Egészség hírek

Adni jobb, mint kapni – tudományosan is!

Adni jobb, mint kapni – tudományosan is!

Úgy tűnik, valóban igaz az állítás - mi több, a tudósok által bizonyított. Jelentős érzelmi előnyökkel jár az ajándékozás annak számára, aki a másiknak örömet szerez.

„Jobb adni, mint kapni” – sokszor hallhattuk már a mondatot, ám most kiderült, hogy nemcsak van valóságalapja, hanem tudományosan is bizonyított.

Pszichológusok megállapították, hogy jelentős érzelmi töltetet ad az ajándékozás annak, aki azt adja a másik embernek.

Adni jobb, mint kapni - és nemcsak valódi ajándékot

Adni jobb, mint kapni - és nemcsak valódi ajándékot

A Rochesteri Egyetem kutatók felfedezték, hogy házastársak között abszolút ez a helyzet. A Harry Reis pszichológia professzor által vezetett csapat 175 frissen házasodott párt tanulmányozott Észak-Amerikában, akiknek házassága átlagosan 7 hónapja tartott. 

„A tanulmányt azért hoztuk létre, hogy tanulmányozzuk a hipotézist, melyet eredetileg a Tenzin Gyatso, azaz a Dalai Láma kezdett hangoztatni – mondta sajtóközleményében Reis –A mások iránti szeretet és kellemes cselekedet saját érzelmi állapotunkat is fokozza”.

A kutatók rámutattak: az ajándékozásnak, magának az adásnak jelentős hatása van arra, aki ezt teszi, függetlenül attól, mennyire van ezzel tisztában a fogadó fél.

A tanulmányban részt vevőket arra kérték, vezessenek 2 héten át naponta naplót, vajon a társuk kellően odaadó-e abban, hogy vágyaikat teljesítse. Az alanyok azt is feljegyezték, milyen érzelmi hangulatban vannak éppen - 14 pozitív és negatív állapotot adhattak meg, ilyen volt például boldogság, nyugalom, szomorúság, harag és sértődés.

Bármilyen figyelmesség jelentős előny érzelmileg

Bármilyen figyelmesség jelentős előny érzelmileg

A 2 hét alatt a férjek és feleségek átlagosan 65-95 adok-kapok cselekedetet jegyeztek fel. A férjek többet érzékeltek, mint nejeik.
Az eredmények szerint a fogadó felek minden esetben sokat profitáltak e cselekedetekből, akkor is, ha a másik nem igazán vette észre azokat.

Azok, akik adtak, nagyjából 45 százalékkal több előnyt „gyűjtöttek be” érzelmileg, mint akik kaptak.
Tulajdonképpen annak, aki kapja a figyelmességet, észlelnie is kell azt, hogy előnye származzon belőle – mondta el Reis, hozzátéve, hogy ez azonban nincs különösebb hatással arra, hogy aki ad, az jelentősen jobban érezze magát. Adni önmagában is egy nagy jutalom.

Kapcsolódó cikk:

Miért élnek most is tovább a nők? 

A stresszes gyerekkor magas vérnyomással jár?

B.A.

 

Kylie Jenner szégyenli testét?

Kylie Jenner szégyenli testét?

Úgy tűnik megviseli a fiatal sztár a várandósság, ugyanis teste is megváltozik, amit nehezen visel.   
Kampányarc lett Jennifer Lopez

Kampányarc lett Jennifer Lopez

A szépséges énekesnőn egyszerűen nem hat a kor. Nem hiába kérik fel sorra a legnagyobb márkák, hogy terméküket reklámozza.  
Alessandra Ambrosio szakított

Alessandra Ambrosio szakított

A népszerű modell több mint tíz év után döntött úgy, hogy felbontja szerződését a kedvenc fehérnemű márkájával.  
Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Kedvencünk a palacsinta igen sokféle módon elkészíthető – akár úgy is formázhatjuk, hogy fahéjas csigának tűnjön. Ízre azonban lényegesen eltér attól. Hogyan ké...
Itt van Selena Gomez élete legszexibb klipje!

Itt van Selena Gomez élete legszexibb kl...

Új videóklipet készített a sikeres fiatal énekesnő – Selena Gomez Wolves című dalához a napokban jelent meg a friss videó, melyen Selena talán eddig a legszexis...
Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Ha van ebünk, nagyobb eséllyel tovább élünk – állapította meg egy új tanulmány, mely szerint a kutyatartás növelte az idős emberek élethosszát.
Kylie Jenner elszigetelte magát?

Kylie Jenner elszigetelte magát?

Féltestvére, Khloé Kardashian szerint a fiatal valóságshow-sztár és kozmetikai márka-tulajdonos egészen úgy viselkedik, mint bátyjuk, Rob Kardashian.
Borsos ára van a meztelen Madonnának

Borsos ára van a meztelen Madonnának

Tizennyolc évesen számos ruha nélküli fotó készült az énekesnőről – a felvételeket most áruba bocsátják egy aukción. A képek ára 800 és 1200 dollár között mozog...
Életmódváltás=teherbeesés?

Életmódváltás=teherbeesés?

Amikor egy pár eldönti, hogy babát szeretne életük teljesen megváltozik. Sokkal tudatosabban végeznek minden tevékenységet és még az étkezésre is jobban figyeln...
Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a fogyást

Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a...

Már az ébredést követően érdemes megfogadni néhány dolgot, amire oda kell figyelni, hogy jól induljon a nap és persze a test is formában legyen.   
< >