Egészség hírek

A tetoválás részecskéi „utaznak” a szervezetben

A tetoválás részecskéi „utaznak” a szervezetben

Napjainkban a tetoválások már organikus pigmenteket tartalmaznak, ám ennek ellenére tartósító anyagok és szennyeződések is kerülnek velük a szervezetbe.

Mégsem nevezhetők igazán biztonságosnak a tetoválások. Noha manapság már organikus pigmenttel készülnek, kutatók rájöttek, hogy a tetoválásból származó mikro- és nanorészecskék képesek „utazni” a szervezetben, s elérik a nyirokcsomókat is.

A tanulmány, melyet a Scientific Reports közölt, az első, amely bizonyítékot szolgáltatott arra: keringenek a testben a különféle organikus és nem szerves pigmentek, mérgező elemek és szennyeződések, melyek a tetoválásokat jellemzik.

A tetoválás lehet mutatós, de jár némi kockázattal

A tetoválás lehet mutatós, de jár némi kockázattal

„Ha valaki szeretne testfestést, általában óvatos és olyan szakembert választ, aki alaposan és steril eszközökkel dolgozik – ám senki sem ellenőrzi a színek kémiai összetételét. Tanulmányunk arra mutat rá, hogy kellene” – fogalmazott Hiram Castillo, a tanulmány egyik szerzője, az European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) kutatója.

A legtöbb tetováló tinta organikus pigmentekből áll, de tartósító anyagokat megtalálunk benne, ahogyan nikkelt, krómot, magnánt vagy kobaltot is. A második leggyakrabban használt összetevő a tetoválásokban a titán-dioxid (TIO2).

A TIO2 fehér pigment, mely bizonyos árnyalatokat hoz létre, ha színekkel keverik. Sűrűn használják élelmiszer-adalékanyagokban, festékekben és napvédőkrémekben. A fehér tetoválások néhány negatív mellékhatása a lassú sebgyógyulás, a bőr megemelkedése és a viszketés – mely a TIO2 hatása.

A tetoválásból származó nanorészecskék eljutnak a nyirokcsomókhoz

A tetoválásból származó nanorészecskék eljutnak a nyirokcsomókhoz

„Azt eddig is tudtuk, hogy a tetoválásokból származó pigmentek eljutnak a nyirokcsomókig a testben, egyértelmű bizonyítékok miatt – befestődnek a színek miatt” – magyarázta Bernard Hesse, az ESRF vendégkutatója. – Ez a szervezet válasza, hogy megtisztítsa a tetoválás bejutásának helyét. Azt azonban nem tudtuk, hogy ezt nanorészecskék formájában teszi, vagyis nem ugyanaz a viselkedés tapasztalható, mint mikrorészecskék szintjén. Ez a probléma: nem lehetünk tisztában azzal, miként reagálnak a nanorészecskék.”

A tanulmány egyébként a részecskék széles skáláját fedezte fel az emberi bőrben, ám csak a kisebb nanorészecskék jutottak el a nyirokcsomókba, amely azonban a nyirokcsomók krónikus növekedéshez vezethet.

Kapcsolódó cikk:

"Már bánom!" - Tetoválások plasztikai eltávolítása 

Tetoválás eltüntetése: így készítsük elő a bőrt

B.A.

A sikeres fogyás titka

A sikeres fogyás titka

Egy friss módszer kiderítette, hogy hogyan lehet könnyedén megszabadulni a plusz kilóktól. Ráadásul szenvedni sem kell érte!  
Rachel Bilson szingli lett

Rachel Bilson szingli lett

Mintegy 10 év után a színésznő és kedvese úgy döntöttek, külön utakon folytatják tovább életüket.
Innen származnak a kutyák

Innen származnak a kutyák

Régóta foglalkoztatja a kutatókat, hogy vajon honnan származik ez a kedves háziállat. Most pedig egy újabb elmélet látott napvilágot.   
Jake Gyllenhaal családra vágyik

Jake Gyllenhaal családra vágyik

Letelepedne a népszerű színész, s szeretne családot alapítani. Jake Gyllenhaal jelenleg egyedülálló, de alig várja, hogy rátaláljon arra a hölgyre, akivel minde...
Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás?

Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás...

Azoknál a gyermekeknél, akik kicsi korukban gyakran küzdöttek légúti fertőzésekkel, nagyobb eséllyel alakul ki később asztma vagy csökkennek a tüdőfunkciók.
Már húszas éveiben adoptált volna Angelina

Már húszas éveiben adoptált volna Angeli...

A csinos színésznő igen fiatalon azon gondolkodott, hogy örökbefogad egy kambodzsai árvát –  legjobb barátja szerint Angelina Jolie a húszas éveiben elkezdett e...
Gwen Stefaniékon a terápia sem segített

Gwen Stefaniékon a terápia sem segített

Mindenkit meglepett, hogy 2016-ban elváltak a csinos énekesnő és férje útjai. Gwen Stefani volt párja, Gavin Rossdale most beszélt arról, hogy számos terápián v...
Csőben sült sajtos kelbimbó csalogató módra!

Csőben sült sajtos kelbimbó csalogató mó...

A kelbimbó fogyasztása manapság népszerűbb, mint valaha – ezért a belőle készült ételeknek is nagy divatja van. Lássuk ezt az ínycsiklandó, sajtos-baconos válto...
Kapócs Zsóka babát vár

Kapócs Zsóka babát vár

Teljesült a magyar sztár álma, ugyanis mint kiderült, hamarosan édesanya lesz.   
Ekkor a legjobb házasodni

Ekkor a legjobb házasodni

A tudósok számtalan kutatás elvégzése után megállapították, hogy melyik kor a legalkalmasabb az esküvőre a nőknél.   
< >