2022. 02. 02. - 09:00

Mesterséges intelligencia – Szívroham esélyéről árulkodhat a retina rejtett mintázata

Mesterséges intelligencia – Szívroham esélyéről árulkodhat a retina rejtett mintázata

Egyszerű szemvizsgálatok is azonosíthatják azokat a pácienseket, akik a szívroham magas kockázatának vannak kitéve, egy új mesterséges intelligencia módszer segítségével.

A korai, egyszerű és pontos diagnózis csaknem minden egészségi állapot esetén nagyon fontos, beleértve a szívbetegségeket.
 
Egy új kutatás most azt sugallja, egyszerű szemvizsgálatokkal is lehetne azonosítani azon betegeket, akiknél magas a szív- és érrendszeri problémák kockázata életük későbbi szakaszában.
 
Ha sikerül kifejleszteni az új diagnosztikai módszert, komoly változást jelentene: ezek a vizsgálatok gyorsak, nem invazívak és megbízhatóak. S minél korábban detektálható a szívbetegség rizikója, annál többet tehetnek az orvosok és pácienseik a megelőzés érdekében.
 
Az új megközelítés kulcsa egy mély tanulási algoritmusegyfajta neurális hálózaton alapuló mesterséges intelligencia (MI) tanulási módszer, mely nagy adathalmazokkal tanítható és felismeri a konkrét mintákat. Olvasd el: MI-alapú szemteszt segít a súlyos látásvesztés ellen
 
Mesterséges intelligencia – Szívroham esélyéről árulkodhat a retina rejtett mintázata
Mesterséges intelligencia – Szívroham esélyéről árulkodhat a retina rejtett mintázata
 
A kutatók a szemvizsgálatok esetében arra képezték ki az algoritmust, hogy apró elváltozásokat keressen a retinában lévő erekben – ezt az összefüggést már korábban is széles körben tárgyalta az orvosi szakirodalom.
 
Most a kutatócsoport beszámolt róla, hogy eszközük nagyjából 70 százalékos pontossággal tudta előre jelezni a jövőbeli szívinfarktusok kockázatát.
 
„A mesterséges intelligencia-rendszer képes azonosítani azokat a rutin szemészeti szűrésen részt vevő embereket, akiknél nagyobb a jövőbeni szív- és érrendszeri problémák kockázata, így a kezeléseket korábban el lehet kezdeni a korai betegségek megelőzéséhez”- mondta el Chris Gale, az angliai Leeds-i Egyetem szív- és érrendszeri orvostudományi professzora.
 
Az eszköz elkészítéséhez a kutatócsoport 5.663 ember retina- és szívfelvételét elemezte számítógépes szoftverrel, a brit biobank adatbázisából. A rendszert úgy programozták, hogy összekapcsolja az egyik vizsgálat variációit a másikkal.
 
Miután a képzési folyamaton végighaladt és megtanulta a kialakult mintákat, a mesterséges intelligencia elég okossá vált ahhoz, hogy a retinában lévő erekből korrelálja a szív egészségét. Konkrétan a szív bal kamrájának méretét és pumpálási hatékonyságát, melyet már összefüggésbe hoztak a szívbetegség megnövekedett valószínűségével. Olvasd el: Saját algoritmust fejlesztett egy kórház a szembetegség azonosítására
 
A becslést a szakemberek kombinálták az életkorra, a nemre és az alapvető demográfiai adatokra vonatkozó adatokkal, az átfogó kockázatértékelés érdekében. Mindez véleményük szerint használható lenne másodlagos beutalási módszerként is. 
 
A mesterséges intelligencia rendszer kiváló eszköz a természetben létező, összetett minták megfejtésére, s ugyanezt fedeztük fel: a retinában végbemenő változások bonyolult mintáját, mely összefüggésben áll a szívben bekövetkező változásokkal” – magyarázta Sven Plein, a Leeds-i Egyetem szív- és érrendszeri képalkotással foglalkozó professzora.
 
Jelenleg a bal kamra – a szív négy kamrájának egyike – értékelése költséges vizsgálatokat igényel, amelyeket kórházban kell elvégezni. Ez sok ember számára jelent hozzáférési és elérhetőségi problémákat szerte a világon.
 
A szemészeti klinikákon azonban már rutinszerűen végeznek retinavizsgálatot, így ehhez a szívbetegség kockázatára vonatkozó mesterséges intelligencia-elemzés is hozzáadható.
 
Azokat, akiknél magas a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának rizikója, ezután speciális egészségügyi szakemberekhez lehet irányítani.
 
„A szív- és érrendszeri betegségek, beleértve a szívrohamot is, vezető korai haláloknak számítanak világszerte, Angliában pedig ez a második legnagyobb gyilkos” – mondta Alex Frangi, a Leedsi Egyetem számítógépes orvostudományi tanszékének munkatársa.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.