A koleszterin és típusai

A koleszterin egy minden emberi és állati sejtben megtalálható szteránvázas vegyület, a szervezet a májban állítja elő.
Képlete C27H46O, az idegrendszerben és a mellékvesében különösen nagy mennyiségben fordul elő. A májban képződik, szerepe a sejthártyák felépítésében van, de egyben sok hormon képződésének a kiindulási anyaga is.
A koleszterin szerkezeti képlete
A vérben található koleszterin mennyisége fokozódik, ha sárgaság, cukorbetegség, érelmeszesedés, vagy a pajzsmirigy csökkent működése áll fenn. A máj működésére is következtetni lehet a koleszterinszintből. Nagymértékben hozzájárul az érelmeszesedés kialakulásához, mivel az erek falára lerakódik, és csökkenti azok rugalmasságát. A különböző májbetegségek, vagy fertőzés, de a pajzsmirigy túlműködése, a Basedow-kór esetén is csökken a koleszterinszint. Alapvetően kétféle koleszterint tudunk elkülöníteni, az egyik az úgynevezett "rossz" koleszterin (LDL-koleszterin), a másik pedig a "jó" koleszterin (HDL-koleszterin). Az érelmeszesedésnek, és szövődményeinek a legfontosabb okozója a magas LDL, és az alacsony HDL-koleszterin szintje. A HDL-koleszterin azért "jó", mert ezáltal az erek falára már lerakódott koleszterin visszakerül a májba, ahol lebomlik.
A csirkehús gazdag B3 vitaminban, mely segít növelni a HDL-koleszterin szintjét
A koleszterin szintjének megfelelő normálértéke 0,9mmol/l, melyet elsősorban olyankor mérnek, ha érelmeszesedésnej, vagy annak kísérőbetegségeinek, szövődményeinek áll fenn a kockázata. A "jó" koleszterin szintjét rendszeres testmozgással, és helyes táplálkozással lehet feljebb tornázni. de kis mennyiségben az alkohol is növeli. Ezen koleszterin alacsony szintű jelenléte inkább a férfiakat érinti. Segítség lehet a HDL-koleszterin mennyiségének emelésében a B3 vitamin is.
-TKL-
További hírek: MCOnet Egészség Online