2016. 10. 26. - 12:40

A szelfik csak rontják az önbecsülést?

A szelfik csak rontják az önbecsülést?

Ha eddig azt gondoltuk, hogy a sok szelfi – és azok nézegetése – jó dolog, tévedtünk. Kutatók szerint éppen az ellenkezője igaz: alacsony önbecsülést válthatnak ki.

Aki használja a közösségi oldalakat, minden nap többször beleütközik mások szelfi fotóiba, sőt valószínűleg ő is készített már magáról néhányat.
Ezeken a fényképeken az emberek többnyire jókedvűnek, boldognak, népszerűnek tűnnek. Ám egy új tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy a szelfik éppenséggel összefüggésbe hozhatóak az alacsony önbizalommal.

A Penn Állami Egyetem kutatói online felmérés keretében vizsgálták meg, hogy a szelfik és csoportképek nézegetése az interneten miként hat az illetők mentális egészségére.

 A szelfizés sokak számára mindennapossá vált

A szelfizés sokak számára mindennapossá vált

Kiderült: minél többször nézték meg saját vagy más emberek szelfijét a résztvevők, annál alacsonyabb volt az önértékelésük és annál kevésbé voltak elégedettek saját életükkel.

„Az emberek általában akkor tesznek fel a közösségi oldalra magukról szelfit, amikor jól érezik magukat vagy boldogok. Ezen képek nézegetése azonban könnyen azt válthatja ki másokból, hogy úgy érzik, az ő életük feleannyira sem jó, mint azoké” – fejtette ki Ruoxu Wang, tömegkommunikációt hallgató, végzős diák az egyetem sajtóközleményében.

A tanulmány ugyanakkor arra is rámutatott: azoknak az embereknek, akiknek intenzív igényük van arra, hogy népszerűnek mutassák magukat, a szelfik és csoportképek készítése-nézegetése a közösségi oldalakon növeli az önbecsülésük szintjét, mivel kielégítik az igényüket: népszerűnek látszanak.

A tanulmányt a kutatók a Journal of Telematics and Informatics szaklapban jelentették meg.

Wang elmondta: a közösségi oldalakat megcélzó kutatások legtöbbje arra irányul, hogy az emberek motivációját figyelje meg a tartalom-posztolással és tetszésnyilvánítással (lájkolással) kapcsolatban. Most azonban arra voltak kíváncsiak, milyen hatása van a nézegetésnek.

A szelfik nézegetése sokaknál ronthatja az önbecsülést

A szelfik nézegetése sokaknál ronthatja az önbecsülést

A tanulmány társszerzője, Fan Yang hozzátette: ez a tanulmány segíthet az embereknek megérteni a posztolási magatartás potenciális következményeit. „A tanácsadóknak szintén segítséget nyújtunk azzal, hogy a magányosnak, népszerűtlennek, elégedetlennek tűnő diákokkal hatékonyabban dolgozhassanak.”

Fan Yang szintén utolsó éves hallgató a Penn Állami Egyetemen. A kutatók Wang végzős tanácsadójával, Michel Haigh-jel dolgoztak együtt, aki kommunikációs docens az intézményben.

Kapcsolódó cikk:

A fiatal nők szívét rontja a stressz leginkább

Hiányzik valami az alkoholfüggők agyából

Elég sok a bipoláris, csak nem veszik észre

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.