Egészség hírek

Diabétesz veszély: nem jó két baba közt sokat hízni

Diabétesz veszély: nem jó két baba közt sokat hízni

Azok a kismamák, akik két gyermek között több kilót szednek fel magukra, a cukorbetegség fokozott veszélyének teszik ki magukat.

Nem érdemes sokat hízni a gyermekvárás időszakában – azoknál a hölgyeknél ugyanis, akik a baba után meghíznak, sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki diabétesz a következő terhesség során – sugallja egy új tanulmány.

Az, hogy milyen súlyú egy nő a fogantatás előtt és mennyit hízik a várandósság alatt, ismert kockázati tényezője a terhességi cukorbetegségnek.

A diabétesz ezen formája azt jelenti, hogy a babavárás alatt magas vércukorszintet állapítanak meg a kismamánál, s ez komplikációkat okozhat mind az anya, mind pedig a baba számára.

Nem érdemes sokat hízni a második gyermek előtt - nő a diabétesz veszélye

Nem érdemes sokat hízni a második gyermek előtt - nő a diabétesz veszélye

A norvég Bergen Egyetem kutatója, Linn Sorbye által vezetett tanulmány során a kutatók azoknál a nőknél vizsgálták a cukorbetegséget, akik egyszer vagy kétszer voltak már várandósak.

A tanulmány nagyjából 24 200 nőt vett górcső alá, akik 2006 és 2014 között szültek. Figyelembe vették esetükben a terhességi cukorbetegség korábbi alakulását, valamint testtömegindexüket (BMI), amikor ismét teherbe estek.

A 30-as BMI más elhízottnak számít.

A kismamák 36 százaléka több mint 1 egységet hízott az első várandósság kezdete és a második között – állapította meg a tanulmány. S náluk sokkal nagyobb valószínűséggel alakult ki cukorbetegség a második terhesség alatt, mint akiknek a testsúlya stabil maradt.

Akik kétszer annyit híztak, mint korábbi súlyuk, azoknál a diabétesz esélye is megduplázódott.

A terhességi cukorbetegség esélye ötszörösére nő, ha a kismama eleve elhízott

A terhességi cukorbetegség esélye ötszörösére nő, ha a kismama eleve elhízott

A legnagyobb súllyal rendelkezők kismamáknál pedig ötszörösére nőtt a terhességi diabétesz jelentkezésének esélye.

A kockázat azoknál volt a legszembetűnőbb, akiknek a súly normálisnak volt tekinthető első babavárásuk előtt. A tanulmány ugyanakkor azt is kimutatta, hogy a túlsúlyos nőknél, akik veszítettek kilóikból a szülés után, csökkentették a diabétesz kockázatát a második terhesség idejére.

A tanulmányt a PLOS Medicine közölte.

Kapcsolódó cikk:

Az idősebb anyukák jobb édesanyák?

Sok mindent befolyásol az apa életkora

Meg lesz oldva a női meddőség problémája?

B.A.

Kanye West ellenőrizgeti a béranyát

Kanye West ellenőrizgeti a béranyát

Véletlenszerűen kontrollálja a harmadik gyermeküket kihordó hölgyet a rapper – Kanye West és Kim Kardashian ugyanis béranyát fogadott, akinek szigorú szabályoka...
Nehezen tűnik el a narancsbőr

Nehezen tűnik el a narancsbőr

Szinte minden nő életét megkeseríti ez a bőrhiba. Attól ugyanis, hogy valaki lefogyott, nem jelent azt, hogy eltűnt a narancsbőr. Vajon mit lehet tenni?  
Melanie Griffith bejelentette: epilepsziás

Melanie Griffith bejelentette: epilepszi...

Beszélni kezdett betegségéről a színésznő. Melanie Griffith most árulta el, hogy 6 évvel ezelőtt epilepsziával diagnosztizálták. Ám négy esztendeje mentes a rem...
Sajtfesztivál Budapesten

Sajtfesztivál Budapesten

Igazi ínyencségekkel várják a gasztronómia szerelmeseit a rendezvényen, ahol több 300 különleges sajtot mutatnak be.   
Letette az alkoholt Ed Sheeran

Letette az alkoholt Ed Sheeran

Nem iszik szeszes italt a népszerű zenész biciklibalesete óta – Ed Sheeran szeretné, ha mielőbb felgyógyulna, ezt azonban lassítaná az alkoholfogyasztás.
Ezt csinálják a férfiak szakítás után

Ezt csinálják a férfiak szakítás után

Egy kapcsolat vége mindenkit megvisel, még a pasikat is, noha sokszor nem ezt mutatják.   
Justin Timberlake megható szerelmi vallomást tett

Justin Timberlake megható szerelmi vallo...

A közelmúltban ünnepelte a sztárpár évfordulóját, amelynek kapcsán az énekes romantikus posztot tett közzé közösségi oldalán.  
Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Mindenkivel előfordult már, hogy nem volt ötlete ajándék vásárlás terén, hiszen nem akart egy századik ugyanolyan tárgyat ajándékozni kedvesének és olyan holmit...
Meglepő, miért szakított Demi Lovato

Meglepő, miért szakított Demi Lovato

Az énekesnő a közelmúltban arról beszélt, hogy egy napon talán folytatják kapcsolatukat Wilmer Valderramával. Most viszont elárulta, miért szakított vele annak ...
Készíts öregedés elleni, csipkebogyós archidratálót!

Készíts öregedés elleni, csipkebogyós ar...

Tudtuk-e, hogy a csipkebogyó mag olajának hatékonysága a botox kezeléshez hasonló?  Ha a ráncok megelőzése a célunk, próbáljuk ki ezt a kiváló, saját készítésű ...
< >