Egészség hírek

Adni jobb, mint kapni – tudományosan is!

Adni jobb, mint kapni – tudományosan is!

Úgy tűnik, valóban igaz az állítás - mi több, a tudósok által bizonyított. Jelentős érzelmi előnyökkel jár az ajándékozás annak számára, aki a másiknak örömet szerez.

„Jobb adni, mint kapni” – sokszor hallhattuk már a mondatot, ám most kiderült, hogy nemcsak van valóságalapja, hanem tudományosan is bizonyított.

Pszichológusok megállapították, hogy jelentős érzelmi töltetet ad az ajándékozás annak, aki azt adja a másik embernek.

Adni jobb, mint kapni - és nemcsak valódi ajándékot

Adni jobb, mint kapni - és nemcsak valódi ajándékot

A Rochesteri Egyetem kutatók felfedezték, hogy házastársak között abszolút ez a helyzet. A Harry Reis pszichológia professzor által vezetett csapat 175 frissen házasodott párt tanulmányozott Észak-Amerikában, akiknek házassága átlagosan 7 hónapja tartott. 

„A tanulmányt azért hoztuk létre, hogy tanulmányozzuk a hipotézist, melyet eredetileg a Tenzin Gyatso, azaz a Dalai Láma kezdett hangoztatni – mondta sajtóközleményében Reis –A mások iránti szeretet és kellemes cselekedet saját érzelmi állapotunkat is fokozza”.

A kutatók rámutattak: az ajándékozásnak, magának az adásnak jelentős hatása van arra, aki ezt teszi, függetlenül attól, mennyire van ezzel tisztában a fogadó fél.

A tanulmányban részt vevőket arra kérték, vezessenek 2 héten át naponta naplót, vajon a társuk kellően odaadó-e abban, hogy vágyaikat teljesítse. Az alanyok azt is feljegyezték, milyen érzelmi hangulatban vannak éppen - 14 pozitív és negatív állapotot adhattak meg, ilyen volt például boldogság, nyugalom, szomorúság, harag és sértődés.

Bármilyen figyelmesség jelentős előny érzelmileg

Bármilyen figyelmesség jelentős előny érzelmileg

A 2 hét alatt a férjek és feleségek átlagosan 65-95 adok-kapok cselekedetet jegyeztek fel. A férjek többet érzékeltek, mint nejeik.
Az eredmények szerint a fogadó felek minden esetben sokat profitáltak e cselekedetekből, akkor is, ha a másik nem igazán vette észre azokat.

Azok, akik adtak, nagyjából 45 százalékkal több előnyt „gyűjtöttek be” érzelmileg, mint akik kaptak.
Tulajdonképpen annak, aki kapja a figyelmességet, észlelnie is kell azt, hogy előnye származzon belőle – mondta el Reis, hozzátéve, hogy ez azonban nincs különösebb hatással arra, hogy aki ad, az jelentősen jobban érezze magát. Adni önmagában is egy nagy jutalom.

Kapcsolódó cikk:

Miért élnek most is tovább a nők? 

A stresszes gyerekkor magas vérnyomással jár?

B.A.

 

Ezért ne hagyj ki egy étkezést se!

Ezért ne hagyj ki egy étkezést se!

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy az étkezésnél milyen fontos a rendszeresség. Nem hiába, hiszen számos káros hatása lehet.
Brad Pitt odáig van Jennifer Anistonért?

Brad Pitt odáig van Jennifer Anistonért?

Friss információk szerint a színész már nagyon bánja, hogy elhagyta egykor kedvesét, a Jóbarátok sztárját.   
Sminklemosás, méregtelenítés természetes módon

Sminklemosás, méregtelenítés természetes...

Az arcunkra kent festéket, alapozót minden este el kell távolítanunk. Ezt többnyire valamilyen arctejjel vagy tonikkal tesszük meg. Ha azonban a természetes meg...
A gyógyulás útjára lépett Shannen Doherty?

A gyógyulás útjára lépett Shannen Dohert...

Két esztendeje küzd rákos megbetegedésével a csinos színésznő, s úgy tűnik, mostanra rendeződik az egészsége. Shannen Doherty folyamatosan tájékoztatja rajongói...
Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

A hajápolási termékek használatának biztonsága évek óta vitatott. Egy új tanulmány most arra világít rá, hogy a fekete bőrű nőknél, akik sötét hajfestéket haszn...
George Clooney visszavonul?

George Clooney visszavonul?

Az 56 éves sztárról azt beszélik, hogy felhagy a színészkedéssel és csak a családjának szenteli az életét.   
Jay-Z új albuma már a küszöbön áll!

Jay-Z új albuma már a küszöbön áll!

Az újdonsült, háromszoros apuka nemcsak új babáknak örülhet – Jay-Z június végén tervezi piacra dobni friss albumát, melyről az új sláger már hallható is.
Gyűrűt kapott Kiss Ramóna

Gyűrűt kapott Kiss Ramóna

A szépséges színésznő a közösségi oldalán árulta el rajongóinak, hogy eljegyezték őt.
Mi a különbség a mellimplantátumok között? - 1.rész

Mi a különbség a mellimplantátumok közöt...

Évtizedek óta az öt legnépszerűbb esztétikai beavatkozásnak számít a mellplasztika. Ami azonban változott az évek során, a technika és a felhasznált anyagok. Mi...
Hallgasd meg a nyár legnagyobb slágerét

Hallgasd meg a nyár legnagyobb slágerét

Előreláthatólag az idei nyár egyik legnépszerűbb dala lesz Katy Perry, Calvin Harris, Pharell és Big Sean közös alkotása.
< >