Egészség hírek

Egyformán „nyírja” a stressz a nőt és a férfit

Egyformán „nyírja” a stressz a nőt és a férfit

Nem újdonság, hogy a stressz nagymértékben hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához – a plakkok és a gyulladás miatt ugyanis a szív felé tartó vérerek blokkolódnak. Ez mindkét nemnél azonos.

Nincs különbség nők és férfiak között abban tekintetben, mennyire járul hozzá a stressz a szívbetegségek kialakításához. A szívproblémák számos országban számítanak vezető haláloknak, a stressz pedig közismerten az egyik legfőbb oka annak, hogy jelentkezzen a szívkoszorúér-betegség.

Az American Journal of Cardiology szaklapban közzétett tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, vajon a biomarkerek, így például a dopamin, epinefrin, noradrenalin és a kortizol összefüggésbe hozható-e a megnövekedett kalcium-felhalmozódással a koszorúerekben, mely utal a betegség jelenlétére.

 

A stressz egyformán rossz hatással van nőkre és férfiakra

A stressz egyformán rossz hatással van nőkre és férfiakra

A kutatók megvizsgálták, vajon az összefüggés erősebb-e a nőknél, mint a férfiaknál, de kiderült, hogy nincs jelentős különbség a két nem között.

A tanulmányban 654 résztvevő volt, 53 százalékuk nő – az alanyok az atherosclerosisszal foglalkozó, több nemzetiséget bevonó vizsgálat részesei voltak.

A nőknél átlagosan magasabb volt a dopamin stressz hormon szintje, összevetve a férfiakéval, ám a stressz és az aszimptomatikus koszorúér-betegség közötti kapcsolat mindkét nemnél azonos volt.

Ez volt egyébként az első tanulmány, mely a dopamin stressz hormont összefüggésbe hozta az artériákban történő plakk-épüléssel, mely szívkoszorúér-betegséget okozhat.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a vizeleti kortizol jelentős, független előrejelzője a betegségnek, a dopamin pedig azt jelezte, hogy kisebb a valószínűsége a kalcium-felhalmozódásnak a koszorúerekben.

Kapcsolódó cikk:

Megdöbbentően sok az elhízott ember

Van segítség a munkából eredő csuklóbajra?

B.A.

 

A sikeres fogyás titka

A sikeres fogyás titka

Egy friss módszer kiderítette, hogy hogyan lehet könnyedén megszabadulni a plusz kilóktól. Ráadásul szenvedni sem kell érte!  
Rachel Bilson szingli lett

Rachel Bilson szingli lett

Mintegy 10 év után a színésznő és kedvese úgy döntöttek, külön utakon folytatják tovább életüket.
Innen származnak a kutyák

Innen származnak a kutyák

Régóta foglalkoztatja a kutatókat, hogy vajon honnan származik ez a kedves háziállat. Most pedig egy újabb elmélet látott napvilágot.   
Jake Gyllenhaal családra vágyik

Jake Gyllenhaal családra vágyik

Letelepedne a népszerű színész, s szeretne családot alapítani. Jake Gyllenhaal jelenleg egyedülálló, de alig várja, hogy rátaláljon arra a hölgyre, akivel minde...
Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás?

Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás...

Azoknál a gyermekeknél, akik kicsi korukban gyakran küzdöttek légúti fertőzésekkel, nagyobb eséllyel alakul ki később asztma vagy csökkennek a tüdőfunkciók.
Már húszas éveiben adoptált volna Angelina

Már húszas éveiben adoptált volna Angeli...

A csinos színésznő igen fiatalon azon gondolkodott, hogy örökbefogad egy kambodzsai árvát –  legjobb barátja szerint Angelina Jolie a húszas éveiben elkezdett e...
Gwen Stefaniékon a terápia sem segített

Gwen Stefaniékon a terápia sem segített

Mindenkit meglepett, hogy 2016-ban elváltak a csinos énekesnő és férje útjai. Gwen Stefani volt párja, Gavin Rossdale most beszélt arról, hogy számos terápián v...
Csőben sült sajtos kelbimbó csalogató módra!

Csőben sült sajtos kelbimbó csalogató mó...

A kelbimbó fogyasztása manapság népszerűbb, mint valaha – ezért a belőle készült ételeknek is nagy divatja van. Lássuk ezt az ínycsiklandó, sajtos-baconos válto...
Kapócs Zsóka babát vár

Kapócs Zsóka babát vár

Teljesült a magyar sztár álma, ugyanis mint kiderült, hamarosan édesanya lesz.   
Ekkor a legjobb házasodni

Ekkor a legjobb házasodni

A tudósok számtalan kutatás elvégzése után megállapították, hogy melyik kor a legalkalmasabb az esküvőre a nőknél.   
< >