2017. 01. 30. - 12:40

Génjeinkben van a közösségi média imádata?

Génjeinkben van a közösségi média imádata?

Utánanéztünk már, mennyi időt töltünk a közösségi média használatával? Vagy akár valamilyen internetes játékkal? Kiderült: mindez a génjeinktől is függhet.

Pontosan talán senki sem tudja megmondani, mennyit időz a neten valamelyik közösségi oldalon, vagy játszik egy számára szórakoztató játékkal.

Brit kutatók szerint mindez a génjeinken is múlik – nem mindenki használja ugyanis egyformán a közösségi médiát, a szakemberek ezért úgy döntöttek, kiderítik, mi is ennek az oka.

Az ikrekkel végzett tanulmány a DNS-nek tulajdonít fontosságot.

Génjeinktől is függ, mennyit használjuk a közösségi médiát?

Génjeinktől is függ, mennyit használjuk a közösségi médiát?

A King’s College London kutatói 8500, 16 éves egypetéjű és kétpetéjű iker online média használatát elemezték. Az egypetéjű ikrek génjeiket tekintve 100 százalékban egyeznek, a kétpetéjűek csak 50 százalékban.

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a gének és az öröklődés a különbségek több mint egyharmadáért felelős az online szórakozás használatát illetően, legyen az közösségi oldal, játék vagy tanulás a neten keresztül.

„Eredményeink ellentmondanak annak a népszerű teóriának, amely tulajdonképpen tehetetlen fogyasztóként tekint az emberekre” – mondta el Ziada Ayorech az egyetem sajtóközleményében, aki a főiskola pszichiátriai, pszichológiai és idegtudományi intézetének munkatársa.

A környezeti tényezők – vagyis, a médiaeszközökhöz való hozzáférés – szintén nagy szerepet játszott azok használatában, nagyobb mértékben, mint a genetika.

Ikreken tesztelték a kutatók, ki mennyit internetezik

Ikreken tesztelték a kutatók, ki mennyit internetezik

Amikor a kutatók azt is figyelembe vették, vajon csak egyik testvérnek volt-e okostelefonja, vagy a szülők egyiküknél jobban figyelték-e, mint másikuknál, mennyit használja a közösségi médiát, e tényezők a különbségek kétharmadát adták.

A tanulmány tehát talált összefüggést a gének és az online aktivitás között, de ez nem tekinthető ok-okozati kapcsolatnak.

A tanulmányt a PLOS One szaklap közölte.

Kapcsolódó cikk:

A szelfik csak rontják az önbecsülést? 

Génjeink hasonló végzettségű párhoz húznak?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.