2017. 12. 04. - 10:15

Az influenza dominóként dönti romba az időseket

Az influenza dominóként dönti romba az időseket

Hónapokkal azután, hogy felépülnek az influenzából, az idős embereknél megmarad a szívroham, a stroke vagy a fogyatékosság kockázata – figyelmeztetnek az orvosok.

Noha felgyógyulnak az influenza után, a fertőző betegségekre szakosodott orvosok felhívják a figyelmet arra, hogy az idős embereknél ennek ellenére is megnő a stroke, a szívroham és a fogyatékosság rizikója.

„Mindannyian tudjuk, milyen betegség az influenza – lázzal jár, nyomorultul érezzük magunkat, fájdalmak és izompanaszok is gyötörhetnek. Mindez annak köszönhető, hogy szisztémás gyulladásos választ hoz létre” – mondta el dr. William Schaffner, a Nashville-i Vanderbilt Egyetem Egészségügyi Iskolájának megelőző orvostudomány és fertőző betegség-szakértője.

Az influenza nagyon is veszélyes az idősekre nézve - komoly utóhatásai vannak

Az influenza nagyon is veszélyes az idősekre nézve - komoly utóhatásai vannak

Mint hozzátette: az kevésbé ismert, hogy az influenzából felépülést követő  2 hét-1 hónapos időszakban 3-5-ször akkora az esélye a szívrohamnak és 2-3-szor nagyobb a stroke valószínűsége is.

„Mivel ezt senki sem akarhatja, okosabb megelőzni magát az influenzát és az általa okozott gyulladásos reakciót” – fejtette ki a specialista.

Az idős emberek körében meglehetősen nagy az influenzához kapcsolódó kórházi ellátások száma, s több mint 80 százalékuknál az elhalálozásnak is köze van az influenzához.

Vagyis, számukra igen fontos az oltás felvétele.

Vannak vakcinák, melyeket kimondottan arra tervezték, hogy az időseket védjék – ezek fokozott immunválaszt eredményeznek.

Az influenzának sajnos úgymond dominó-hatása van az idős emberekre nézve.

„Az influenza olyan hatást gyakorolhat, hogy a korábban társadalmilag is aktív embert szabályosan letaglózza, s felépülése ellenére sosem lesz ugyanolyan az egészsége, mint volt. Ez a betegség, mint az első dominó a sorban, meglöki a személyt és elindítja a lefelé vezető lépcsőn” – fogalmazott az orvos.

Kapcsolódó cikk:

Asztmához vezethet a gyermekkori megfázás?

Az éneklés jó hatással van a Parkinsonra?

B.A.

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.