttörések és sérülések valószínűségét.
 
A szokatlan kimerültség és az izomfájdalmak is D-vitamin hiányra utalhatnak
A szokatlan kimerültség és az izomfájdalmak is D-vitamin hiányra utalhatnak
 
2.Krónikus izom fájdalom: egyes tanulmányok szerint a váratlan izomfájdalmak a D-vitamin hiányból eredhetnek. Ezen tápanyag nélkülözése komoly gyengeséget és fájdalmat eredményezhet az izmokban, felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt.
 
3.Gyakori betegeskedés: az immunitásnak jelentős szerepe van a baktériumok és vírusok támadásainak kivédésében. A D-vitamin segíti az immunrendszer sejtjeinek felépítését, így ha a szervezetben kevés ez a tápanyag, az immunsejtek nem funkcionálnak megfelelően. Mindez fogékonyabbá tesz bennünket az olyan betegségekre, mint a megfázás, influenza, láz, asztma, allergia és ekcéma.
 
4.Szokatlan fáradtság: számos tanulmány kimutatta, hogy van összefüggés a D-vitamin hiány és a kimerültség között a nőknél. Ez a vitamin segít növelni az energiát és aktívnak maradni, ezért ha nincs belőle elég a testünkben, a nap közepén képesek vagyunk teljesen elfáradni.
 
5.Hajhullás: a stressz mellett – mely a hajhullás- és törés egyik fő oka – a D-vitamin hiány is károsíthatja a tincseket. Az alopecia autoimmun betegség, mely a D-vitamin hiányával jár a testben és súlyos hajhullás jellemzi.
 
6.A sebek lassú gyógyulása: amennyiben a testünk öngyógyító mechanizmusa nem működik megfelelően, a sebek begyógyulása hosszabb időt vesz igénybe. Ez jele lehet annak, hogy több D-vitaminra van szükségünk. E tápanyag fontos szerepet játszik a fertőzések elleni küzdelemben, a gyulladások kontrollálásában, s elősegíti a megfelelő gyógyulást. A D-vitamin elégtelen szintje megzavarhatja a gyógyító mechanizmust.
 
Vagyis, ha a fenti jeleket tapasztaljuk magunkon, több D-vitaminra van szükségünk!
 
Olvasd el, miért igyunk minden reggel citromos vizet!
 
Milyen ételeket együnk az erős immunrendszerért? Nézd meg itt.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.