2024. 04. 05. - 08:50

Generatív mesterséges intelligencia támogathatja a műtéteket

Generatív mesterséges intelligencia támogathatja a műtéteket

Egy bostoni rákközpontban már privát és biztonságos generatív mesterséges intelligencia eszköz támogatja az operációkat és a kutatást.

Generatív mesterséges intelligenciát alkalmaz a Dana-Farber Cancer Institute rákközpont az amerikai Bostonban.
 
Az intézet az egészségügyi központokban és kórházakban általános használatra szánt mesterséges intelligencia alkalmazást vezetett be.
 
A GPT4DFCI elnevezésű rendszer műveleti, adminisztratív és kutatási célokra engedélyezett, a közvetlen klinikai ellátásban azonban tilos.
 
Már alkalmazzák a rendszert
 
A GPT4DFCI rendszert telepítik a Dana-Farber digitális helyiségeiben - így minden művelet, utasítás és válasz privát hálózaton belül történik. Az alkalmazás biztonságos, HIPAA-kompatibilis és auditálható.
 
Az elmúlt év folyamán szakaszosan jelent meg, egyre több felhasználó számára vált elérhetővé. Olvasd el: Műtét közben állít fel diagnózist a mesterséges intelligencia
 
Generatív mesterséges intelligencia támogathatja a műtéteket
Generatív mesterséges intelligencia támogathatja a műtéteket
 
A rendszert részletes útmutatásokkal vezették be. Így például a felhasználókat emlékeztették arra, hogy közvetlenül felelősek a végső munkatermékek teljességéért, valódiságáért és méltányosságáért, illetve ellenőrizniük kell a GPT által generált tartalmat - mert előfordulhat, hogy az hiányos, elfogult vagy hamis.
 
Erre használták a leggyakrabban
 
Az eszköz és a kapcsolódó szabályzat bevezetését a Dana-Farber Generative AI Governance Committee vezérelte, amely magában foglalja a DFCI választóinak széles körű képviseletét, beleértve a kutatást, a műveleteket, a jogi, adatvédelmi, információbiztonsági, bioetikai, megfelelőségi, szellemi tulajdonjogokat és a betegeket.
 
Miután a klinikai ellátás igénybevételét kizárták, a kezdeti felhasználók körében végzett felmérés kimutatta, hogy a leggyakrabban jelentett elsődleges felhasználási módok a jegyzetekben, jelentésekben vagy egyéb fájlokban található információk kinyerése vagy keresése, valamint az általános ismeretekkel kapcsolatos kérdések megválaszolása voltak.
 
Az egyéb jelentett felhasználások közé tartozott a dokumentumok vagy kutatási dokumentumok összefoglalása, valamint a levelek, ülések jegyzőkönyvei vagy prezentációk szerkesztése vagy szerkesztése.
 
A leggyakrabban jelentett aggályoknak bizonyultak a pontatlan vagy hamis adatok, az etika és/vagy az irányelvek betartása.
 
Komoly lehetőség van az MI-ben
 
Jelentős potenciál rejlik a generatív mesterséges intelligenciában: segítséget nyújthat az egészségügyben, ami az elfogultság, a pontatlanság, a hiányosság és a helytelen használat jelentős kockázatával párosul.
 
A kockázatok ellenére a Dana-Farber csapata úgy vélte, hogy a generatív mesterséges intelligencia eszközök széles körű tilalma gátolja a tanulást és az innovációt, amelyek központi szerepet játszanak a Dana-Farber küldetésében.
 
A kockázatok kezelése és a felfedezések előmozdítása érdekében egy széles körben reprezentatív, multidiszciplináris irányító testület irányította a megvalósítás mögött meghúzódó technikai, etikai és szakpolitikai döntéseket. A tapasztalatokat és a technikai anyagokat megosztották, hogy tájékoztassanak más egészségügyi intézményeket is, amelyek hasonló törekvéseket fontolgatnak.
 
Az eredményeket az intézet a NEJM AI folyóiratban tette közzé.
 
 
L.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.