2024. 05. 03. - 08:40

A rákbiopszia eredményeit is felgyorsítja a mesterséges intelligencia

A rákbiopszia eredményeit is felgyorsítja a mesterséges intelligencia

Mesterséges intelligenciával működő digitális képalkotó rendszert alkotnak a kutatók, hogy felgyorsíthassák a rákbiopszia eredményeit.

Mesterséges intelligenciával működő digitális képalkotó rendszert hoznak létre a rákbiopszia eredményeinek felgyorsítása érdekében a kutatók.
 
Gyors, hatékony kezelés?
 
A Waterloo Egyetem szakemberei digitális orvosi képalkotó rendszert találtak fel, amely jelentős mértékben javítja a rákfelismerési folyamatot – azonnali eredményeket elérve és lehetővé téve a rák minden típusának gyors, hatékony kezelését.
 
A Photon Absorption Remote Sensing (PARS) rendszer innovatív, a semmiből épített technológia. Gyorsabb, mint a hagyományos rákészlelési módszerek, melynek célja, hogy percek alatt felállítsa a diagnózist, lehetővé téve az azonnali sebészeti beavatkozást.
 
A páciensek jelenleg heteket vagy akár hónapokat is várhatnak a biopszia eredményére, ami késlelteti a kezelést és fokozza a betegek szorongását.
 
A tanulmány az IEEE Transactions on Biomedical Engineering és a Scientific Reports folyóiratokban jelent meg. Olvasd el: Rák agresszivitását mérik fel mesterséges intelligencia-rendszerrel
 
A rákbiopszia eredményeit is felgyorsítja a mesterséges intelligencia
A rákbiopszia eredményeit is felgyorsítja a mesterséges intelligencia
 
Nagy pontosság és hatékonyság
 
Az új rendszer rendkívül pontos. Az emberi mellszövet felhasználásával végzett klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a patológusok nem tudták megkülönböztetni a PARS-rendszerrel, illetve a hagyományos módszerekkel készített képeket.
 
A technológia 98 százalékos korrelációt mutat a hagyományos diagnosztikai technikákkal.
 
„Elsődleges célunk, hogy időben, pontos diagnózist biztosítsunk a betegeknek, csökkentve a többszöri műtétek szükségességét és minimalizálva a rák terjedésének kockázatát” - mondta el dr. Parsin Haji Reza, a kutatás vezetője, a Waterloo-i Rendszertervezési Tanszék professzora.
 
„Ez a találmány átalakítja a digitális patológiát, lehetővé téve a sebészek számára, hogy egyetlen biopsziával egyszerre több eredményt kapjanak és perceken belül pontos diagnózist állíthassanak fel. Ezenkívül biztosítja a rákos szövetek alapos eltávolítását a metszés lezárása előtt, mérsékelve a további műtétek szükségességét” – tette hozzá a szakember.
 
Gyorsabb diagnosztikai folyamat és kevesebb költség
 
A hagyományos módszereket a mesterséges intelligenciával dolgozó, nagy felbontású képalkotásra cserélve a PARS rendszer felgyorsítja a diagnosztikai folyamatot, így időt és erőforrásokat is megtakarít. Lézereket alkalmaznak egy szövetmintára, amely egyedi és részletes adathalmazt generál nagy felbontásban.
 
Az adatokat betáplálják ezután az MI-rendszerbe, amely lefordítja azokat egy szabványos kórszövettani képpé – ezt a patológus elolvashatja.
 
Megszünteti emellett a többszörös tárgylemez-előkészítés szükségességét, azáltal, hogy az egyetlen szövetmintára digitalizált képszűrőket alkalmaz, amelyek többszörös leolvasást tesznek lehetővé – mindezt a minta károsodása nélkül, ami szükség esetén a további elemzést is megoldja.
 
„Amellett, hogy csökkenti a betegek stresszérzetét, ez a technológia dollármilliárdokat takarít meg az egészségügyi rendszer számára - mondta Reza. - A sebészek és a patológusok ideje pénzbe kerül, minden tárgylemez és speciális festék ugyancsak, a kórházak létesítményei szintén nem kis összeget emésztenek fel. Mostantól ezeket a költségeket a gyorsabb és ugyanolyan pontos biopsziás eredményekkel mérsékelhetjük.”
 
Az illumiSonics egyébként egy Waterloo-alapú startup, mely azért jött létre, hogy kereskedelmi forgalomba hozza a kutatást és a tervek szerint 2 éven belül piacra dobja a technológiát.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.