Egészség hírek

Van segítség a munkából eredő csuklóbajra?

Van segítség a munkából eredő csuklóbajra?

A számítógépes tevékenységekből következő ergonómiai problémák, mint amilyen a kéz- vagy csuklóprobléma manapság gyakori gondnak számít. Kutatók most igyekeznek megoldást találni a helyzetre.

Napjainkban egyre több embert érint a carpalis alagút, vagy csuklóalagút szindróma. A fájdalmas kézprobléma idegleszorításból következik, melynek eredményeképpen a csukló és az ujjak fájni kezdenek, zsibbadás is érezhető.

Ennek „előszobája” a csukló erőltetése, mely ergonómiai probléma, s ha kezeletlen marad, a carpalis alagút kialakulásához vezet.

A számítógépes munka gyakran okozhat kéz- és csuklóproblémát

A számítógépes munka gyakran okozhat kéz- és csuklóproblémát

A Texas A&M Egyetem kutatói egy új eszközt, amelynek rövidítése SEAT (Self-Report Ergonomic Assessment Tool – önálló értékelő ergonómiai eszköz ) és azt méri, mekkora stresszt okoznak a számítógépes programok.

Azok, akik asztalnál dolgoznak számos órán keresztül, nagy eséllyel kialakítanak maguknak kéz- és csuklóproblémákat, amelyek jelentősen megnehezítik a munka folytatását.

A szoftverek által kiváltott, ergonomikus problémákat azonosítani és korrigálni sem egyszerű, ráadásul drága is. Ezért fejlesztettek ki a kutatók olyan eszközt, mely gyorsan és könnyen meghatározza, mekkora stresszt ró a felhasználóra a számítógép.

Így annak van módja javítani a körülményeken, s nincs szükség egyéb speciális felszerelésekre – mondta el Paul Ritchey, a Texas A&M Egyetem School of Public Health doktorandusza.

A SEAT magától jelzi, ha kényelmetlen tartást, erőfeszítést érzékel, nem igényelve speciális felkészítést.

Két alapvető ergonómiai kockázatot vizsgál, az egyik a stresszor – vagyis a rossz tartás, a másik az erőlködés, fájdalom vagy kényelmetlenség érzése, amely az előbbiből következik.

A kézre mért stressz következtében fájdalmak alakulhatnak ki

A kézre mért stressz következtében fájdalmak alakulhatnak ki

A SEAT afféle barométer az ergonómiai kockázatokra nézve.

Paul Ritchey szerint minél többet dolgozunk, annál inkább ki vagyunk téve a rizikónak. A SEAT program kifejlesztésében egyébként földtudósok segédkeztek.

A program célja az volt, hogy hatékony módszert találjanak az ergonómia tudományának és gyakorlatának ötvözésére. „Pontos információkat kell tartalmaznia, amelyek gyorsan elérhetőek. Használtuk a kifejlesztéshez a már meglevő ergonómiai méréseket, s a helyzethez igazítottuk azokat – így megfelelőek a jelentéshez és az irodai környezethez egyaránt” – fogalmazott Camille Peres, a School of Public Health professzorasszisztense.

Kapcsolódó cikk:

A "hangos" térd arthritisbe fordulhat?

Nem segít a hátfájáson a meditáció?

B.A.

 

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Bombaként robban pár nappal ezelőtt a hír, miszerint a színésznő állapotos. Most pedig azt pletykálják, hogy ikreket vár.   
4 jel, hogy a stressz már a hajadat is érinti!

4 jel, hogy a stressz már a hajadat is é...

Mindenbe beférkőzik, vigyázni kell vele – a stressz nemcsak mentálisan befolyásolhat bennünket, hanem kinézetünkre is komoly hatást gyakorol. Például a tincsein...
Kylie Jenner pánikba esett - le akarták fotózni

Kylie Jenner pánikba esett - le akarták ...

Aggódik a lányáért Kris Jenner. Kylie, akiről szeptember óta az a hír járja, hogy várandós, keveset teszi ki a lábát otthonról, minap azonban pánikban hívta fel...
Mennyi vitaminra van szüksége a macskának?

Mennyi vitaminra van szüksége a macskána...

Nem igényel különösebb figyelmet a háziállat vitaminigénye, azonban egy-két dologra érdemes gondot fordítani.   
Elhunyt a Cranberries énekesnője

Elhunyt a Cranberries énekesnője

Mindössze 46 évesen távozott az élők sorából Dolores O’Riordan, a Cranberries zenekar énekesnője. Január 15-én, Londonban hunyt el, ahol új dalok felvételével f...
Senki sem tökéletes

Senki sem tökéletes

Kutatások igazolják, hogy azok az édesanyák, akik mindenben a tökéletességre törekednek hajlamosabbak a depresszióra.   
Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint a nőknek sokkal jobban tetszenek azok a férfiak, akik már kapcsolatban élnek. Vajon mi lehet az oka?  
Kendall Jenner ledobta a textilt

Kendall Jenner ledobta a textilt

A népszerű modell a testvéreihez hasonlóan megvált ruháitól egy fotózás kedvéért. Nézd csak!  
A kevés hús segíthet a fogyásban?

A kevés hús segíthet a fogyásban?

Kutatók szerint hiába figyelnek a fogyni vágyók arra, hogy mennyit esznek a sok hús gátolhatja a súlyvesztést.   
Eljegyezték Britney Spears-t?

Eljegyezték Britney Spears-t?

Okot adott a találgatásokra a tehetséges énekesnő – Britney Spearsről ismert, hogy 2016 vége óta a nála fiatalabb Sam Ashgarival jár, de vajon már a vőlegénye i...
< >