Egészség hírek

Adni jobb, mint kapni – tudományosan is!

Adni jobb, mint kapni – tudományosan is!

Úgy tűnik, valóban igaz az állítás - mi több, a tudósok által bizonyított. Jelentős érzelmi előnyökkel jár az ajándékozás annak számára, aki a másiknak örömet szerez.

„Jobb adni, mint kapni” – sokszor hallhattuk már a mondatot, ám most kiderült, hogy nemcsak van valóságalapja, hanem tudományosan is bizonyított.

Pszichológusok megállapították, hogy jelentős érzelmi töltetet ad az ajándékozás annak, aki azt adja a másik embernek.

Adni jobb, mint kapni - és nemcsak valódi ajándékot

Adni jobb, mint kapni - és nemcsak valódi ajándékot

A Rochesteri Egyetem kutatók felfedezték, hogy házastársak között abszolút ez a helyzet. A Harry Reis pszichológia professzor által vezetett csapat 175 frissen házasodott párt tanulmányozott Észak-Amerikában, akiknek házassága átlagosan 7 hónapja tartott. 

„A tanulmányt azért hoztuk létre, hogy tanulmányozzuk a hipotézist, melyet eredetileg a Tenzin Gyatso, azaz a Dalai Láma kezdett hangoztatni – mondta sajtóközleményében Reis –A mások iránti szeretet és kellemes cselekedet saját érzelmi állapotunkat is fokozza”.

A kutatók rámutattak: az ajándékozásnak, magának az adásnak jelentős hatása van arra, aki ezt teszi, függetlenül attól, mennyire van ezzel tisztában a fogadó fél.

A tanulmányban részt vevőket arra kérték, vezessenek 2 héten át naponta naplót, vajon a társuk kellően odaadó-e abban, hogy vágyaikat teljesítse. Az alanyok azt is feljegyezték, milyen érzelmi hangulatban vannak éppen - 14 pozitív és negatív állapotot adhattak meg, ilyen volt például boldogság, nyugalom, szomorúság, harag és sértődés.

Bármilyen figyelmesség jelentős előny érzelmileg

Bármilyen figyelmesség jelentős előny érzelmileg

A 2 hét alatt a férjek és feleségek átlagosan 65-95 adok-kapok cselekedetet jegyeztek fel. A férjek többet érzékeltek, mint nejeik.
Az eredmények szerint a fogadó felek minden esetben sokat profitáltak e cselekedetekből, akkor is, ha a másik nem igazán vette észre azokat.

Azok, akik adtak, nagyjából 45 százalékkal több előnyt „gyűjtöttek be” érzelmileg, mint akik kaptak.
Tulajdonképpen annak, aki kapja a figyelmességet, észlelnie is kell azt, hogy előnye származzon belőle – mondta el Reis, hozzátéve, hogy ez azonban nincs különösebb hatással arra, hogy aki ad, az jelentősen jobban érezze magát. Adni önmagában is egy nagy jutalom.

Kapcsolódó cikk:

Miért élnek most is tovább a nők? 

A stresszes gyerekkor magas vérnyomással jár?

B.A.

 

Nyilvánosságra került Britney szexvideója

Nyilvánosságra került Britney szexvideój...

Nagyon kínos helyzetbe talált magát az énekesnő, akiről a minap napvilágot látott egy igazán intim videó. 
Az idősebb anyukák jobb édesanyák?

Az idősebb anyukák jobb édesanyák?

Van előnye annak, ha valaki 30 év felett vállal gyermeket - Egy kutatás szerint az idősebb korukban szült nők jobb anyukák, csemetéik kevesebb viselkedési-, szo...
Gianni és Debreczeni Zita titokban kel egybe!

Gianni és Debreczeni Zita titokban kel e...

Már 2016 novemberében eljegyezték egymást, s most meg is tartják az esküvőt: Gianni Olaszországban veszi feleségül Debreczeni Zitát, de a legnagyobb titokban.
Könnyű és omlós a francia édes pirítós!

Könnyű és omlós a francia édes pirítós!

Franciaországban külön elnevezése van ennek a toastnak, ami magyarul nagyjából annyit tesz: „az elfelejtett kenyér”. A francia pirítós ugyanis száraz kenyérből ...
Miley Cyrus állapotos?

Miley Cyrus állapotos?

Képzeld a legfrissebb hírek szerint a botrányairól elhíresült énekesnő kapcsolata olyannyira komolyra fordult, hogy állítólag első gyermekével várandós. 
Selena Gomez visszavonul?

Selena Gomez visszavonul?

Friss hírek szerint a népszerű énekesnő úgy döntött egy időre szabadságra megy.   
Sorozatot csináltak a Blöffből

Sorozatot csináltak a Blöffből

Te is emlékszel még Brad Pitt híres alakítására a népszerű alkotásban? Képzeld, a napokban startolt el a film, sorozat változata.   
Magyarországra jön Pink

Magyarországra jön Pink

Kiderült, hogy ki lesz az idei Sziget világsztárja. A rajongók a mínusz egyedik napon láthatják majd kedvencüket.   
Dolgok, melyek taszítják a szexet

Dolgok, melyek taszítják a szexet

A negatív gondolatok nemcsak a munkára, az emberekkel való kapcsolatokra hatnak ki, hanem csökkentik a libidót is, ami ahhoz vezet, hogy jóval kevesebbet akarsz...
Borókabogyótól a citromfűig – illóolajokkal kúráljuk hajunkat

Borókabogyótól a citromfűig – illóolajok...

Ha fél éven át rendszeresen alkalmazunk illóolajat a tincseinkre, hajunk képes megújulni és megszépülni. Számos fajtát választhatunk, legalább 8 olyan illóolaj ...
< >