Egészség hírek

Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás?

Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás?

Azoknál a gyermekeknél, akik kicsi korukban gyakran küzdöttek légúti fertőzésekkel, nagyobb eséllyel alakul ki később asztma vagy csökkennek a tüdőfunkciók.

Nagyobb valószínűséggel szenvednek később asztmától vagy csökkent tüdőfunkcióktól azok a gyermekek, akik kicsiként sűrűn voltak megfázva? Kutatók szerint a gyakori gyermekkori légúti fertőzés – mint a megfázás vagy a orr-melléküreggyulladás (sinusitis) – ilyen mértékben befolyásolja egészségüket.

Európa-szerte közel 155 ezer gyermeket vizsgáltak a tanulmány keretében, akiket születésüktől követtek nyomon, négyévenként, 15 esztendeig.

Azoknál, akiknek volt felső légúti fertőzése 5 éves koráig – megfázás, mandulagyulladás, gégegyulladás, orr-melléküreggyulladás -, 1,5-ször nagyobb eséllyel alakult ki asztma később.

A gyermekkori légúti fertőzések később nagy eséllyel asztmához, csökkent tüdőfunkciókhoz vezethetnek

A gyermekkori légúti fertőzések később nagy eséllyel asztmához, csökkent tüdőfunkciókhoz vezethetnek

A gyermekek, akik alsó légúti fertőzésekben szenvedtek, például bronchitisben, bronchiolitis-ben (az apró hörgők gyulladása) vagy tüdőgyulladásban vagy általános mellkasi fertőzésük volt, kétszer vagy háromszor nagyobb valószínűséggel lettek asztmásak. A csökkenti tüdőfunkciók is jóval jellemzőbben voltak náluk, mint ilyen fertőzéseken át nem esett társaiknál.

„A tanulmány rámutat arra, hogy a korai életszakaszban jelentkező légúti fertőzések hosszútávon befolyásolhatják a légzőszervi megbetegedések kialakulását” – magyarázta dr. Evelien van Meel, a tanulmány vezetője, a holland Erasmus MC Egyetemi Orvosi Központ munkatársa.

Hozzátette: különösen az alsó légúti fertőzéseknek van hatása a későbbi asztma és csökkent tüdőfunkciók kialakulására.

A tanulmányt az olaszországi Milánóban mutatták be egy orvoskonferencián.

Van Meel szerint korai azt állítani, hogy ok-okozati összefüggés van a kettő között, tehát a gyermekkori légúti fertőzések okozzák a későbbi asztmát, illetve csökkent tüdőfunkciókat, vagy hogy a sípoló légzés és alacsony tüdőfunkciók hajlamosítják a gyerekeket a fertőzésekre.

A tanulmányok, amelyek azt szorgalmazzák, előzzük meg vagy kezeljük a légúti fertőzéseket korai életszakaszban, például oltással, szintén segíthet rávilágítani a teljes igazságra – mondta el dr. Evelien van Meel.

A kutatók egyébként arra is kíváncsiak, miként hatnak egyes gyógyszerek, vagy a másodkézből dohányzás, mennyiben hozhatók összefüggésbe a légúti fertőzésekkel, melyek aztán asztmára és csökkent tüdőfunkciókra hajlamosítanak.

Kapcsolódó cikk:

A magányos embert jobban megviseli a nátha?

A keserű válást a gyerekek immunrendszere is bánja

Jobban sújtja a depresszió a lányokat

B.A.

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Kutatók szerint három dolog segít abban, hogy hosszú életet tudhasson magának az ember. Természetesen mindenekelőtt az életmód-változtatás áll.
Justin Timberlake megható szerelmi vallomást tett

Justin Timberlake megható szerelmi vallo...

A közelmúltban ünnepelte a sztárpár évfordulóját, amelynek kapcsán az énekes romantikus posztot tett közzé közösségi oldalán.  
Brad Pittet fiatal színésznővel hozták hírbe

Brad Pittet fiatal színésznővel hozták h...

Meghökkentő pletyka terjed: bár a legutóbbi hírek szerint a sármos színész és felesége, Angelina Jolie békülőben van, Brad Pitt állítólag beleszeretett egy ifjú...
Demi Lovato drogproblémáiról vallott

Demi Lovato drogproblémáiról vallott

A fiatal énekesnőről nemrég kiderült, hogy csakúgy, mint sok sztárt őt is magával ragadta a kábítószer világa.   
Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Mindenkivel előfordult már, hogy nem volt ötlete ajándék vásárlás terén, hiszen nem akart egy századik ugyanolyan tárgyat ajándékozni kedvesének és olyan holmit...
Készíts öregedés elleni, csipkebogyós archidratálót!

Készíts öregedés elleni, csipkebogyós ar...

Tudtuk-e, hogy a csipkebogyó mag olajának hatékonysága a botox kezeléshez hasonló?  Ha a ráncok megelőzése a célunk, próbáljuk ki ezt a kiváló, saját készítésű ...
Solange Knowles vezeti a Soul Train Awards-jelölést

Solange Knowles vezeti a Soul Train Awar...

Beyoncé testvére és Bruno Mars áll a lista legelején a Soul Train Awards díjátadás nevezettjei között. 
Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Sokkal többet számít a házi feladat, mint hogy a gyermek az iskolai feladatokkal nap mint nap, otthon is foglalkozzon – állítják kutatók.
Kylie Jenner pasija kiakadt

Kylie Jenner pasija kiakadt

Friss hírek szerint a fiatal sztár párja nem igazán tudja elviselni a Kardashian családot. Ez miatt pedig még a kapcsolatuk is zátonyra futhat.   
Irodai munka=nassolás?

Irodai munka=nassolás?

Te is gyakran nyúlsz az édességhez munka közben? Akkor van egy rossz hírünk, ugyanis rengeteg kalóriát beviszel ezáltal a szervezetedbe.  
< >