2018. 03. 21. - 10:40

A lányok önbecsülése forog kockán a Facebookon?

A lányok önbecsülése forog kockán a Facebookon?

Ideje lenne leszabályozni a tinédzserek Facebook- és Instagram használatát? Egy új kutatás szerint rossz hatással van a gyermekek önbecsülésére, különösen, ha lányok.

Azoknak a tinédzsereknek és tinikor előtt álló lányoknak, akik túl sok időt töltenek a Facebookon, Instagramon és egyéb közösségi média oldalakon, rosszabb érzéseik lehetnek önmagukkal kapcsolatban – mutatta ki egy új kutatás.
 
A jelek szerint a lányok sokkal aktívabbak a közösségi oldalakon serdülőkorukban, s az ott töltött idő csökkenti boldogság-érzetüket és jó közérzetüket – állítják a kutatók.
 
„Felfedeztük, hogy a 10 év körüli lányok, akik többet használják a közösségi oldalakat, aggasztóbb szociális és érzelmi nehézségekkel küzdenek 15 éves korukra – fejtette ki Cara Booker, az angol Essexi Egyetem kutatója. – A fiúk esetében nem találtunk hasonlót.”
 
A tanulmányhoz Booker és kollégái közel 9900 brit fiút és lányt vettek górcső alá, akik egy, hosszútávú, brit háztartásokról szóló tanulmány részesei voltak. Közösségi média-használatukat kérdőív segítségével mérték fel, s két különféle skálát használtak ahhoz, hogy boldogság-szintjüket, érzelmi állapotukat és viselkedési problémáikat is felderítsék.
 
A tinilányokra különösen rosszul hat a gyakori közösségi média-használat
A tinilányokra különösen rosszul hat a gyakori közösségi média-használat
 
A lányok fele 13 éves koráig több mint 1 órát volt naponta valamelyik közösségi oldalon, összehasonlítva őket a fiúkkal, akik közül csak egyharmad töltött ennyi időt fenn.
 
Vagyis a lányok az oldalak fő használói, ahogy idősebbé válnak – 15 éves korukra 59 százalékuk töltött több mint 1 órát naponta valamelyiken, míg a fiúknak csak 49 százaléka.
 
A közösségi média túlzott használata a jelek szerint rányomta bélyegét érzelmi egészségükre.
 
A lányok boldogságérzetének szintje ugyanis 10 és 15 éves koruk között csökkent, összefüggésben a közösségi média-alkalmazással - a tanulmány szerint. Az érzelmi problémák ezzel egyidőben nőttek.
 
A tanulmány bizonyítékot nem szolgáltat arra, hogy a Facebook vagy az Instagram okozza a fiatal lányok közérzetének romlását, de talált összefüggést a kettő között.
 
Cara Booker elmondta: ahogy a lányok idősödnek, aggodalmaskodóbbá válnak a fiúknál az online megjelenésükkel, profiljukkal kapcsolatban is: ha nem kapnak elég kedvelést („lájkot”), ha nem reagálnak elegen a posztjaikra, az stresszeli őket. A lányok ráadásul sokkal hajlamosabbak másokkal összehasonlítgatni magukat, mint a fiúk. Ha látják, hogy másokat jobban értékelnek – kedvelésekkel például -, könnyen úgy érezhetik, hogy ők nem elég jók.
 
A túl sok közösségi oldal-nézegetést az önbecsülés bánhatja
A túl sok közösségi oldal-nézegetést az önbecsülés bánhatja
 
Ugyanakkor, az is lehetséges, hogy a közösségi média csak egy jelzője annak, amilyen stresszhelyzetekkel, nehézségekkel egy fiatal lány szembesül, s tulajdonképpen ezek a tényezők teszik őket a mindennapokban boldogtalanná – tette hozzá Pamela Rutledge, a kaliforniai Newport Beach-i Média Pszichológia
Kutató Központ vezetője. Megjegyezte: jó volna alaposabban megvizsgálni a tinédzserek életének dinamikáját, mint egyszerűen a közösségi média használatának tulajdonítani a problémáikat.
 
A tinédzserkor önmagában is elég stresszes tud lenni. Az is lehet, hogy a jelenség fordítva igaz: azok a lányok, akik kevésbé érzik jól magukat, többet használják az oldalakat.
 
A kutatók azonban hozzáteszik: érdemes lenne a szülőknek korlátozni a közösségi média használatot ebben a korosztályban, s az sem ártana, ha beszélnének vele annak tartalmáról. Nagyon fontos lenne, hogy megfelelően használják ezeket a felületeket.
 
Kapcsolódó cikk:
 
 
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.