2010. 03. 31. - 06:00
Az antioxidánsokról

Az antioxidánsok az oxidációt gátló, illetve késleltető anyagok.
A legtöbb esetben az antioxidáns kifejezés alatt az élő szervezetekben, illetve a táplálékban található természetes, vagy mesterséges anyagokat értjük. Az esetek többségében az antioxidánsok szerves vegyületek, de találhatunk közöttük például fémeket is.
Az élő sejtek ATP, azaz energiafelszabadító szerveiben, a mitokondriumokban az energiafelszabadítás során peroxid, és szuperoxid gyökök keletkeznek, természetes úton. Amennyiben valaki bizonyos hatásoknak van kitéve (stressz, betegség), akkor ezek a gyökök felszaporodhatnak a szervezetében.
Ebben az esetben a szervezet nem képes elegendő mennyiségű antioxidánst termelni. Az úgynevezett szabadgyököknek szerepe van például az öregedésben is, azzal, hogy elrontják a DNS láncokat. Ez ellen több természetes, és mesterséges antioxidáns is alkalmazható. Természetesek például egyes vitaminok, mint az aszkorbinsav, az A vitamin, vagy az E vitamin.
-TKL-
További hírek: MCOnet Egészség Online
A C-vitamin is késlelteti az oxidációt
Az élő sejtek ATP, azaz energiafelszabadító szerveiben, a mitokondriumokban az energiafelszabadítás során peroxid, és szuperoxid gyökök keletkeznek, természetes úton. Amennyiben valaki bizonyos hatásoknak van kitéve (stressz, betegség), akkor ezek a gyökök felszaporodhatnak a szervezetében.
A különböző növényi olajok gazdag E-vitamin forrásnak számítanak
Ebben az esetben a szervezet nem képes elegendő mennyiségű antioxidánst termelni. Az úgynevezett szabadgyököknek szerepe van például az öregedésben is, azzal, hogy elrontják a DNS láncokat. Ez ellen több természetes, és mesterséges antioxidáns is alkalmazható. Természetesek például egyes vitaminok, mint az aszkorbinsav, az A vitamin, vagy az E vitamin.
-TKL-
További hírek: MCOnet Egészség Online