Egészség hírek

Durva következményekkel járhat a térdre az elhízás

Durva következményekkel járhat a térdre az elhízás

Ha a sok korábbi mellett még egy okra van szükségünk a fogyáshoz, íme: a túlsúly következtében egy új tanulmány szerint elmozdul a térd s ennek súlyos következményei lehetnek.

Komoly probléma adódhat abból, ha nem figyelünk oda a súlyunkra. Az elhízás, amellett, hogy számos egészségügyi gondot zúdít a nyakunkba, a térdeink állapotára is súlyos hatást gyakorol.

A felesleges súly miatt ugyanis elmozdulhat a térd, s ez olyan komplikációkhoz vezethet, melyek következtében akár egy idő után a láb amputálására is szükség lehet.

Egy új tanulmány jutott erre a következtetésre, mely az Egyesült Államokban rendkívüli méreteket öltött elhízással foglalkozik.

„Az elhízás nagymértékben növeli az egészségügyi komplikációkat és a ellátás költségeit – szögezte le a tanulmány vezetője, dr. Joey Johnson, a Brown Egyetem Warren Alpert Egészségügyi Iskolájának ortopéd sebésze. – Azzal, hogy nő a túlsúlyos emberek száma, a kimozdult térdek mennyisége is emelkedik, vagyis egyre több ilyen problémával fogunk szembesülni”.

Az elhízás komoly következményekkel járhat a térdre nézve - akár el is veszíthető a láb

Az elhízás komoly következményekkel járhat a térdre nézve - akár el is veszíthető a láb

A térd elmozdulása számos szalagszakadás eredménye – ilyesmi történik egy autóbaleset során, vagy sportsérülés esetén, például focizás közben.

A tanulmányhoz a kutatók 19 ezer térdelmozdulásos esetet elemeztek szerte az országban, 2000 és 2012 között. Azoknál az embereknél, akik túlsúlyosak vagy súlyosan elhízottak voltak, egyre nagyobb számban tapasztaltak térdelmozdulást – 2012-ben 19 százalékuknál jelentkezett a probléma, szemben a 2000-es állapotokkal, amikor „csak” 8 százalékuknál.

Az elhízás igen súlyos térdelmozdulásokhoz köthető, melyek hosszas kórházi kezeléssel és magasabb költségekkel jár – állapította meg a közelmúltban megjelentetett tanulmány, melyet a Journal of Orthopaedic Trauma szaklap közölt.

Annak esélye pedig, hogy a térd elmozdulásával az ízület mögött, illetve a láb alsó részében levő fő artéria sérül, megduplázódik a valószínűsége az elhízott embereknél. A súlyos komplikáció következtében a térd elmozdulás – melyet vaszkuláris sérülésnek is neveznek – amputációhoz vezethet kezelés nélkül.

Az ilyen sérüléssel küzdő páciensek átlagosan 15 napot töltöttek kórházban, összehasonlítva másokkal, akik csak 10-et.

A tanulmány szerzői szerint az orvosoknak fokozottan kell figyelniük a vaszkuláris sérülést szenvedett betegekre, akiknek elmozdult a térde.

„Az olyan pácienseket, akik térdfájdalmakkal érkeznek, igen körültekintően kell kezelni, nehogy figyelmen kívül maradjon a potenciálisan katasztrofális következményekkel járó vaszkuláris sérülés” – mondta a tanulmány társszerzője, dr. Christopher Born, az egyetem ortopédiai professzora.

Mindent összevetve, az elhízás mértékének csökkentése lenne a valódi megoldás a fenti problémákra – ebben valamennyi kutató egyetért.

Kapcsolódó cikk:

Az elhízás csökkentheti a teherbeesés esélyét

Megdöbbentően sok az elhízott ember

Elhízáshoz vezet a kevés fog

B.A.

Kylie Jenner szégyenli testét?

Kylie Jenner szégyenli testét?

Úgy tűnik megviseli a fiatal sztár a várandósság, ugyanis teste is megváltozik, amit nehezen visel.   
Kampányarc lett Jennifer Lopez

Kampányarc lett Jennifer Lopez

A szépséges énekesnőn egyszerűen nem hat a kor. Nem hiába kérik fel sorra a legnagyobb márkák, hogy terméküket reklámozza.  
Alessandra Ambrosio szakított

Alessandra Ambrosio szakított

A népszerű modell több mint tíz év után döntött úgy, hogy felbontja szerződését a kedvenc fehérnemű márkájával.  
Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Kedvencünk a palacsinta igen sokféle módon elkészíthető – akár úgy is formázhatjuk, hogy fahéjas csigának tűnjön. Ízre azonban lényegesen eltér attól. Hogyan ké...
Itt van Selena Gomez élete legszexibb klipje!

Itt van Selena Gomez élete legszexibb kl...

Új videóklipet készített a sikeres fiatal énekesnő – Selena Gomez Wolves című dalához a napokban jelent meg a friss videó, melyen Selena talán eddig a legszexis...
Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Ha van ebünk, nagyobb eséllyel tovább élünk – állapította meg egy új tanulmány, mely szerint a kutyatartás növelte az idős emberek élethosszát.
Kylie Jenner elszigetelte magát?

Kylie Jenner elszigetelte magát?

Féltestvére, Khloé Kardashian szerint a fiatal valóságshow-sztár és kozmetikai márka-tulajdonos egészen úgy viselkedik, mint bátyjuk, Rob Kardashian.
Borsos ára van a meztelen Madonnának

Borsos ára van a meztelen Madonnának

Tizennyolc évesen számos ruha nélküli fotó készült az énekesnőről – a felvételeket most áruba bocsátják egy aukción. A képek ára 800 és 1200 dollár között mozog...
Életmódváltás=teherbeesés?

Életmódváltás=teherbeesés?

Amikor egy pár eldönti, hogy babát szeretne életük teljesen megváltozik. Sokkal tudatosabban végeznek minden tevékenységet és még az étkezésre is jobban figyeln...
Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a fogyást

Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a...

Már az ébredést követően érdemes megfogadni néhány dolgot, amire oda kell figyelni, hogy jól induljon a nap és persze a test is formában legyen.   
< >