2018. 05. 07. - 11:20

A hőguta életveszélyes – figyeljünk oda magunkra!

A hőguta életveszélyes – figyeljünk oda magunkra!

Az utóbbi években egyre hamarabb kezdődik a nyár s egyre melegebb is van. Az ember hajlamos könnyedén venni a dolgot, pedig a hőguta igen veszélyes lehet. Mit kell tudni róla és hogyan kerüljük el?

Túl sokáig a napon tartózkodni sosem okos döntés. Különösen napjainkban, amikor a napsugarak egyre károsabbak, nem szabad kockáztatni. Nemcsak napégést szenvedhetünk el vagy napszúrást kaphatunk – a hőguta is lesújthat ránk.
 
De mi is a hőguta?
 
A hőguta annak az eredménye, ha túl sok ideig tartózkodunk az extrém mértékben magas hőmérsékleten – az állapot sürgős orvosi ellátást igényel. Leggyakrabban dehidratációval párosul, amely miatt a test hőmérsékletszabályozó rendszere meghibásodik.
 
Napozni lehet, de csak keveset és nem akkor, amikor legjobban tűz a nap
Napozni lehet, de csak keveset és nem akkor, amikor legjobban tűz a nap
 
A törzsünk hőmérséklete 40 Celsius fokosra emelkedik, amely jellemző tünete a hőgutának, s az idegrendszeri szövődményeket is magába foglalja.
 
A hőguta tipikusan akkor fordul elő, amikor a szervezetből hiányzik a kellő mennyiségű víz és só, ezért az izzadás leáll. A tünetek közé a zavartság, a dezorientáltság, hányinger, remegés, émelygés és tudatvesztés tartozik – bizonyos esetekben az ember kómába is eshet. Az ájulás az első jele lehet.
 
Egyéb tünetek is előfordulnak. Ezek az alábbiak.
 
Súlyos fejfájás; szédülés és a fej könnyűnek érzése; a meleg ellenére nem izzadunk; vörös, forró, szára bőr; izomgyengeség és görcsök; hányás és hányinger; gyors szívverés; gyors és sekélyes légzés; viselkedésbeli változások, például zavartság és dezorientáció; görcsrohamok és tudatvesztés.
 
A hőguta kezelése
 
Amennyiben valakin a fenti tüneteket tapasztaljuk – vagy saját magunkon -, azonnal orvosi segítségre van szükség.
 
Amíg a mentő megérkezik, mindenképp hűvös helyre kell vinni a beteget. Fektessük le és emeljük kissé feljebb a lábát, mint ahogy a feje fekszik; fontos, hogy sok folyadékot kapjon. Ha az illető eszméleténél van, a víz, a sportitalok és a rehidratáló italok is tökéletesek számára. Amennyiben nincs eszméleténél, az első elérhető orvostól infúziós folyadékot kell kapnia. A testet fokozatosan kell hűteni jégpakolásokkal, spray-jel vagy hideg vizes szivaccsal.
 
A kellő folyadékfogyasztás nagyon fontos a hőguta elkerüléséhez
A kellő folyadékfogyasztás nagyon fontos a hőguta elkerüléséhez
 
Hogyan előzzük meg a hőgutát?
 
Igyunk sok folyadékot a melegben, különösen edzés alatt. Legalább 8 pohár víz szükséges naponta, a gyümölcslevek és gyümölcsök ehhez csak hozzáadódnak.
Gyakran zuhanyozzunk le hideg vízzel és pihenjünk eleget. Együnk könnyed ételeket, hidratáló és tápláló élelmiszereket – uborka, dinnye, paprika például.
 
Mindig viseljünk a melegben világos színű, könnyű anyagú – elsősorban pamut – ruhákat.
 
Ha hosszabb ideig kinn tartózkodunk a melegben, hűtsük magunkat a víz bőrünkre spriccelésével. 11 és délután 3 óra között ne legyünk napon. Használjunk sapkát vagy napernyőt.
 
Kerüljük a túl sok alkohol, cukros ital és koffein fogyasztását, ugyanis ezek extrém mértékű dehidratációt okoznak.Melegben az extrém edzés is kerülendő.
 
Sose hagyjunk gyermeket, idős embert a meleg autóban hűtés nélkül, s mindig figyeljünk oda az esetleges hőguta jeleire!
 
Kapcsolódó cikk:
 
 
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.