2020. 06. 09. - 09:26

Csökkentheti a koronavírus esélyét az alkohol alapú szájvíz?

Csökkentheti a koronavírus esélyét az alkohol alapú szájvíz?

Meghökkentő: egy nemrégiben készült tanulmány szerint az alkohol alapú szájvíz megsemmisítheti a COVID-19, azaz a koronavírus lipidburkát.

Mivel a hónapok óta tartó koronavírus megbetegedésre egyelőre nincs gyógyszer, minden országban az óvintézkedések megfelelő betartását javasolják a szakemberek. Tudd meg: Hogyan figyeljünk a fogtisztításra a koronavírus időszakában? 
 
Most azonban kutatók arra mutatta rá, hogy a szájvíz rendszeres használata is csökkentheti a koronavírus-fertőzés kockázatát.
 
A Cardiffi Egyetem Orvostudományi Iskolája készített egy tanulmányt, mely szerint a kereskedelemben elérhető szájvizekben megvan a lehetőség a koronavírus lipidburkának megsemmisítésére. Természetesen a kutatócsoport tovább vizsgálódik, hogy megerősítse a módszer hatékonyságát.
 
A koronavírus terjedhet szájon keresztül. Számos tanulmány demonstrálta már, hogy a fertőzés a torkon és a nyálmirigyeken át is képes terjedni, ugyanis a Covid-19 egy burkolt vírus. Külső lipid membrán jellemzi, mely egy gazdasejtből származik és ebből fejlődik ki.
 
Hatásos lehet a szájvíz a koronavírus terjedése ellen?
Hatásos lehet a szájvíz a koronavírus terjedése ellen?
 
A vírus nagymértékben érzékeny a lipid biomembránokat széteső ágensekre. A tanulmányt végző szakértők áttekintették a széles körben elérhető szájvizek összetevőiből álló vírusmembrán-megbontás ismert mechanizmusait - beleértve az etanolt, klórhexidint, cetil-piridinium-kloridot, hidrogén-peroxidot és povidon-jódot. Tudd meg, hogyan ölhet a fogszuvasodás!
 
Mivel az új koronavírus burkolt vírus – vagyis külső membránt hoz létre a gazdaszervezet sejtjeire támaszkodva -, ez a membrán lehetővé teszi a vírus hatékony replikálódását.
 
Ha azonban a borítás megszakad, a vírus terjedése a szervezetben lelassulhat. Tanulmányok szerint a szappan és víz, illetve a fertőtlenítőszer használata károsíthatja ezt a burkot és elpusztíthatja a SARS-CoV-2 vírust. Emiatt ajánlják az egészségügyi hatóságok és szervezetek – köztük az Egészségügyi Világszervezet (WHO) -, hogy rendszeresen mossunk kezet szappannal vagy használjunk alkohol alapú fertőtlenítőket.
 
Korábbi kutatások az alkohol képességeit és a SARS-CoV-2 burkának megbontását illetően olyan termékekre fókuszáltak, amelyeknek igen magas az alkoholtartalma, 60–70 százalékos.
 
Érdemes tudni, a gyártók általában alkohol-alapú termékeket terveznek, hogy azok hatékonysága különféle körülmények között - például vírusok, baktériumok és gombák – környezetében is megfelelő legyen.
 
De vajon az alkohol-alapú szájvizek valóban ellenőrzés alatt tarthatják a Covid-19 terjedését?
 
A jelenlegi tanulmány azt sugallja, hogy néhány, kereskedelemben elérhető szájvíz elősegíti számos vírus, baktérium és gomba felszámolását.
 
A kutatók szerint a vírus jelentős mértékben lehet jelen a torokban. Ez azt jelenti, hogy egy koronavírusos betegnél a vírus koncentrációja valószínűleg ezen a területen a legmagasabb.
 
Így hát nem csoda, hogy könnyű átadni azt légzés, köhögés, tüsszögés útján. A kutatás mögött álló szakemberek azt szerették volna kideríteni, vajon az alkohol alapú szájvíz képes-e akadályozni a vírus terjedését vagy csökkentheti-e annak veszélyét.
 
Kevés tudományos bizonyíték van, amely feltárja az alacsony alkoholkoncentrációk vírusburkokra gyakorolt ​​hatását. A kutatók rámutattak, hogy néhány, alacsony alkoholtartalmú termék képes megbontani a SARS-CoV-2 vírusburkát – ugyanakkor kihangsúlyozták, hogy kutatásaik spekulatív jellegűek. Több tanulmányra van szükség annak felmérésére, hogy a szájvíz teljes mértékben befolyásolhatja-e az új koronavírust.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.