Egészség hírek

A tetoválás részecskéi „utaznak” a szervezetben

A tetoválás részecskéi „utaznak” a szervezetben

Napjainkban a tetoválások már organikus pigmenteket tartalmaznak, ám ennek ellenére tartósító anyagok és szennyeződések is kerülnek velük a szervezetbe.

Mégsem nevezhetők igazán biztonságosnak a tetoválások. Noha manapság már organikus pigmenttel készülnek, kutatók rájöttek, hogy a tetoválásból származó mikro- és nanorészecskék képesek „utazni” a szervezetben, s elérik a nyirokcsomókat is.

A tanulmány, melyet a Scientific Reports közölt, az első, amely bizonyítékot szolgáltatott arra: keringenek a testben a különféle organikus és nem szerves pigmentek, mérgező elemek és szennyeződések, melyek a tetoválásokat jellemzik.

A tetoválás lehet mutatós, de jár némi kockázattal

A tetoválás lehet mutatós, de jár némi kockázattal

„Ha valaki szeretne testfestést, általában óvatos és olyan szakembert választ, aki alaposan és steril eszközökkel dolgozik – ám senki sem ellenőrzi a színek kémiai összetételét. Tanulmányunk arra mutat rá, hogy kellene” – fogalmazott Hiram Castillo, a tanulmány egyik szerzője, az European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) kutatója.

A legtöbb tetováló tinta organikus pigmentekből áll, de tartósító anyagokat megtalálunk benne, ahogyan nikkelt, krómot, magnánt vagy kobaltot is. A második leggyakrabban használt összetevő a tetoválásokban a titán-dioxid (TIO2).

A TIO2 fehér pigment, mely bizonyos árnyalatokat hoz létre, ha színekkel keverik. Sűrűn használják élelmiszer-adalékanyagokban, festékekben és napvédőkrémekben. A fehér tetoválások néhány negatív mellékhatása a lassú sebgyógyulás, a bőr megemelkedése és a viszketés – mely a TIO2 hatása.

A tetoválásból származó nanorészecskék eljutnak a nyirokcsomókhoz

A tetoválásból származó nanorészecskék eljutnak a nyirokcsomókhoz

„Azt eddig is tudtuk, hogy a tetoválásokból származó pigmentek eljutnak a nyirokcsomókig a testben, egyértelmű bizonyítékok miatt – befestődnek a színek miatt” – magyarázta Bernard Hesse, az ESRF vendégkutatója. – Ez a szervezet válasza, hogy megtisztítsa a tetoválás bejutásának helyét. Azt azonban nem tudtuk, hogy ezt nanorészecskék formájában teszi, vagyis nem ugyanaz a viselkedés tapasztalható, mint mikrorészecskék szintjén. Ez a probléma: nem lehetünk tisztában azzal, miként reagálnak a nanorészecskék.”

A tanulmány egyébként a részecskék széles skáláját fedezte fel az emberi bőrben, ám csak a kisebb nanorészecskék jutottak el a nyirokcsomókba, amely azonban a nyirokcsomók krónikus növekedéshez vezethet.

Kapcsolódó cikk:

"Már bánom!" - Tetoválások plasztikai eltávolítása 

Tetoválás eltüntetése: így készítsük elő a bőrt

B.A.

Kylie Jenner szégyenli testét?

Kylie Jenner szégyenli testét?

Úgy tűnik megviseli a fiatal sztár a várandósság, ugyanis teste is megváltozik, amit nehezen visel.   
Kampányarc lett Jennifer Lopez

Kampányarc lett Jennifer Lopez

A szépséges énekesnőn egyszerűen nem hat a kor. Nem hiába kérik fel sorra a legnagyobb márkák, hogy terméküket reklámozza.  
Alessandra Ambrosio szakított

Alessandra Ambrosio szakított

A népszerű modell több mint tíz év után döntött úgy, hogy felbontja szerződését a kedvenc fehérnemű márkájával.  
Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Kedvencünk a palacsinta igen sokféle módon elkészíthető – akár úgy is formázhatjuk, hogy fahéjas csigának tűnjön. Ízre azonban lényegesen eltér attól. Hogyan ké...
Itt van Selena Gomez élete legszexibb klipje!

Itt van Selena Gomez élete legszexibb kl...

Új videóklipet készített a sikeres fiatal énekesnő – Selena Gomez Wolves című dalához a napokban jelent meg a friss videó, melyen Selena talán eddig a legszexis...
Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Ha van ebünk, nagyobb eséllyel tovább élünk – állapította meg egy új tanulmány, mely szerint a kutyatartás növelte az idős emberek élethosszát.
Kylie Jenner elszigetelte magát?

Kylie Jenner elszigetelte magát?

Féltestvére, Khloé Kardashian szerint a fiatal valóságshow-sztár és kozmetikai márka-tulajdonos egészen úgy viselkedik, mint bátyjuk, Rob Kardashian.
Borsos ára van a meztelen Madonnának

Borsos ára van a meztelen Madonnának

Tizennyolc évesen számos ruha nélküli fotó készült az énekesnőről – a felvételeket most áruba bocsátják egy aukción. A képek ára 800 és 1200 dollár között mozog...
Életmódváltás=teherbeesés?

Életmódváltás=teherbeesés?

Amikor egy pár eldönti, hogy babát szeretne életük teljesen megváltozik. Sokkal tudatosabban végeznek minden tevékenységet és még az étkezésre is jobban figyeln...
Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a fogyást

Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a...

Már az ébredést követően érdemes megfogadni néhány dolgot, amire oda kell figyelni, hogy jól induljon a nap és persze a test is formában legyen.   
< >