Egészség hírek

Van segítség a munkából eredő csuklóbajra?

Van segítség a munkából eredő csuklóbajra?

A számítógépes tevékenységekből következő ergonómiai problémák, mint amilyen a kéz- vagy csuklóprobléma manapság gyakori gondnak számít. Kutatók most igyekeznek megoldást találni a helyzetre.

Napjainkban egyre több embert érint a carpalis alagút, vagy csuklóalagút szindróma. A fájdalmas kézprobléma idegleszorításból következik, melynek eredményeképpen a csukló és az ujjak fájni kezdenek, zsibbadás is érezhető.

Ennek „előszobája” a csukló erőltetése, mely ergonómiai probléma, s ha kezeletlen marad, a carpalis alagút kialakulásához vezet.

A számítógépes munka gyakran okozhat kéz- és csuklóproblémát

A számítógépes munka gyakran okozhat kéz- és csuklóproblémát

A Texas A&M Egyetem kutatói egy új eszközt, amelynek rövidítése SEAT (Self-Report Ergonomic Assessment Tool – önálló értékelő ergonómiai eszköz ) és azt méri, mekkora stresszt okoznak a számítógépes programok.

Azok, akik asztalnál dolgoznak számos órán keresztül, nagy eséllyel kialakítanak maguknak kéz- és csuklóproblémákat, amelyek jelentősen megnehezítik a munka folytatását.

A szoftverek által kiváltott, ergonomikus problémákat azonosítani és korrigálni sem egyszerű, ráadásul drága is. Ezért fejlesztettek ki a kutatók olyan eszközt, mely gyorsan és könnyen meghatározza, mekkora stresszt ró a felhasználóra a számítógép.

Így annak van módja javítani a körülményeken, s nincs szükség egyéb speciális felszerelésekre – mondta el Paul Ritchey, a Texas A&M Egyetem School of Public Health doktorandusza.

A SEAT magától jelzi, ha kényelmetlen tartást, erőfeszítést érzékel, nem igényelve speciális felkészítést.

Két alapvető ergonómiai kockázatot vizsgál, az egyik a stresszor – vagyis a rossz tartás, a másik az erőlködés, fájdalom vagy kényelmetlenség érzése, amely az előbbiből következik.

A kézre mért stressz következtében fájdalmak alakulhatnak ki

A kézre mért stressz következtében fájdalmak alakulhatnak ki

A SEAT afféle barométer az ergonómiai kockázatokra nézve.

Paul Ritchey szerint minél többet dolgozunk, annál inkább ki vagyunk téve a rizikónak. A SEAT program kifejlesztésében egyébként földtudósok segédkeztek.

A program célja az volt, hogy hatékony módszert találjanak az ergonómia tudományának és gyakorlatának ötvözésére. „Pontos információkat kell tartalmaznia, amelyek gyorsan elérhetőek. Használtuk a kifejlesztéshez a már meglevő ergonómiai méréseket, s a helyzethez igazítottuk azokat – így megfelelőek a jelentéshez és az irodai környezethez egyaránt” – fogalmazott Camille Peres, a School of Public Health professzorasszisztense.

Kapcsolódó cikk:

A "hangos" térd arthritisbe fordulhat?

Nem segít a hátfájáson a meditáció?

B.A.

 

Ezért ne hagyj ki egy étkezést se!

Ezért ne hagyj ki egy étkezést se!

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy az étkezésnél milyen fontos a rendszeresség. Nem hiába, hiszen számos káros hatása lehet.
Brad Pitt odáig van Jennifer Anistonért?

Brad Pitt odáig van Jennifer Anistonért?

Friss információk szerint a színész már nagyon bánja, hogy elhagyta egykor kedvesét, a Jóbarátok sztárját.   
Sminklemosás, méregtelenítés természetes módon

Sminklemosás, méregtelenítés természetes...

Az arcunkra kent festéket, alapozót minden este el kell távolítanunk. Ezt többnyire valamilyen arctejjel vagy tonikkal tesszük meg. Ha azonban a természetes meg...
A gyógyulás útjára lépett Shannen Doherty?

A gyógyulás útjára lépett Shannen Dohert...

Két esztendeje küzd rákos megbetegedésével a csinos színésznő, s úgy tűnik, mostanra rendeződik az egészsége. Shannen Doherty folyamatosan tájékoztatja rajongói...
Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

A hajápolási termékek használatának biztonsága évek óta vitatott. Egy új tanulmány most arra világít rá, hogy a fekete bőrű nőknél, akik sötét hajfestéket haszn...
George Clooney visszavonul?

George Clooney visszavonul?

Az 56 éves sztárról azt beszélik, hogy felhagy a színészkedéssel és csak a családjának szenteli az életét.   
Jay-Z új albuma már a küszöbön áll!

Jay-Z új albuma már a küszöbön áll!

Az újdonsült, háromszoros apuka nemcsak új babáknak örülhet – Jay-Z június végén tervezi piacra dobni friss albumát, melyről az új sláger már hallható is.
Gyűrűt kapott Kiss Ramóna

Gyűrűt kapott Kiss Ramóna

A szépséges színésznő a közösségi oldalán árulta el rajongóinak, hogy eljegyezték őt.
Mi a különbség a mellimplantátumok között? - 1.rész

Mi a különbség a mellimplantátumok közöt...

Évtizedek óta az öt legnépszerűbb esztétikai beavatkozásnak számít a mellplasztika. Ami azonban változott az évek során, a technika és a felhasznált anyagok. Mi...
Hallgasd meg a nyár legnagyobb slágerét

Hallgasd meg a nyár legnagyobb slágerét

Előreláthatólag az idei nyár egyik legnépszerűbb dala lesz Katy Perry, Calvin Harris, Pharell és Big Sean közös alkotása.
< >