Egészség hírek

A tetoválás részecskéi „utaznak” a szervezetben

A tetoválás részecskéi „utaznak” a szervezetben

Napjainkban a tetoválások már organikus pigmenteket tartalmaznak, ám ennek ellenére tartósító anyagok és szennyeződések is kerülnek velük a szervezetbe.

Mégsem nevezhetők igazán biztonságosnak a tetoválások. Noha manapság már organikus pigmenttel készülnek, kutatók rájöttek, hogy a tetoválásból származó mikro- és nanorészecskék képesek „utazni” a szervezetben, s elérik a nyirokcsomókat is.

A tanulmány, melyet a Scientific Reports közölt, az első, amely bizonyítékot szolgáltatott arra: keringenek a testben a különféle organikus és nem szerves pigmentek, mérgező elemek és szennyeződések, melyek a tetoválásokat jellemzik.

A tetoválás lehet mutatós, de jár némi kockázattal

A tetoválás lehet mutatós, de jár némi kockázattal

„Ha valaki szeretne testfestést, általában óvatos és olyan szakembert választ, aki alaposan és steril eszközökkel dolgozik – ám senki sem ellenőrzi a színek kémiai összetételét. Tanulmányunk arra mutat rá, hogy kellene” – fogalmazott Hiram Castillo, a tanulmány egyik szerzője, az European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) kutatója.

A legtöbb tetováló tinta organikus pigmentekből áll, de tartósító anyagokat megtalálunk benne, ahogyan nikkelt, krómot, magnánt vagy kobaltot is. A második leggyakrabban használt összetevő a tetoválásokban a titán-dioxid (TIO2).

A TIO2 fehér pigment, mely bizonyos árnyalatokat hoz létre, ha színekkel keverik. Sűrűn használják élelmiszer-adalékanyagokban, festékekben és napvédőkrémekben. A fehér tetoválások néhány negatív mellékhatása a lassú sebgyógyulás, a bőr megemelkedése és a viszketés – mely a TIO2 hatása.

A tetoválásból származó nanorészecskék eljutnak a nyirokcsomókhoz

A tetoválásból származó nanorészecskék eljutnak a nyirokcsomókhoz

„Azt eddig is tudtuk, hogy a tetoválásokból származó pigmentek eljutnak a nyirokcsomókig a testben, egyértelmű bizonyítékok miatt – befestődnek a színek miatt” – magyarázta Bernard Hesse, az ESRF vendégkutatója. – Ez a szervezet válasza, hogy megtisztítsa a tetoválás bejutásának helyét. Azt azonban nem tudtuk, hogy ezt nanorészecskék formájában teszi, vagyis nem ugyanaz a viselkedés tapasztalható, mint mikrorészecskék szintjén. Ez a probléma: nem lehetünk tisztában azzal, miként reagálnak a nanorészecskék.”

A tanulmány egyébként a részecskék széles skáláját fedezte fel az emberi bőrben, ám csak a kisebb nanorészecskék jutottak el a nyirokcsomókba, amely azonban a nyirokcsomók krónikus növekedéshez vezethet.

Kapcsolódó cikk:

"Már bánom!" - Tetoválások plasztikai eltávolítása 

Tetoválás eltüntetése: így készítsük elő a bőrt

B.A.

Megérkezett minden otthon álma: az intelligens robot

Megérkezett minden otthon álma: az intel...

Olyan robotot alkottak meg, amely mindenki életét megkönnyítheti. Aeolus nemcsak a házimunkában segít, de az elveszett dolgokat is megtalálja.   
Krémes spenótos-articsókás ravioli

Krémes spenótos-articsókás ravioli

Míg tart a hideg idő, a legszívesebben krémes, meleg, ínycsiklandó fogásokat fogyasztunk. A tészta is ilyen, de nem mindegy, milyen formában! Íme ez a tökélyre ...
Jennifer Lawrence felhagy a színészkedéssel?

Jennifer Lawrence felhagy a színészkedés...

Régóta tervezgetik a színésznő, hogy visszavonul. Nemrég azonban végleg sikerült meghoznia a döntést.   
Kinek kell valóban a gluténmentes diéta?

Kinek kell valóban a gluténmentes diéta?

A glutén fehérje, melyet a búza, árpa és a rozs tartalmaz – bárki, aki allergiás a gluténre, okosabban teszi, ha elkerüli. De vajon mindenkinek szükséges a glut...
Mesterséges intelligencia – Ők is robotokkal dolgoznak

Mesterséges intelligencia – Ők is roboto...

Napjainkra a gyárak jó része állt át arra, hogy a mesterséges intelligencia segítségével robotokkal dolgoztat. Olyan nevek vannak köztük, melyeket világszerte m...
Agytorna kutyáknak?

Agytorna kutyáknak?

A szellemi képességüket támogathatja a mentális stimuláció, amelyet osztrák kutatók fejlesztettek ki egy érintőképes tréning segítségével.   
Kylie Jennerék jobban vannak, mint valaha

Kylie Jennerék jobban vannak, mint valah...

Először törte meg a csendet Travis Scott rapper, mióta megszületett Kylie Jennerrel közös gyermeke. A páros a hírek szerint még hasonló tetoválást is készíttete...
Fontos a gyermek szoptatása

Fontos a gyermek szoptatása

Szakemberek szerint az anyatejes táplálás több szempontból is kedvezően hat a baba fejlődésére, így például a stressz szintjére is.   
A mesterséges intelligencia megelőzheti az Alzheimer-kórt

A mesterséges intelligencia megelőzheti ...

Nemrégiben olyan mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki, amely akár tíz évvel a tünetek előtt jelezheti az Alzheimer-kórt. Ez nagy áttörést jelent a tudomá...
7 ok, amiért a sminket le kell szedni alvás előtt!

7 ok, amiért a sminket le kell szedni al...

Gyakran lusták vagyunk ahhoz, hogy késő este lemossuk a festéket arcunkról, különösen egy buliból hazatérve. Ám a smink eltávolítása több okból is fontos. Bőrün...
< >