Egészség hírek

Egyformán „nyírja” a stressz a nőt és a férfit

Egyformán „nyírja” a stressz a nőt és a férfit

Nem újdonság, hogy a stressz nagymértékben hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához – a plakkok és a gyulladás miatt ugyanis a szív felé tartó vérerek blokkolódnak. Ez mindkét nemnél azonos.

Nincs különbség nők és férfiak között abban tekintetben, mennyire járul hozzá a stressz a szívbetegségek kialakításához. A szívproblémák számos országban számítanak vezető haláloknak, a stressz pedig közismerten az egyik legfőbb oka annak, hogy jelentkezzen a szívkoszorúér-betegség.

Az American Journal of Cardiology szaklapban közzétett tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, vajon a biomarkerek, így például a dopamin, epinefrin, noradrenalin és a kortizol összefüggésbe hozható-e a megnövekedett kalcium-felhalmozódással a koszorúerekben, mely utal a betegség jelenlétére.

 

A stressz egyformán rossz hatással van nőkre és férfiakra

A stressz egyformán rossz hatással van nőkre és férfiakra

A kutatók megvizsgálták, vajon az összefüggés erősebb-e a nőknél, mint a férfiaknál, de kiderült, hogy nincs jelentős különbség a két nem között.

A tanulmányban 654 résztvevő volt, 53 százalékuk nő – az alanyok az atherosclerosisszal foglalkozó, több nemzetiséget bevonó vizsgálat részesei voltak.

A nőknél átlagosan magasabb volt a dopamin stressz hormon szintje, összevetve a férfiakéval, ám a stressz és az aszimptomatikus koszorúér-betegség közötti kapcsolat mindkét nemnél azonos volt.

Ez volt egyébként az első tanulmány, mely a dopamin stressz hormont összefüggésbe hozta az artériákban történő plakk-épüléssel, mely szívkoszorúér-betegséget okozhat.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a vizeleti kortizol jelentős, független előrejelzője a betegségnek, a dopamin pedig azt jelezte, hogy kisebb a valószínűsége a kalcium-felhalmozódásnak a koszorúerekben.

Kapcsolódó cikk:

Megdöbbentően sok az elhízott ember

Van segítség a munkából eredő csuklóbajra?

B.A.

 

Megérkezett minden otthon álma: az intelligens robot

Megérkezett minden otthon álma: az intel...

Olyan robotot alkottak meg, amely mindenki életét megkönnyítheti. Aeolus nemcsak a házimunkában segít, de az elveszett dolgokat is megtalálja.   
Krémes spenótos-articsókás ravioli

Krémes spenótos-articsókás ravioli

Míg tart a hideg idő, a legszívesebben krémes, meleg, ínycsiklandó fogásokat fogyasztunk. A tészta is ilyen, de nem mindegy, milyen formában! Íme ez a tökélyre ...
Jennifer Lawrence felhagy a színészkedéssel?

Jennifer Lawrence felhagy a színészkedés...

Régóta tervezgetik a színésznő, hogy visszavonul. Nemrég azonban végleg sikerült meghoznia a döntést.   
Kinek kell valóban a gluténmentes diéta?

Kinek kell valóban a gluténmentes diéta?

A glutén fehérje, melyet a búza, árpa és a rozs tartalmaz – bárki, aki allergiás a gluténre, okosabban teszi, ha elkerüli. De vajon mindenkinek szükséges a glut...
Mesterséges intelligencia – Ők is robotokkal dolgoznak

Mesterséges intelligencia – Ők is roboto...

Napjainkra a gyárak jó része állt át arra, hogy a mesterséges intelligencia segítségével robotokkal dolgoztat. Olyan nevek vannak köztük, melyeket világszerte m...
Agytorna kutyáknak?

Agytorna kutyáknak?

A szellemi képességüket támogathatja a mentális stimuláció, amelyet osztrák kutatók fejlesztettek ki egy érintőképes tréning segítségével.   
Kylie Jennerék jobban vannak, mint valaha

Kylie Jennerék jobban vannak, mint valah...

Először törte meg a csendet Travis Scott rapper, mióta megszületett Kylie Jennerrel közös gyermeke. A páros a hírek szerint még hasonló tetoválást is készíttete...
Fontos a gyermek szoptatása

Fontos a gyermek szoptatása

Szakemberek szerint az anyatejes táplálás több szempontból is kedvezően hat a baba fejlődésére, így például a stressz szintjére is.   
A mesterséges intelligencia megelőzheti az Alzheimer-kórt

A mesterséges intelligencia megelőzheti ...

Nemrégiben olyan mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki, amely akár tíz évvel a tünetek előtt jelezheti az Alzheimer-kórt. Ez nagy áttörést jelent a tudomá...
7 ok, amiért a sminket le kell szedni alvás előtt!

7 ok, amiért a sminket le kell szedni al...

Gyakran lusták vagyunk ahhoz, hogy késő este lemossuk a festéket arcunkról, különösen egy buliból hazatérve. Ám a smink eltávolítása több okból is fontos. Bőrün...
< >