2023. 06. 07. - 10:05

A gyilkos szívinfarktus hétfőn érkezik

A gyilkos szívinfarktus hétfőn érkezik

Úgy tűnik, a súlyos szívrohamok nagyobb valószínűséggel fordulnak elő hétfői napokon, amiért főként a munkába való visszatérés okolható.

Nagyobb eséllyel fordulnak elő hétfőnként halálos kimenetelű szívinfarktusok – a dolog mögött az állhat, hogy a pihentető hétvége után stresszt okoz a munkába való visszatérés.
 
Egészségügyi adatokat elemző tanulmányok kimutatták, hogy a szívroham valószínűsége 13 százalékkal nagyobb a munkahét elején.
 
Ez valószínűleg a megnövekedett stressznek köszönhető: a hétvégi lazítás után újraindul a munka.
 
A gyilkos szívinfarktus hétfőn érkezik
A gyilkos szívinfarktus hétfőn érkezik
 
A Belfast Health and Social Care Trust orvosai Észak-Írországban és az Ír Köztársaságban több mint 10 ezer olyan beteg adatait értékelték, akik 2013 és 2018 között kerültek kórházba - a legsúlyosabb szívroham típussal. Megállapították, hogy az esetek száma hétfői napokon ugrik meg.
 
„Nagyobb esélyt fedeztünk fel arra, hogy az embereket hétfőnként éri súlyos szívroham. Ezt a jelenséget korábban már leírták szerte a nyugati világban” – mondta el dr. Jack Laffan kardiológus, a kutatás vezetője.
 
A szakember hozzátette: a megnövekedett stressz a kortizol (stressz)hormon szintjének emelkedéséhez vezet, ami összefüggésben áll a szívroham magasabb kockázatával.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.