2023. 12. 27. - 08:50

Egy szempillantás alatt kiszűri az autizmust a mesterséges intelligencia

Egy szempillantás alatt kiszűri az autizmust a mesterséges intelligencia

Egyetlen fényvillanással gyorsabb és pontosabb módszert kínál a mesterséges intelligencia az autizmus spektrum zavar diagnosztizálására a gyermekeknél.

Elég egy pillantást vetnie a szemre, hogy pontosabban és gyorsabban megállapítsa az autizmus spektrum zavar (ASD) jelenlétét a gyermekeknél a mesterséges intelligencia - derült ki a Dél-ausztrál Egyetem és a Flinders Egyetem új tanulmányából, melyet a Research in Autism Spectrum Disorders szakfolyóiratban közöltek.
 
Mesterséges intelligencia segíti a diagnózist
 
A kutatók az elektroretinogram (ERG) mellett – egy diagnosztikai teszt, amely a retina elektromos aktivitását méri fényingerre adott válaszként – mesterséges intelligenciát alkalmaztak, hogy azonosítsák az ASD osztályozására szolgáló specifikus jellemzőket.
 
Összesen 217, 5–16 év közötti gyermek vett részt a vizsgálatban, 71-et diagnosztizáltak ASD-vel, 146 pedig nem rendelkezett ASD-diagnózissal. Retinaválaszukat mérve a kutatók felfedezték, hogy a retina eltérő választ váltott ki az autizmus spektrum zavarral küzdő gyermekeknél, mint a neurotipikusaknál. Olvasd el: Korábban azonosítja az autizmust a mesterséges intelligencia
 
Egy szempillantás alatt kiszűri az autizmust a mesterséges intelligencia
Egy szempillantás alatt kiszűri az autizmust a mesterséges intelligencia
 
A csapat azt is megállapította, hogy a legerősebb biomarkert egyetlen erős fényvillanással a jobb szemnél értek el – a mesterséges intelligencia-feldolgozás jelentősen csökkentette a tesztidőt.
 
A tanulmány megállapította, hogy a retina jel magasabb frekvenciájú összetevői csökkentek autizmus spektrum zavar esetén.
 
A Connecticuti Egyetemmel és a University College Londonnal közösen végzett tesztet tovább is lehetne értékelni, annak megállapítására, hogy az eredmények felhasználhatók-e az ASD nagy pontosságú szűrésére az 5–16 éves gyermekek körében.
 
Az autizmus spektrum zavar egy idegrendszeri fejlődési állapot, melyet a kölcsönös szociális interakciók, a kommunikáció és az ismétlődő/korlátozó magatartások nehézségei jellemeznek.
 
A teszt javított módszert kínálhat a klinikusok számára az ASD diagnosztizálására, gyors nyomon követést tehet lehetővé, elősegítve a nagyon is szükséges támogatást több ezer gyermek számára, akik autizmus spektrum zavartól szenvednek – mondta el dr. Fernando Marmolejo-Ramos, az UniSA kutatója.
 
„Ez a teszt sokkal gyorsabb. A RETeval elektroretinogram tesztegység segítségével adatokat gyűjthetünk és elvégezhetjük az autizmus szűrését, mindezt akár 10 percen belül. Ez egy hatalmas lépés, mert lecsökkenti az időt, enyhíti a stresszt és pénzt spórol meg a szülők és gyermekeik számára” – tette hozzá dr. Marmolejo-Ramos.
 
A mesterséges intelligenciával támogatott teszt nem invazív és a gyerekek jól tolerálják, ami sokkal könnyebbé teszi a folyamatot minden érintettnek.
 
„Mivel a szem kapcsolatban áll az aggyal, ha a szembe nézünk az agy megértése érdekében, többet megtudhatunk arról, hogyan fejlődik az agy az ASD-vel küzdő embereknél” – magyarázta dr. Paul Constable, a Flinders Egyetem kutatója és a projekt vezetője.
 
A gépi tanulás haszna
 
„Nagyon izgalmas elkezdeni megvizsgálni az elektroretinogram jelelemzéssel és gépi tanulással történő használat új módjait, amelyek segítségével az autizmus spektrum zavar nagyobb pontossággal osztályozható” – jegyezte meg dr. Constable.
 
Hozzátette: még mindig meg kell vizsgálniuk a fiatalabb gyermekeket és azokat is, akik más betegségben szenvednek - például figyelemhiányos hiperaktivitási zavarban -, hogy lássák, mennyire specifikus a teszt. Ez azonban egy fontos első lépés.
 
A következő lépés a kutatás kiterjesztése lenne más kohorszokra és diagnosztikai kategóriákra – mondta dr. Hugo Posada-Quintero, társkutató, a Connecticuti Egyetem Orvosbiológiai Mérnöki Tanszékének adjunktusa.
 
„Tanulmányunk bemutatja a retina-válaszok elemzésének ígéretes lehetőségét fejlett jelfeldolgozási és gépi tanulási technikák segítségével az idegrendszeri fejlődési állapotok, például az autizmus spektrumzavar azonosításában" – jegyezte meg.
 
Hozzátette, hogy további kutatással és technológiai fejlesztéssel ezek az analitikai módszerek gyakorlati eszközökké fejleszthetők, amelyek segítségével a klinikusok pontosan és hatékonyan szűrhetik és diagnosztizálhatják az ASD-t és a kapcsolódó rendellenességeket.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.