2020. 10. 05. - 10:40

Genetikailag is hajlamosak lehetünk az influenzára?

Genetikailag is hajlamosak lehetünk az influenzára?

Sokak számára minden esztendőben dilemma, felvegyék-e az influenza elleni oltást vagy sem. Egy kutatás szerint genetikai teszt is elárulhatja, fogékonyabbak vagyunk-e a betegségre.

Vajon genetikailag hajlamosak vagyunk az influenzára? Ennek tudatában is lehet döntéseket hozni az influenza elleni oltás felvételére vonatkozóan – állítják a kutatók.
 
Sokan dilemmáznak minden évben, felvegyék-e a vakcinát vagy sem, illetve beadassák-e azt gyermekeiknek. A kutatók minden esztendőben kicsit más oltást készítenek, olyat, amely az aktuális influenza-törzs ellen hatékony.
 
A genetikai teszt megmondhatja, ki hajlamosabb az influenza súlyos tüneteire
A genetikai teszt megmondhatja, ki hajlamosabb az influenza súlyos tüneteire
 
Egy új kutatás szerint azonban, ha valóban szeretnénk tudni, veszélyben vagyunk-e a betegség szempontjából, s fennáll-e az influenza kapcsán káros reakció az esetünkben, genetikai teszt mondhatja meg a leginkább.
 
A szakemberek rámutattak, hogy 400 emberből nagyjából 1 hordozza az IFITM3 nevű gén egyik variánsát, amely kiváltja az átlagosnál jóval súlyosabb influenzavírusos eseteket – ez a variáns ugyanis nem képes kódolni egy fehérjét, mely segíti a szervezet vírusfertőzéssel szembeni ellenállását.
 
A genetikai teszt előnye, hogy „amennyiben egy páciens IFITM3-mal rendelkezik, az embereket már idő előtt el lehet kezdeni rangsorolni, kik azok, akiket mindenképp fontos lenne beoltani”- magyarázta Paul Kellam, a Wellcome Trust Sanger Intézet vírusgenetikai szakértője.
 
Attól függetlenül, hogyan döntünk, egyes megelőzési módszereket mindenképp érdemes kipróbálni, mielőtt elkezdődik az influenza-szezon: növelni kell a C-vitamin, a cink, az Echinacea bevitelét, s győződjünk meg arról, hogy megfelelő mennyiséget alszunk. Ez azt jelenti, 7-9 órát kell pihenni naponta.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.