2020. 01. 08. - 11:50

A túl sok dopamin elhízottá tesz

A túl sok dopamin elhízottá tesz

A megfelelő időzítés és az élvezet nemcsak a mindennapi életben kapcsolódik össze, hanem a testünkben is – az agy örömszektora ugyanis integrált kapcsolatban áll az emberi biológiai órával. De mi köze ennek a hízáshoz?

Az agyban levő ún. „örömszektor” egységes kapcsolatban van a biológiai óránkkal – állapította meg egy közelmúltban elvégzett tanulmány.
 
A magas kalóriatartalmú ételek, amelyek az embert általában boldoggá és elégedetté teszik, megzavarhatják a testben e szokásos ütemtervet, anélkül, hogy észrevennénk ezt, amíg még nem késő. Ennek eredményeképpen jön a túlsúly és az elhízás.
 
S ez még nem minden, amely a túlevéssel elért boldogsággal együtt jár. Van, aki hajlamos a diabéteszre, a szívbetegségre, a magas vérnyomásra, sőt akár a rákra is a kóros evési szokások miatt.
 
Az ember hajlamos magas kalóriatartalmú nyalánkságot választani két étkezés között
Az ember hajlamos magas kalóriatartalmú nyalánkságot választani két étkezés között
 
Egy új tanulmány szerint az Egyesült Államokban például jelentősen rosszabbodtak az étkezési szokások az elmúlt 50 évben.
 
„A nagymértékben feldolgozott élelmiszereket, melyek készen és olcsón nappal és éjjel könnyen elérhetők, sok ember fogyasztja – mondta el Ali Guler, a Virginiai Egyetem biológiaprofesszora. – Ezek nagy része cukorban gazdag, bőven tartalmaz szénhidrátot és kalóriát. Rendkívül egészségtelen étrendet eredményez, különösen, ha éveken át és rendszeresen így táplálkozunk.”
 
A Current Biology szaklapban közzétett tanulmányban Guler és munkatársai beszámolnak arról, hogy agyunk azon része, amely kiválasztja a dopamint, illetve az, amelyik meghatározza az ember cirkadián óráját, szinkronban van egymással.
 
A kutatók egérkísérletekkel bizonyították, hogy ez valóban így van.
 
„Kimutattuk, hogy az agyban a dopamin-jelzés szabályozza a cirkadián biológiát, s ez energiában gazdag ételek fogyasztásához vezet a főétkezések között” – mondta el Ali Guler.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.