Egészség hírek

Egyformán „nyírja” a stressz a nőt és a férfit

Egyformán „nyírja” a stressz a nőt és a férfit

Nem újdonság, hogy a stressz nagymértékben hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához – a plakkok és a gyulladás miatt ugyanis a szív felé tartó vérerek blokkolódnak. Ez mindkét nemnél azonos.

Nincs különbség nők és férfiak között abban tekintetben, mennyire járul hozzá a stressz a szívbetegségek kialakításához. A szívproblémák számos országban számítanak vezető haláloknak, a stressz pedig közismerten az egyik legfőbb oka annak, hogy jelentkezzen a szívkoszorúér-betegség.

Az American Journal of Cardiology szaklapban közzétett tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, vajon a biomarkerek, így például a dopamin, epinefrin, noradrenalin és a kortizol összefüggésbe hozható-e a megnövekedett kalcium-felhalmozódással a koszorúerekben, mely utal a betegség jelenlétére.

 

A stressz egyformán rossz hatással van nőkre és férfiakra

A stressz egyformán rossz hatással van nőkre és férfiakra

A kutatók megvizsgálták, vajon az összefüggés erősebb-e a nőknél, mint a férfiaknál, de kiderült, hogy nincs jelentős különbség a két nem között.

A tanulmányban 654 résztvevő volt, 53 százalékuk nő – az alanyok az atherosclerosisszal foglalkozó, több nemzetiséget bevonó vizsgálat részesei voltak.

A nőknél átlagosan magasabb volt a dopamin stressz hormon szintje, összevetve a férfiakéval, ám a stressz és az aszimptomatikus koszorúér-betegség közötti kapcsolat mindkét nemnél azonos volt.

Ez volt egyébként az első tanulmány, mely a dopamin stressz hormont összefüggésbe hozta az artériákban történő plakk-épüléssel, mely szívkoszorúér-betegséget okozhat.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a vizeleti kortizol jelentős, független előrejelzője a betegségnek, a dopamin pedig azt jelezte, hogy kisebb a valószínűsége a kalcium-felhalmozódásnak a koszorúerekben.

Kapcsolódó cikk:

Megdöbbentően sok az elhízott ember

Van segítség a munkából eredő csuklóbajra?

B.A.

 

Szeméttelepen készült Stella McCartney legújabb kampánya

Szeméttelepen készült Stella McCartney l...

A divatvilág mindig is szerette a különc dolgokat. Ilyet azonban talán még egy tervező sem tett, mint amit Stella. Legújabb kollekcióját ugyanis egy szemétlerak...
Pamela Anderson nem akar nagymama lenni

Pamela Anderson nem akar nagymama lenni

A 90'-es évek szexszimbóluma felett is eljár az idő lassan. Ez ellen pedig mindent megtesz, de sajnos hamarosan akár ő is nagyszülő lehet.  
A Linkin Park legnagyobb slágerei

A Linkin Park legnagyobb slágerei

Döbbenten fogadta az egész világ a hírt, hogy a neves zenekar frontembere, Chester Bennington öngyilkos lett. Emlékére, összegyűjtöttük a legnépszerűbb dalokat....
Meghalt a Reszkessetek betörők sztárja

Meghalt a Reszkessetek betörők sztárja

72 éves korában elhunyt John Heard színész, akire egy kaliforniai hotelben találtak rá.  
Sarka Kata visszavonul a nyilvánosság elől?

Sarka Kata visszavonul a nyilvánosság el...

Hajdú Péter egykori kedvese megunta a sztáréletet? Friss információk szerint a magyar híresség inkább az üzleti életére szeretne koncentrálni a jövőben és nem a...
Cara Delevingne felszabadult a kopasz fejtől

Cara Delevingne felszabadult a kopasz fe...

Tökéletesen szabadnak érezte magát a csinos színésznő, miután leborotváltatta a fejét egy filmszerep kedvéért. Cara Delevingne inspirálni szeretne más nőket is.
Ezért vetett véget életének Chester Bennington

Ezért vetett véget életének Chester Benn...

Szomorú hír rázta meg a zenevilágot. A Linkin Park frontembere 41 évesen öngyilkost lett.   
A megrepedt sarok ellenszere – 2.rész

A megrepedt sarok ellenszere – 2.rész

Nem nyújt szép látványt a repedezett sarok, de mellette még fájdalmas is lehet. Fontos, hogy ahogyan testünk többi részével, úgy a sarkakkal is kellő mértékben ...
Kiderült, hogy kik játszanak az Aladdin filmben

Kiderült, hogy kik játszanak az Aladdin ...

Az elmúlt időben egyre több klasszikus rajzfilmnek készítik el a filmváltozatát és ez alól az Aladdin sem kivétel. A napokban pedig nyilvánosságra hozták a fősz...
George Clooney és Amal gyakran elszökik kettesben

George Clooney és Amal gyakran elszökik ...

Jól kezeli a szülői feladatokat George Clooney és felesége, Amal. Ikreik érkezése óta a sztárnak és párjának segítsége is van, de úgy hírlik, remekül feltaláljá...
< >