2020. 03. 16. - 10:42

A szennyezett levegő növeli a testsúlyt?

A szennyezett levegő növeli a testsúlyt?

Azok a fiatal felnőttek, akik magasabb ózonszinteknek vannak kitéve, vagyis nagyobb légszennyezettségnek, hajlamosabbak az elhízásra és a betegségre – állapította meg egy tanulmány.

A levegőszennyezettség számos módon okozhat kárt. Egy új tanulmány ezt ismét alátámasztja: az Environment International szaklapban megjelent vizsgálat szerint azon fiatal felnőttek, akiknek a szervezete magasabb ózonszinteknek van kitéve, kevesebb mikrobiális sokféleséget mutat, s abban több elhízással és betegséggel kapcsolatos fajok vannak jelen.
 
A kutatók megállapításai alapján a piszkos levegő belélegzése jelentős károkat okoz a bél baktériumokban, növelve az elhízás, a diabétesz, a gyomor-bél rendellenességek és más krónikus betegségek kockázatát.
 
„Korábbi kutatásainkból tudjuk, hogy a levegőszennyező anyagok egy sor káros hatással lehetnek az egészségre. Ezen hatások egy része a bélben bekövetkező változásoknak köszönhető”- mondta el Tanya Alderete, tanulmányvezető, integratív élettani docens, olyan tanulmányokra is utalva, amelyek a szmogot és a 2. típusú cukorbetegséggel, a súlygyarapodással és a gyulladásos bélbetegségekkel kapcsolják össze.
 
A levegőszennyezés hozzájárulhat az elhízáshoz és más betegségekhez
A levegőszennyezés hozzájárulhat az elhízáshoz és más betegségekhez
 
A 2020 elején közzétett kutatások szerint a levegőszennyezés évente 8,8 millió embert öl meg világszerte - ez több, mint amennyit a dohányzás vagy a háború pusztít el.
 
Tanya Alderete korábbi tanulmányai kimutatták, hogy a légszennyezés károsíthatja a test képességét a vércukorszint szabályozására, s befolyásolhatja az elhízás kockázatát is.
 
Más kutatások arra világítottak rá, hogy a sürgősségin gyarapszik a gyomor-bél problémák miatt ellátottak száma, amikor rossz a levegő, sőt, azon fiataloknak, akik nagyobb mértékű légszennyezésnek vannak kitéve, nagyobb esélyük van a Crohn-betegség kialakulására.
 
Alderet és csapata kíváncsi volt rá, mi zajlik a bélben, ezért a legmodernebb teljes genom-szekvenálást végezte el 101, dél-kaliforniai fiatal felnőtt székletmintáin.
 
A kutatók megnézték légmegfigyelő állomások adatait, amelyek az alanyok közelében voltak, hogy kiderítsék, mekkora volt a szennyező anyagoknak való kitettségük a múlt évben. Valamennyi mért szennyező anyag közül az ózonnak volt a legnagyobb hatása a bélre. Azoknál, akiknél nagyobb az ózon-expozíció, a bélben kevesebb baktériumfajtát figyeltek meg.
 
Mint azt Alderet kiemelte: ez azért fontos, mert az alacsonyabb baktérium-sokféleség összefüggésben van az elhízással és a 2-es típusú cukorbetegséggel.
 
Azoknál az alanyoknál, akiknél magasabb az ózon-expozíció, a Bacteroides caecimuris nevű faj nagyobb előfordulása is jelentősebb volt – ez pedig azért lényeges, mert egyes tanulmányok kapcsolatba hozták a baktériumok magas szintjét az elhízással.
 
A kutatók összesen 128 baktériumfajt azonosítottak, amelyeket befolyásolt a megnövekedett ózon expozíció.
 
Egyesek befolyásolhatják az inzulin felszabadítását, azt a hormont, amely felelős az izmok energiává válásáért. Más fajok metabolitokat termelhetnek, ideértve a zsírsavakat is, amelyek elősegítik a bélgát integritásának fenntartását és megakadályozzák a gyulladást.
 
„Az ózon valószínűleg megváltoztatja a bél környezetét - egyes baktériumokat előnyben részesít másokkal szemben, s ennek egészségügyi következményei lehetnek” – vélekedett Tanya Alderete.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.