Egészség hírek

Egyformán „nyírja” a stressz a nőt és a férfit

Egyformán „nyírja” a stressz a nőt és a férfit

Nem újdonság, hogy a stressz nagymértékben hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához – a plakkok és a gyulladás miatt ugyanis a szív felé tartó vérerek blokkolódnak. Ez mindkét nemnél azonos.

Nincs különbség nők és férfiak között abban tekintetben, mennyire járul hozzá a stressz a szívbetegségek kialakításához. A szívproblémák számos országban számítanak vezető haláloknak, a stressz pedig közismerten az egyik legfőbb oka annak, hogy jelentkezzen a szívkoszorúér-betegség.

Az American Journal of Cardiology szaklapban közzétett tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, vajon a biomarkerek, így például a dopamin, epinefrin, noradrenalin és a kortizol összefüggésbe hozható-e a megnövekedett kalcium-felhalmozódással a koszorúerekben, mely utal a betegség jelenlétére.

 

A stressz egyformán rossz hatással van nőkre és férfiakra

A stressz egyformán rossz hatással van nőkre és férfiakra

A kutatók megvizsgálták, vajon az összefüggés erősebb-e a nőknél, mint a férfiaknál, de kiderült, hogy nincs jelentős különbség a két nem között.

A tanulmányban 654 résztvevő volt, 53 százalékuk nő – az alanyok az atherosclerosisszal foglalkozó, több nemzetiséget bevonó vizsgálat részesei voltak.

A nőknél átlagosan magasabb volt a dopamin stressz hormon szintje, összevetve a férfiakéval, ám a stressz és az aszimptomatikus koszorúér-betegség közötti kapcsolat mindkét nemnél azonos volt.

Ez volt egyébként az első tanulmány, mely a dopamin stressz hormont összefüggésbe hozta az artériákban történő plakk-épüléssel, mely szívkoszorúér-betegséget okozhat.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a vizeleti kortizol jelentős, független előrejelzője a betegségnek, a dopamin pedig azt jelezte, hogy kisebb a valószínűsége a kalcium-felhalmozódásnak a koszorúerekben.

Kapcsolódó cikk:

Megdöbbentően sok az elhízott ember

Van segítség a munkából eredő csuklóbajra?

B.A.

 

Kylie Jenner szégyenli testét?

Kylie Jenner szégyenli testét?

Úgy tűnik megviseli a fiatal sztár a várandósság, ugyanis teste is megváltozik, amit nehezen visel.   
Kampányarc lett Jennifer Lopez

Kampányarc lett Jennifer Lopez

A szépséges énekesnőn egyszerűen nem hat a kor. Nem hiába kérik fel sorra a legnagyobb márkák, hogy terméküket reklámozza.  
Alessandra Ambrosio szakított

Alessandra Ambrosio szakított

A népszerű modell több mint tíz év után döntött úgy, hogy felbontja szerződését a kedvenc fehérnemű márkájával.  
Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Kedvencünk a palacsinta igen sokféle módon elkészíthető – akár úgy is formázhatjuk, hogy fahéjas csigának tűnjön. Ízre azonban lényegesen eltér attól. Hogyan ké...
Itt van Selena Gomez élete legszexibb klipje!

Itt van Selena Gomez élete legszexibb kl...

Új videóklipet készített a sikeres fiatal énekesnő – Selena Gomez Wolves című dalához a napokban jelent meg a friss videó, melyen Selena talán eddig a legszexis...
Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Ha van ebünk, nagyobb eséllyel tovább élünk – állapította meg egy új tanulmány, mely szerint a kutyatartás növelte az idős emberek élethosszát.
Kylie Jenner elszigetelte magát?

Kylie Jenner elszigetelte magát?

Féltestvére, Khloé Kardashian szerint a fiatal valóságshow-sztár és kozmetikai márka-tulajdonos egészen úgy viselkedik, mint bátyjuk, Rob Kardashian.
Borsos ára van a meztelen Madonnának

Borsos ára van a meztelen Madonnának

Tizennyolc évesen számos ruha nélküli fotó készült az énekesnőről – a felvételeket most áruba bocsátják egy aukción. A képek ára 800 és 1200 dollár között mozog...
Életmódváltás=teherbeesés?

Életmódváltás=teherbeesés?

Amikor egy pár eldönti, hogy babát szeretne életük teljesen megváltozik. Sokkal tudatosabban végeznek minden tevékenységet és még az étkezésre is jobban figyeln...
Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a fogyást

Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a...

Már az ébredést követően érdemes megfogadni néhány dolgot, amire oda kell figyelni, hogy jól induljon a nap és persze a test is formában legyen.   
< >