2020. 10. 21. - 10:35

A szájvizes öblítés inaktiválhatja a koronavírusok 99,9 százalékát?

A szájvizes öblítés inaktiválhatja a koronavírusok 99,9 százalékát?

Egy új tanulmány szerint a 30 másodpercig tartó, szájvízzel történő öblögetés a koronavírusok csaknem 100 százalékát inaktiválhatja.

Meglepő eredményre jutott egy új tanulmány: eszerint számos orr- és szájöblítés jelentős mértékben képes semlegesíteni a Covid-19 vírust.
 
Hosszú ideje tart az új koronavírus elleni küzdelem, melynek során a tudósok különös felfedezéseket is tesznek.
 
Most kiderült: egyes orális antiszeptikumok és szájvizek képesek inaktiválni a koronavírust. A Journal of Medical Virology folyóiratban közzétett eredmények azt mutatják, hogy ezen termékek közül néhány hasznos lehet a szájban található vírus mennyiségének csökkentésére a fertőzést követően, s segíthet csökkenteni a koronavírust okozó SARS-CoV-2 terjedését.
 
Az amerikai Penn State University kutatói szerint olyan módszereket keresnek, melyekkel a vírust mérsékelni lehet – addig is, míg fel nem találják a koronavírus elleni oltást. Olvasd el: Csökkentheti a koronavírus esélyét az alkohol alapú szájvíz?
 
A szájöblítés hatékony lehet a koronavírusok 99,9 százalékos inaktivizálásában
A szájöblítés hatékony lehet a koronavírusok 99,9 százalékos inaktivizálásában
 
A termékek, amelyeket teszteltek és elérhetőek is, általában részei az emberek mindennapjainak. A tanulmány során a kutatók számos orális és ún. nasopharyngealis öblítést tesztelt, képesek-e inaktiválni az emberi koronavírusokat, melyek szerkezetüket tekintve hasonlóak a SARS-CoV-2-hez.
 
A termékek közé nemcsak a szájöblítő vizek sorolhatók, hanem bébisampon vagy például peroxidos szájtiszítószer is.
 
A szakemberek megállapították, hogy az orr- és szájöblítők közül sok valóban képes semlegesíteni az emberi koronavírust - ami arra utal, hogy ezek csökkenthetik az emberek által terjesztett koronavírus mennyiségét.
 
A kutatók tesztet alkalmaztak az orr és a szájüreg vírusának öblítéssel és szájvízzel való kölcsönhatásának megismétlésére: humán koronavírustörzset tartalmazó oldatokat kezeltek - amelyek könnyen elérhető és genetikailag hasonló alternatívát jelentettek a SARS-CoV-2 számára -, babasampon oldatokkal, különféle peroxid antiszeptikus öblítőkkel és különféle márkájú szájvizekkel. Olvasd el: Figyeljünk a fokozott fogtisztításra a koronavírus alatt (is)
 
Lehetővé tették, hogy az oldatok 30 másodpercig, 1 percig és 2 percig kölcsönhatásba lépjenek a vírussal, mielőtt hígították az oldatokat, hogy megakadályozzák a vírus további inaktiválódását.
 
A tanulmány bizonyította a szájvizek hatékonyságát. A vizsgált emberi koronavírus és a SARS-CoV-2 külső burkolatai genetikailag hasonlóak, ezért a kutatócsoport feltételezi, hogy hasonló mennyiségű SARS-CoV-2 inaktiválódhat az oldatnak való kitettség hatására.
 
A vírus inaktiválásának mérésére a kutatók a hígított oldatokat érintkeztették a tenyésztett emberi sejtekkel.
 
Megszámolták, hány sejt maradt életben néhány napos vírusoldat-expozíció után, s ezt a számot használták arra, hogy kiszámítsák, mekkora mennyiségű emberi koronavírus inaktiválódott a tesztelt szájvíz vagy orális öblítés hatására.
 
Kiderült: az 1 százalékos babasampon oldat, amelyet a nyakat és fejet kezelő orvosok gyakran alkalmaznak az orrmelléküreg öblítésére, az emberi koronavírus több mint 99,9 százalékát inaktiválta egy 2 perces érintkezés után. Számos szájvíz- és gargalizálásra alkalmazható termék szintén hatékonyan inaktiválta a fertőző vírust.
 
Sok közülük csak 30 másodperc érintkezési idő után inaktiválta a vírus több mint 99,9 százalékát. Az eredmények mindenesetre ígéretesek.
 
A közelmúltban egy másik, a Journal of Infectious Diseases-ben megjelent tanulmány szintén megállapította, hogy a Sars-Cov-2 vírusok „inaktiválhatók” a kereskedelemben kapható szájvizek segítségével.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.