2017. 06. 19. - 10:00

Egyformán „nyírja” a stressz a nőt és a férfit

Egyformán „nyírja” a stressz a nőt és a férfit

Nem újdonság, hogy a stressz nagymértékben hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához – a plakkok és a gyulladás miatt ugyanis a szív felé tartó vérerek blokkolódnak. Ez mindkét nemnél azonos.

Nincs különbség nők és férfiak között abban tekintetben, mennyire járul hozzá a stressz a szívbetegségek kialakításához. A szívproblémák számos országban számítanak vezető haláloknak, a stressz pedig közismerten az egyik legfőbb oka annak, hogy jelentkezzen a szívkoszorúér-betegség.

Az American Journal of Cardiology szaklapban közzétett tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, vajon a biomarkerek, így például a dopamin, epinefrin, noradrenalin és a kortizol összefüggésbe hozható-e a megnövekedett kalcium-felhalmozódással a koszorúerekben, mely utal a betegség jelenlétére.

 

A stressz egyformán rossz hatással van nőkre és férfiakra

A stressz egyformán rossz hatással van nőkre és férfiakra

A kutatók megvizsgálták, vajon az összefüggés erősebb-e a nőknél, mint a férfiaknál, de kiderült, hogy nincs jelentős különbség a két nem között.

A tanulmányban 654 résztvevő volt, 53 százalékuk nő – az alanyok az atherosclerosisszal foglalkozó, több nemzetiséget bevonó vizsgálat részesei voltak.

A nőknél átlagosan magasabb volt a dopamin stressz hormon szintje, összevetve a férfiakéval, ám a stressz és az aszimptomatikus koszorúér-betegség közötti kapcsolat mindkét nemnél azonos volt.

Ez volt egyébként az első tanulmány, mely a dopamin stressz hormont összefüggésbe hozta az artériákban történő plakk-épüléssel, mely szívkoszorúér-betegséget okozhat.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a vizeleti kortizol jelentős, független előrejelzője a betegségnek, a dopamin pedig azt jelezte, hogy kisebb a valószínűsége a kalcium-felhalmozódásnak a koszorúerekben.

Kapcsolódó cikk:

Megdöbbentően sok az elhízott ember

Van segítség a munkából eredő csuklóbajra?

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.