Egészség hírek

Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás?

Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás?

Azoknál a gyermekeknél, akik kicsi korukban gyakran küzdöttek légúti fertőzésekkel, nagyobb eséllyel alakul ki később asztma vagy csökkennek a tüdőfunkciók.

Nagyobb valószínűséggel szenvednek később asztmától vagy csökkent tüdőfunkcióktól azok a gyermekek, akik kicsiként sűrűn voltak megfázva? Kutatók szerint a gyakori gyermekkori légúti fertőzés – mint a megfázás vagy a orr-melléküreggyulladás (sinusitis) – ilyen mértékben befolyásolja egészségüket.

Európa-szerte közel 155 ezer gyermeket vizsgáltak a tanulmány keretében, akiket születésüktől követtek nyomon, négyévenként, 15 esztendeig.

Azoknál, akiknek volt felső légúti fertőzése 5 éves koráig – megfázás, mandulagyulladás, gégegyulladás, orr-melléküreggyulladás -, 1,5-ször nagyobb eséllyel alakult ki asztma később.

A gyermekkori légúti fertőzések később nagy eséllyel asztmához, csökkent tüdőfunkciókhoz vezethetnek

A gyermekkori légúti fertőzések később nagy eséllyel asztmához, csökkent tüdőfunkciókhoz vezethetnek

A gyermekek, akik alsó légúti fertőzésekben szenvedtek, például bronchitisben, bronchiolitis-ben (az apró hörgők gyulladása) vagy tüdőgyulladásban vagy általános mellkasi fertőzésük volt, kétszer vagy háromszor nagyobb valószínűséggel lettek asztmásak. A csökkenti tüdőfunkciók is jóval jellemzőbben voltak náluk, mint ilyen fertőzéseken át nem esett társaiknál.

„A tanulmány rámutat arra, hogy a korai életszakaszban jelentkező légúti fertőzések hosszútávon befolyásolhatják a légzőszervi megbetegedések kialakulását” – magyarázta dr. Evelien van Meel, a tanulmány vezetője, a holland Erasmus MC Egyetemi Orvosi Központ munkatársa.

Hozzátette: különösen az alsó légúti fertőzéseknek van hatása a későbbi asztma és csökkent tüdőfunkciók kialakulására.

A tanulmányt az olaszországi Milánóban mutatták be egy orvoskonferencián.

Van Meel szerint korai azt állítani, hogy ok-okozati összefüggés van a kettő között, tehát a gyermekkori légúti fertőzések okozzák a későbbi asztmát, illetve csökkent tüdőfunkciókat, vagy hogy a sípoló légzés és alacsony tüdőfunkciók hajlamosítják a gyerekeket a fertőzésekre.

A tanulmányok, amelyek azt szorgalmazzák, előzzük meg vagy kezeljük a légúti fertőzéseket korai életszakaszban, például oltással, szintén segíthet rávilágítani a teljes igazságra – mondta el dr. Evelien van Meel.

A kutatók egyébként arra is kíváncsiak, miként hatnak egyes gyógyszerek, vagy a másodkézből dohányzás, mennyiben hozhatók összefüggésbe a légúti fertőzésekkel, melyek aztán asztmára és csökkent tüdőfunkciókra hajlamosítanak.

Kapcsolódó cikk:

A magányos embert jobban megviseli a nátha?

A keserű válást a gyerekek immunrendszere is bánja

Jobban sújtja a depresszió a lányokat

B.A.

Napi 3 kávéval tökéletesek vagyunk

Napi 3 kávéval tökéletesek vagyunk

Három vagy négy kávé elfogyasztása naponta nem csupán biztonságos az ember számára, hanem meg is védhet a szívbetegségtől, a korai haláltól – állapította meg eg...
Brad Pitt újra becsajozott?

Brad Pitt újra becsajozott?

Képzeld, a napokban újabb szőkeséggel hozták össze a nemrégiben elvált színészt.   
Így áll Selena Gomez az anyósával

Így áll Selena Gomez az anyósával

A népszerű énekes édesanyja, Pattie Mallette elárulta, hogy fia kedvesével, Selena Gomezzel igazán speciális kötelék alakult ki köztük.
Boldog négygyermekes apa Cristiano Ronaldo

Boldog négygyermekes apa Cristiano Ronal...

Múlt hónapban jött a világra a világsztár futballista negyedik gyermeke, akit kedvesével nagy szeretetben nevel. Cristiano Ronaldo barátnője azonban mindegyik c...
Készítsünk krémes, csirkés-baconos tésztát!

Készítsünk krémes, csirkés-baconos tészt...

Hideg napokon esnek jól a leginkább a gazdag, krémes, meleg ételek – ilyen a tészta is, amelyet különféle finom feltétekkel lehet elkészíteni. Lássuk az egyik l...
Kylie Jenner jól szórakozik

Kylie Jenner jól szórakozik

Ismerősei szerint a csinos valóságshow-sztár nagy élvezettel vásárol leendő gyermekének. Kylie Jenner a hírek szerint kislányt vár, s szabadidejében folyamatosa...
Durva vallomást tett Bella Thorne

Durva vallomást tett Bella Thorne

A fiatal sztár az elmúlt időszakban teljesen kikelt magából és most az is kiderült, hogy miért.   
Anastacia szingli – és szexisebb mint valaha

Anastacia szingli – és szexisebb mint va...

Egyedül él az énekesnő, aki elmondása szerint most szexisebbnek érzi magát, mint 20-as vagy 30-as éveiben. Anastacia lassan betölti az ötvenet.
Ételek, amelyek segítik a szexuális életet

Ételek, amelyek segítik a szexuális élet...

Az köztudott, hogy vannak olyan finomságok, amik fokozzák a vágyat. Ezen felül viszont vannak olyanok is, amelyek a teljesítményedet segítik. Nézd csak!  
Adventi kastélynapok Gödöllőn

Adventi kastélynapok Gödöllőn

Varázslatos ünnepi hangulat várja az érdeklődőket hamarosan a településen, ahol számos programmal készülnek a szervezők.   
< >