2017. 08. 02. - 10:00

Diabétesz veszély: nem jó két baba közt sokat hízni

Diabétesz veszély: nem jó két baba közt sokat hízni

Azok a kismamák, akik két gyermek között több kilót szednek fel magukra, a cukorbetegség fokozott veszélyének teszik ki magukat.

Nem érdemes sokat hízni a gyermekvárás időszakában – azoknál a hölgyeknél ugyanis, akik a baba után meghíznak, sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki diabétesz a következő terhesség során – sugallja egy új tanulmány.

Az, hogy milyen súlyú egy nő a fogantatás előtt és mennyit hízik a várandósság alatt, ismert kockázati tényezője a terhességi cukorbetegségnek.

A diabétesz ezen formája azt jelenti, hogy a babavárás alatt magas vércukorszintet állapítanak meg a kismamánál, s ez komplikációkat okozhat mind az anya, mind pedig a baba számára.

Nem érdemes sokat hízni a második gyermek előtt - nő a diabétesz veszélye

Nem érdemes sokat hízni a második gyermek előtt - nő a diabétesz veszélye

A norvég Bergen Egyetem kutatója, Linn Sorbye által vezetett tanulmány során a kutatók azoknál a nőknél vizsgálták a cukorbetegséget, akik egyszer vagy kétszer voltak már várandósak.

A tanulmány nagyjából 24 200 nőt vett górcső alá, akik 2006 és 2014 között szültek. Figyelembe vették esetükben a terhességi cukorbetegség korábbi alakulását, valamint testtömegindexüket (BMI), amikor ismét teherbe estek.

A 30-as BMI más elhízottnak számít.

A kismamák 36 százaléka több mint 1 egységet hízott az első várandósság kezdete és a második között – állapította meg a tanulmány. S náluk sokkal nagyobb valószínűséggel alakult ki cukorbetegség a második terhesség alatt, mint akiknek a testsúlya stabil maradt.

Akik kétszer annyit híztak, mint korábbi súlyuk, azoknál a diabétesz esélye is megduplázódott.

A terhességi cukorbetegség esélye ötszörösére nő, ha a kismama eleve elhízott

A terhességi cukorbetegség esélye ötszörösére nő, ha a kismama eleve elhízott

A legnagyobb súllyal rendelkezők kismamáknál pedig ötszörösére nőtt a terhességi diabétesz jelentkezésének esélye.

A kockázat azoknál volt a legszembetűnőbb, akiknek a súly normálisnak volt tekinthető első babavárásuk előtt. A tanulmány ugyanakkor azt is kimutatta, hogy a túlsúlyos nőknél, akik veszítettek kilóikból a szülés után, csökkentették a diabétesz kockázatát a második terhesség idejére.

A tanulmányt a PLOS Medicine közölte.

Kapcsolódó cikk:

Az idősebb anyukák jobb édesanyák?

Sok mindent befolyásol az apa életkora

Meg lesz oldva a női meddőség problémája?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.