Édesen, de egészségesen

Keressük az édesítés egészséges alternatíváit, - hiszen az édes ízt szeretjük,de a romló fogakat, a gyarapodó kilókat és az ehhez társuló egyéb egészségügyi problémákat annál kevésbé.
Íme egy nagyszerű megoldás a gondjainkra: a nyírfacukor
A nyírfacukor fehér, édes, kristályos szénhidrát, amely egy természetes cukorféle. Íze, megjelenése azonos a hagyományos kristálycukoréval, viszont az emberi szervezetre gyakorolt élettani hatása épp az ellenkezője. A nyírfacukrot a múlt század elején nyírfa kérgéből állították elő Finnországban, elsőként a világon. A nyírfacukor amellett, hogy természetes és élettanilag kedvező hatású, nélkülözi a cukor és a mesterséges édesítők mellékhatásait. Felfedezhető zöldségekben, gyümölcsökben, gabonafélékben, sőt még az emberi testben is. Édesítő hatása nagyon hasonló a répacukoréhoz, de csupán kétharmad annyi energiát tartalmaz. A nyírfacukor fogyasztása nem vezet elhízáshoz, jótékony hatással van fogainkra, lúgosítja szervezetünket, nem kell inzulin a hasznosításhoz, gyorsítja az emésztési folyamatokat és segíti a kiválasztást.
A nyírfacukor különösen lassan emészthető szénhidrát, mely több különböző vegyületen keresztül alakul át glükózzá. Ez időigényes folyamat, ezért a nyírfacukor alig van hatással a szervezet vércukor szintjére. A teljes emésztési ciklus folyamán a nyírfacukornak nagyjából 25%-a képes átalakulni glükózzá és felszívódni a vérben. A nyírfacukor maradék 75%-a továbbhalad bélrendszerben és más emésztési folyamatokban vesz részt, mellyel további folyamatos energiát biztosít szervezetünknek
Felnőttek, gyermekek, cukorbetegek, várandós kismamák, fogyni vágyók és candida-diétán lévők is egyaránt biztonsággal fogyaszthatják. Édesítő ereje a hagyományos cukoréhoz képest 1:1. Mellék- és utóíze nincs
A nyírfacukor hatása a szervezetre:
Alacsony a Glikémiás indexe (GI 7). Ennek köszönhetően alacsonyan tartja és stabilizálja a vércukorszintet, csökkenti a szénhidrát és a cukor utáni vágyat. Cukorbetegek számára ideális.
A Glikémiás indexet (GI) eredetileg a cukorbetegek vércukorszintjének mérésére/ellenőrzésére fejlesztették ki. Az index azt mutatja, hogy egy adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben - minél alacsonyabb a táplálék GI értéke, annál kevesebb glükózt juttat a véráramba, így a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekhez. Minél kevesebb inzulin termelődik, annál kevesebb zsírt raktároz el a szervezet.
A Glikémiás index szempontjából az élelmiszereket három nagy csoportra lehet osztani: a 0-55 közöttiek alacsony, az 56-69-ig terjedők közepes, míg a 70-től 100-ig terjedő tartományba tartozók fogyasztása magas vércukorszint emelkedéssel jár. Összehasonlításként: a hagyományos barna- és fehércukrok glikémiás indexe 68-100 között helyezkedik el, vagyis a lehető legmagasabb, ezzel ellentétben a nyírfacukor indexe 7.
- Alacsony az energiatartalma (240kcal/100g), ezáltal nagy segítséget jelent a testsúlykontrollban, a testsúly csökkentésében.
40%-kal kevesebb kalória, 75%-kal kevesebb szénhidrát, mint a finomított cukorban.- Elősegíti az emésztési folyamatokat.
Mint minden cukoralkoholnak, ennek is van hashajtó hatása, mivel a cukoralkoholok nem tökéletesen emésztődnek meg. Ez a hatás egyénenként változó. Azt mondhatjuk, hogy ésszerű mennyiségben fogyasztva, nem fog tapasztalni semmi kellemetlen mellékhatást.
- Nem halmozódik fel a májban, mivel csak kis része szívódik fel
- Könnyen feldolgozható, nem terheli meg a szervezetet.
- Nem segíti a gombás fertőzéseket, pl. Candida-t
A Candida gomba egyfajta élesztőgomba, ami természetes módon is jelen van szervezetünkben. Erős antibiotikumok, stressz, dohányzás, túlzott cukorfogyasztás, fogamzásgátló tabletta hosszú távú szedése előidézhet egy olyan állapotot, melyben ezek a gombák túlzottan elszaporodnak, számos betegséget okozva.
A nyírfacukor, ellentétben a Candidát tápláló hagyományos cukorral, nem nyújt táptalajt ennek a gombának.
- Lúgosít a teljes emésztési ciklus folyamán, méregtelenítő hatású.
A szervezet sav-bázis egyensúlyának helyreállítása és fenntartása lényeges eleme az egészséges életmódnak. Az enyhén lúgos nyírfacukor a teljes emésztési ciklus folyamán kifejti jótékony hatását és lúgosítja szervezetünket.
- Elősegíti a calcium felszívódását.
- Elősegíti a B-vitaminok felszívódását is, ami köztudottan javítja a bőr, haj és köröm állapotát, kondícióját.
- Fokozza a kollagén termelést
A bőr rugalmasságát a kollagén nevű fehérje biztosítja. A kor előrehaladtával a kollagén egyre merevebb lesz, veszít nedvességtartalmából, és a folyamat következtében a bőr elvékonyodik, ráncossá válik. A nyírfacukor fokozza szervezetünk kollagén termelését és fiatalítja, rugalmasabbá teszi a már meglévő kollagént.
- A nyírfacukor jelentős mértékben segíti fogaink épségének megóvását.
Rendszeres fogyasztásával a lepedék (mely a szájüregben található baktériumok élőhelye) lerakódása megelőzhető, ezáltal is csökkentve a fogszuvasodás kialakulásának veszélyét.
A nyírfacukrot pontosan ugyanúgy kell használni, mint a finomított kristálycukrot. A nyírfacukrot ajánljuk hideg-meleg ételek, italok készítésénél, receptjeink bármifajta megváltoztatása nélkül. Használhatjuk sütemények, torták, főtt és sült ételek, desszertek, fagylaltok, likőrök édesítésére. Nem alkalmas viszont kelt tészták készítésére, mert nem kedvez a gombaféléknek, így az élesztőnek sem. A nyírfacukor bármilyen mennyiségben fogyasztható természetes cukor. Az egészséges és tudatos táplálkozás részeként a cukor helyettesítésére, elhagyására egyszerű, jó ízű, természetes és biztonságos megoldást nyújt.
Szűcs Sándor mesterszakács
MNGSZ Egészséges Táplálkozás Bizottság