2018. 02. 14. - 10:20

Döbbenet: kémiai anyagok okozhatnak hízást?

Döbbenet: kémiai anyagok okozhatnak hízást?

Ledobva jó néhány kilót, a fogyókúrázók jó része szembesül egy különös jelenséggel: hamar visszajön a pluszsúly, pedig nem tettek érte. A kutatók most arra figyelmeztetnek: ezért bizonyos kémiai anyagok is felelősek lehetnek.

A ruhákban, sőt kárpitban levő vegyi anyagok is hozzájárulhatnak a frusztráló „jo-jó effektushoz”. Az emberek által előállított, széleskörben alkalmazott anyagok, melyek neve perfluor-alkil-vegyületek (PFAS) aláaknázhatják a fogyókúrázók próbálkozásait, azzal, hogy lassítják a szervezet anyagcseréjét – sugallta egy új tanulmány.

Bár ok-okozati összefüggést nem bizonyít, mégis rámutat, hogy azok az emberek, akiknek vérében magasabb ezen kémiai anyagok szintje, nagyobb nehézségekkel néznek szembe a fogyás kapcsán – magyarázta dr. Qi Sun, a Harvard Közegészségügyi Iskola táplálkozási professzor-asszisztense.

Még a ruhánkban is lehet hízást okozó kémiai anyag

Még a ruhánkban is lehet hízást okozó kémiai anyag

A fejlett országokban több mint 60 éve használják a perfluor-alkil-anyagokat: víz- és olajtaszítók. Számos fogyasztási cikk tartalmazza őket, beleértve a nem ragadós konyhai eszközöket, a vízálló öltözetet, a foltálló szőnyegeket, kárpitokat, sőt az ételcsomagoló anyagokat.

Mi több, ezek az anyagok tartósak és mindenütt jelen vannak. A legtöbb amerikai vérében megtalálhatók – hangsúlyozta dr. Sun, hozzátéve: sajnos ezek tények a modern ipari országokban.

Korábbi állati kísérletek már összefüggésbe hozták a PFAS anyagokat a hízással és túlsúllyal. „Obesogéneknek” nevezték el őket. Más tanulmányok rákhoz, hormon-megzavaráshoz, magas koleszterinszinthez kötötték ezeket.

A jelenlegi tanulmány több mint 600 elhízott nőre és férfira fókuszált, 30-70 éves kor között. Mindannyian egy 2 éves elhízás-tanulmányban vettek részt a 2000-es évek közepén.

Az alanyok átlagosan 6 kilótól szabadultak meg a diéta első félévében, ám visszahíztak 2 kilót az azt követő 18 hónapban.

Döbbenet, de a kárpit ugyancsak tartalmazhat káros PFAS anyagot

Döbbenet, de a kárpit ugyancsak tartalmazhat káros PFAS anyagot

S akiknek a vérében legmagasabb volt a PFAS anyagok szintje, azok voltak a legérzékenyebbek a visszahízásra.

Jelentősen alacsonyabb volt a diétát követő anyagcseréjük is, ezért napközben kevesebb kalóriát égettek az átlagosnál.

A kutatócsoport azt is megállapította: a nőknél volt magasabb a PFAS-hoz kötődő hízás kockázata.

Ebben valószínűleg a hormonok játszanak szerepet.

Természetesen, ezeket az anyagokat nem könnyű elkerülni, hiszen mindenütt jelen vannak. Ha nagyon odafigyelünk arra, milyen termékekben találhatók meg a PFAS anyagok, talán az segít csökkenteni előnytelen hatásukat – mondta dr. Qi Sun.

Dr. Tom Rifai, a Detroit-i Wayne Állami Egyetem professzor asszisztense szerint nagyon is elgondolkodtatóak az eredmények.

Jelenősen több kutatásra van szükség a témában, noha az eddigi elemzések egyértelműen igazolják, hogy a PFAS anyagok hozzájárulnak a hízáshoz.

A tanulmányt a PLOS Medicine jelentette meg.

Kapcsolódó cikk:

Ezért veszélyes a hasi hízás

Durva következményekkel járhat a térdre a hízás

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.