2018. 03. 07. - 10:40

A gyermekek fizetik meg, ha diétázott az anyjuk?

A gyermekek fizetik meg, ha diétázott az anyjuk?

Ha mi magunkat a szüleink gyerekként arra ösztönöztek, hogy diétázzunk, nagy az esélye, hogy ugyanezt tesszük a saját csemetéinkkel. Egy új kutatás azt sugallja: ha a szülő erre fókuszál, akár komoly károkat is okozhat.

Amennyiben tinédzserként arra köteleztek minket a szüleink, hogy fogyókúrázzunk, nagy a valószínűsége annak, hogy mi ugyanezt meg fogjuk tenni saját gyerekeinkkel. Az új kutatás azt sugallja, hogy ha a szülők a gyermek diétájára koncentrálnak, az egy igen egészségtelen ciklust hoz létre, mely káros hatással lehet az elkövetkező generációkra.

„Azok a serdülők, akiket arra biztattak a szüleik, hogy diétázzanak, nagy eséllyel teszik meg ugyanezt a saját gyerekeikkel – emelte ki Jerica Berge, a tanulmány szerzője. – Ezek a gyermekek nagyobb valószínűséggel voltak túlsúlyosak vagy elhízottak, jellemzőbb volt rájuk a diétázás vagy éppen a túlevés szokása, s kevésbé voltak elégedettek a külsejükkel.”

Ha a szülőt diétára fogták, valószínűleg ugyanezt teszi a gyermekével is

Ha a szülőt diétára fogták, valószínűleg ugyanezt teszi a gyermekével is

Berge a Minnesotai Egyetem Egészségügyi Központ Élettartam Központjában foglalkozik az egészséges étkezés és aktivitás problémájával.

A diétázásra való szülői ösztönzés gyakori viselkedés. A kutatók szerint – korábbi kutatások alapján – a szülők 40 százaléka rendszeresen arra sarkallja fiát vagy lányát, hogy fogyókúrázzon.

Az új tanulmány több mint 550 ember tartalmazott, akik egy nagyobb terjedelműben vettek részt tinédzserkoruk idején. 15 éven át követték egészségüket, mostanra ők is szülők. Átlagéletkoruk 31 év, kétharmaduk nő.

Kiderült, azok, akiket tinédzserként diétára fogtak, 25 százalékkal nagyobb valószínűséggel lettek túlsúlyosak, 37 százalékuk pedig elhízott azokhoz képest, akiket serdülőként erre nem késztetett anyjuk és apjuk.

Akiknek azt mondták, fogyókúrázzanak, 20 százalékkal nagyobb eséllyel állandóan ezt teszik, 72 százalékkal nagyobb valószínűséggel túlevéseik vannak, s 79 százalékkal nagyobb annak az esélye, hogy egészségtelen magatartást tanúsítanak a súlykontroll terén a serdülőként nem diétázókkal szemben.

Mit lehet tenni az ördögi kör megtörése érdekében?

A fiatalokat egészséges étkezésre és életmódra kell inkább nevelni

A fiatalokat egészséges étkezésre és életmódra kell inkább nevelni

A kutatások egyértelműen mutatják, hogy ha a szülők a gyermek nagy hasára fókuszáltak, későbbi étkezési problémáknak tették ki őket.

Ám ha a szülők inkább az egészségügyi előnyökre helyezik a hangsúlyt, az védelmezőbbnek tűnik a jövőre nézve.

„A szülők aggódnak a gyermekükért, ez természetes, ám az egészséges beszélgetésekre kellene koncentrálniuk. Ne a túlsúly kerüljön előtérbe, hanem az, milyen előnyökkel jár az egészséges étkezés, melynek hála fizikailag is erősebbé válnak és hosszabb ideig élnek majd” – mondta Jerica Berge.

Samantha Heller táplálkozási szakértő hozzátette, hogy a szülők, a gondviselők jelentik a gyermek számára a példaképet, ezért egészséges környezetet és életmódot kell mutatniuk a számára.

Ha a szülőnek egészségtelen a viszonya az élelmiszerekkel és saját testképével, ezt nagy valószínűséggel továbbadja a gyermekének – áll a Pediatrics szaklapban megjelent tanulmányban.

Kapcsolódó cikk:

Döbbenet - kémiai anyagok okozhatnak elhízást?

Kinek kell valójában gluténmentes diéta?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.