2021. 09. 15. - 10:20

A növény-gazdag étrend csökkentheti a koronavírus súlyosságát

A növény-gazdag étrend csökkentheti a koronavírus súlyosságát

Kisebb esélyük van a koronavírus elkapására, illetve annak súlyosságára is azoknak, akik sok növényi alapú ételt esznek – állapította meg egy új tanulmány.

Sok tekintetben járnak jobban azok az emberek, akik sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak – ám kisebb az esélyük a koronavírus kialakulására és annak súlyossá válására is, mint azoknak, akik egészségtelenül táplálkoznak – adta hírül egy új tanulmány.
 
Egy, több mint 590 ezer felnőttel készült felmérés kiderítette, hogy a növényekben gazdag étrendet folytató emberek negyede esetében 9 százalékkal alacsonyabb a Covid-19 kialakulásának kockázata, mint a legkevésbé egészségesen táplálkozó negyed esetében.
 
A növényekben, teljes kiőrlésű gabonában gazdag táplálkozás segít a koronavírus esélyének csökkentésében is
A növényekben, teljes kiőrlésű gabonában gazdag táplálkozás segít a koronavírus esélyének csökkentésében is
 
A súlyos koronavírus kialakulásának esélye 41 százalékkal volt kisebb – mutatott rá a Gut folyóiratban közölt tanulmány.
 
A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozták: az egészséges táplálkozás azért nem egy varázslatos immunerősítő, amely kivédi a koronavírust, az oltást fel kell venni és szükséges a maszk hordása, ha ez a szabály.
 
Azt is kiemelték, hogy a rossz táplálkozás egyike azon társadalmi és gazdasági tényezőknek, amelyek hozzájárulnak a koronavírus rizikójának növeléséhez.
 
Vagyis, nagyon fontos, hogy egészséges ételek kerüljenek az asztalra. A megfelelő étrend segít elkerülni a betegséget, s nemcsak a koronavírust.
 
A tanulmány alanyai egyébként okostelefonos felmérésben vettek részt, s jelentettek minden Covid-19 tünetet, ami kialakult náluk, vagy hogy pozitív lett-e a koronavírus-tesztjük.
 
Kitöltöttek egy étrendre vonatkozó kérdőívet is, melyben a kutatók arról érdeklődtek, milyen különféle élelmiszereket fogyasztanak egy tipikus héten.
 
A kutatók négy csoportra osztották a résztvevőket a növényi élelmiszerek - például gyümölcsök és zöldségek -, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek és növényi olajok bevitele alapján.
 
A tanulmány ideje alatt összesen 31.815 koronavírusos esetet regisztráltak az alanyok körében.
 
Olvasd el ezt is: 
 
L.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.