2018. 05. 14. - 09:50

Aki sokat tévézik, depressziós lesz?

Aki sokat tévézik, depressziós lesz?

Jellemző ránk, hogy valóságos mozi-maratonokat tartunk? Hogy egymás után nézünk meg egy tévéshow-t, majd filmeket? Mégis furcsán érezzük magunkat, letargikusak vagyunk? Megvan az oka.

Aki sokat néz tévét, az sajnos megissza a hosszas képernyő előtt üldögélés levét. Szóval, ha gyakran megtörténik velünk, hogy egymás után nézzük a tévéshow-kat, filmeket, majd ezt követően letargikusnak, érzelmileg lecsapoltnak és magányosnak érezzük magunkat, nagy rá az esély, hogy a depresszió felé haladunk.

Talán sokkoló lehet ez az információ, de sajnos igaz. Az oka? Az emberek jó része azért néz tévét, hogy a stresszt kiküszöbölje, elmeneküljön valamilyen probléma elől – ha csak átmenetileg is. A tévézés segít abban, hogy relaxáljon.

Ám ez csak ideig-óráig „oldja meg” a gondot.
 
Arti Shroff, Mumbai-i klinikai pszichológus egy ékes példát hozott fel tanulmányában a tévézés és a depresszió kapcsolatára. Egy 18 éves páciense 2 éve szenvedett depresszióban. A szakember arra kérte, hogy írjon naplót napi tevékenységeiről.
 
Aki sokat ül a tévé előtt, eséllyel lesz depressziós
Aki sokat ül a tévé előtt, eséllyel lesz depressziós
 
Ennek során derült ki, hogy a lány napi 9 órán át ült a tévé előtt. Amint Arti Shroff erre rájött, a gyermek viselkedésének megváltoztatásával igyekezett segíteni neki kimászni a bajból. Készítettek egy viselkedés-aktiválási tervet, amely hozzájárul ahhoz, hogy a páciens jobban „működjön” a mindennapokban. Idővel a lány „tévé-fogyasztása” lecsökkent napi 2 órára. Idejét azzal töltötte, hogy jógázott és egyéb hobbikba is belekezdett.
 
Mint Arti Shroff elmondta, több tanulmány is bizonyítja, hogy van összefüggés a depresszió és a tévézés között – aki ugyanis ilyen hangulati zavarral küzdött, jellemzően több időt töltött a tévékészülék előtt, mint a depresszióban nem szenvedők.
 
Sajnos, aki küzd ezzel a betegséggel, az társadalmilag inaktív, nem szívesen megy emberek közé, s a testmozgása is lecsökken – sokkal többet ül, mint mozog. Az aktivitás mérséklődése mellett alvásproblémák jellemzik, érdeklődése olyan dolgok iránt is elveszik, melyeket korábba szívesen csinált. Kimerültnek, magányosnak, érzelmileg „lecsapoltnak” érzi magát.
 
Mindez jelentősen befolyásolja az egyén mindennapjait és életminőségét.
 
Ezért ilyen tüneteket látva lépni kell – fontos szakember segítségét kérni!
 
Kapcsolódó cikk:
 
 
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.