2017. 06. 07. - 09:45

Van segítség a munkából eredő csuklóbajra?

Van segítség a munkából eredő csuklóbajra?

A számítógépes tevékenységekből következő ergonómiai problémák, mint amilyen a kéz- vagy csuklóprobléma manapság gyakori gondnak számít. Kutatók most igyekeznek megoldást találni a helyzetre.

Napjainkban egyre több embert érint a carpalis alagút, vagy csuklóalagút szindróma. A fájdalmas kézprobléma idegleszorításból következik, melynek eredményeképpen a csukló és az ujjak fájni kezdenek, zsibbadás is érezhető.

Ennek „előszobája” a csukló erőltetése, mely ergonómiai probléma, s ha kezeletlen marad, a carpalis alagút kialakulásához vezet.

A számítógépes munka gyakran okozhat kéz- és csuklóproblémát

A számítógépes munka gyakran okozhat kéz- és csuklóproblémát

A Texas A&M Egyetem kutatói egy új eszközt, amelynek rövidítése SEAT (Self-Report Ergonomic Assessment Tool – önálló értékelő ergonómiai eszköz ) és azt méri, mekkora stresszt okoznak a számítógépes programok.

Azok, akik asztalnál dolgoznak számos órán keresztül, nagy eséllyel kialakítanak maguknak kéz- és csuklóproblémákat, amelyek jelentősen megnehezítik a munka folytatását.

A szoftverek által kiváltott, ergonomikus problémákat azonosítani és korrigálni sem egyszerű, ráadásul drága is. Ezért fejlesztettek ki a kutatók olyan eszközt, mely gyorsan és könnyen meghatározza, mekkora stresszt ró a felhasználóra a számítógép.

Így annak van módja javítani a körülményeken, s nincs szükség egyéb speciális felszerelésekre – mondta el Paul Ritchey, a Texas A&M Egyetem School of Public Health doktorandusza.

A SEAT magától jelzi, ha kényelmetlen tartást, erőfeszítést érzékel, nem igényelve speciális felkészítést.

Két alapvető ergonómiai kockázatot vizsgál, az egyik a stresszor – vagyis a rossz tartás, a másik az erőlködés, fájdalom vagy kényelmetlenség érzése, amely az előbbiből következik.

A kézre mért stressz következtében fájdalmak alakulhatnak ki

A kézre mért stressz következtében fájdalmak alakulhatnak ki

A SEAT afféle barométer az ergonómiai kockázatokra nézve.

Paul Ritchey szerint minél többet dolgozunk, annál inkább ki vagyunk téve a rizikónak. A SEAT program kifejlesztésében egyébként földtudósok segédkeztek.

A program célja az volt, hogy hatékony módszert találjanak az ergonómia tudományának és gyakorlatának ötvözésére. „Pontos információkat kell tartalmaznia, amelyek gyorsan elérhetőek. Használtuk a kifejlesztéshez a már meglevő ergonómiai méréseket, s a helyzethez igazítottuk azokat – így megfelelőek a jelentéshez és az irodai környezethez egyaránt” – fogalmazott Camille Peres, a School of Public Health professzorasszisztense.

Kapcsolódó cikk:

A "hangos" térd arthritisbe fordulhat?

Nem segít a hátfájáson a meditáció?

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.