Egészség hírek

Van segítség a munkából eredő csuklóbajra?

Van segítség a munkából eredő csuklóbajra?

A számítógépes tevékenységekből következő ergonómiai problémák, mint amilyen a kéz- vagy csuklóprobléma manapság gyakori gondnak számít. Kutatók most igyekeznek megoldást találni a helyzetre.

Napjainkban egyre több embert érint a carpalis alagút, vagy csuklóalagút szindróma. A fájdalmas kézprobléma idegleszorításból következik, melynek eredményeképpen a csukló és az ujjak fájni kezdenek, zsibbadás is érezhető.

Ennek „előszobája” a csukló erőltetése, mely ergonómiai probléma, s ha kezeletlen marad, a carpalis alagút kialakulásához vezet.

A számítógépes munka gyakran okozhat kéz- és csuklóproblémát

A számítógépes munka gyakran okozhat kéz- és csuklóproblémát

A Texas A&M Egyetem kutatói egy új eszközt, amelynek rövidítése SEAT (Self-Report Ergonomic Assessment Tool – önálló értékelő ergonómiai eszköz ) és azt méri, mekkora stresszt okoznak a számítógépes programok.

Azok, akik asztalnál dolgoznak számos órán keresztül, nagy eséllyel kialakítanak maguknak kéz- és csuklóproblémákat, amelyek jelentősen megnehezítik a munka folytatását.

A szoftverek által kiváltott, ergonomikus problémákat azonosítani és korrigálni sem egyszerű, ráadásul drága is. Ezért fejlesztettek ki a kutatók olyan eszközt, mely gyorsan és könnyen meghatározza, mekkora stresszt ró a felhasználóra a számítógép.

Így annak van módja javítani a körülményeken, s nincs szükség egyéb speciális felszerelésekre – mondta el Paul Ritchey, a Texas A&M Egyetem School of Public Health doktorandusza.

A SEAT magától jelzi, ha kényelmetlen tartást, erőfeszítést érzékel, nem igényelve speciális felkészítést.

Két alapvető ergonómiai kockázatot vizsgál, az egyik a stresszor – vagyis a rossz tartás, a másik az erőlködés, fájdalom vagy kényelmetlenség érzése, amely az előbbiből következik.

A kézre mért stressz következtében fájdalmak alakulhatnak ki

A kézre mért stressz következtében fájdalmak alakulhatnak ki

A SEAT afféle barométer az ergonómiai kockázatokra nézve.

Paul Ritchey szerint minél többet dolgozunk, annál inkább ki vagyunk téve a rizikónak. A SEAT program kifejlesztésében egyébként földtudósok segédkeztek.

A program célja az volt, hogy hatékony módszert találjanak az ergonómia tudományának és gyakorlatának ötvözésére. „Pontos információkat kell tartalmaznia, amelyek gyorsan elérhetőek. Használtuk a kifejlesztéshez a már meglevő ergonómiai méréseket, s a helyzethez igazítottuk azokat – így megfelelőek a jelentéshez és az irodai környezethez egyaránt” – fogalmazott Camille Peres, a School of Public Health professzorasszisztense.

Kapcsolódó cikk:

A "hangos" térd arthritisbe fordulhat?

Nem segít a hátfájáson a meditáció?

B.A.

 

Kanye West ellenőrizgeti a béranyát

Kanye West ellenőrizgeti a béranyát

Véletlenszerűen kontrollálja a harmadik gyermeküket kihordó hölgyet a rapper – Kanye West és Kim Kardashian ugyanis béranyát fogadott, akinek szigorú szabályoka...
Nehezen tűnik el a narancsbőr

Nehezen tűnik el a narancsbőr

Szinte minden nő életét megkeseríti ez a bőrhiba. Attól ugyanis, hogy valaki lefogyott, nem jelent azt, hogy eltűnt a narancsbőr. Vajon mit lehet tenni?  
Melanie Griffith bejelentette: epilepsziás

Melanie Griffith bejelentette: epilepszi...

Beszélni kezdett betegségéről a színésznő. Melanie Griffith most árulta el, hogy 6 évvel ezelőtt epilepsziával diagnosztizálták. Ám négy esztendeje mentes a rem...
Sajtfesztivál Budapesten

Sajtfesztivál Budapesten

Igazi ínyencségekkel várják a gasztronómia szerelmeseit a rendezvényen, ahol több 300 különleges sajtot mutatnak be.   
Letette az alkoholt Ed Sheeran

Letette az alkoholt Ed Sheeran

Nem iszik szeszes italt a népszerű zenész biciklibalesete óta – Ed Sheeran szeretné, ha mielőbb felgyógyulna, ezt azonban lassítaná az alkoholfogyasztás.
Ezt csinálják a férfiak szakítás után

Ezt csinálják a férfiak szakítás után

Egy kapcsolat vége mindenkit megvisel, még a pasikat is, noha sokszor nem ezt mutatják.   
Justin Timberlake megható szerelmi vallomást tett

Justin Timberlake megható szerelmi vallo...

A közelmúltban ünnepelte a sztárpár évfordulóját, amelynek kapcsán az énekes romantikus posztot tett közzé közösségi oldalán.  
Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Mindenkivel előfordult már, hogy nem volt ötlete ajándék vásárlás terén, hiszen nem akart egy századik ugyanolyan tárgyat ajándékozni kedvesének és olyan holmit...
Meglepő, miért szakított Demi Lovato

Meglepő, miért szakított Demi Lovato

Az énekesnő a közelmúltban arról beszélt, hogy egy napon talán folytatják kapcsolatukat Wilmer Valderramával. Most viszont elárulta, miért szakított vele annak ...
Készíts öregedés elleni, csipkebogyós archidratálót!

Készíts öregedés elleni, csipkebogyós ar...

Tudtuk-e, hogy a csipkebogyó mag olajának hatékonysága a botox kezeléshez hasonló?  Ha a ráncok megelőzése a célunk, próbáljuk ki ezt a kiváló, saját készítésű ...
< >