Egészség hírek

Ha azt hiszed, nem vagy aktív, kevesebbet élsz?

Ha azt hiszed, nem vagy aktív, kevesebbet élsz?

Már a tudat is hozzájárulhat a rövidebb élethez – Kutatók szerint ha úgy érezzük, másoknál kevésbé vagyunk aktívak, nő esélyünk arra, hogy fiatalabb korban távozzunk az élők sorából.

Sokat számítanak a gondolataink – ha azt hisszük, nem vagyunk olyan aktívak, mint mások, nőhet a korai elhalálozás kockázata egy új tanulmány szerint.

„Felfedezésünk azt mutatja, sőt, alátámasztja a korábbi feltételezéseket is, miszerint meggyőződésünk – ebben az esetben az, mennyi mozgást végzünk másokhoz képest általában -, kulcsfontosságú szerepet játszik egészségünk alakulásában” – mondta el Alia Crum, a tanulmány társszerzője, a Stanford Egyetem pszichológia professzora.

Az aktív életnek akár a munkába biciklizés is megfelel

Az aktív életnek akár a munkába biciklizés is megfelel

Manapság igen nagy erőfeszítéseket tesznek az egészségügyi szakemberek, életmódtanácsadók, hogy felhívják a figyelmet arra: érdemes életmódot váltani, motiválják őket abban, hogy több testmozgásra és kevesebb stresszre van szükségük. No és persze egészséges táplálkozásra.

Sok embert stresszel azonban, hogy azt gondolja: ő kevésbé aktív, mint a társai. Mindenki másképp viszonyul az egészséges viselkedéshez.

A Stanford Egyetem tanulmánya több mint 60 ezer embert vett górcső alá az Egyesült Államokban, 21 éven át követték életmódjukat.

Azok, akik úgy hitték: ők kevésbé aktívak fizikailag, mint mások – ugyanabban a korosztályban -, 71 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg még a nyomonkövetési időszak alatt, mint akik sportosabbnak gondolták magukat, még akkor is, ha aktivitási szintjük hasonló volt másokéhoz.

Ugyanakkor, a tanulmány nem bizonyította, hogy a kevésbé aktívság gondolata okozná a korai halál kockázatának növekedését – csak összefüggést mutatott.

Az is fontos, hogy szeressük, amit sportolunk

Az is fontos, hogy szeressük, amit sportolunk

A tanulmányt a Health Psychology szaklapban közölték.

A kutatók szerint a felfedezés azt mutatta, amellett, hogy valaki fizikailag aktív, nagyon fontos az is, hogy az emberek jól érezzék magukat azon tevékenység közben, amit sportnak választottak – főleg ha minden nap csinálják. Ilyen a lépcsőzés, a gyaloglás vagy biciklizés, de akár a takarítás is.

„Ideje lenne komolyabban vennünk az egészségünkkel kapcsolatos gondolatokat – mondta Alia Crum. – A hosszú élettartam érdekében fontos, hogy ne csak egészséges magatartással, hanem ugyanilyen gondolatokkal is éljünk!” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikk:

Csak gondolni kell és tényleg hatásos? 

Egyformán "nyírja" a stressz a nőt és a férfit?

B.A.

 

Lily-Rose Depp levetkőzött

Lily-Rose Depp levetkőzött

A népszerű színész, Johnny Depp fiatal lánya ledobta a textilt egy fotózás kedvéért. 
Életműdíjat kap Morgan Freeman

Életműdíjat kap Morgan Freeman

Friss információk szerint jövő év januárjában adják át a színésznek az elismerő díjat.
Victoria Beckham bővíti sminkpalettáját

Victoria Beckham bővíti sminkpalettáját

A hölgyek magabiztosságát szeretné fokozni az egykori Spice Girls-énekesnő, aki az utóbbi évtizedben neves dizájnerré nőtte ki magát – új sminkkészletének is ez...
Matt LeBlanc felhagy a színészkedéssel?

Matt LeBlanc felhagy a színészkedéssel?

A Jóbarátok egykori szereplője még csak 50 éves, mégis úgy gondolja, hogy ideje visszavonulnia.  
Mi köze az artériákban levő kalciumnak a szívrohamhoz?

Mi köze az artériákban levő kalciumnak a...

Növelheti a szívinfarktus esélyét a kalcium felgyűlése a szív koszorúereiben – állapította meg a Texas Southwestern Egyetem tanulmánya.
Rihanna kimondja a boldogító igent?

Rihanna kimondja a boldogító igent?

Képzeld, a legfrissebb pletykák szerint a népszerű sztár nemsokára férjhez megy.
Az őszi CND™ NIGHTSPELL KOLLEKCIÓ

Az őszi CND™ NIGHTSPELL KOLLEKCIÓ

 „Öröm a CND köröm a Belvárosiból! Hiszen a vendég is érzi a különbséget!”
Az éneklés jó hatással van a Parkinsonra?

Az éneklés jó hatással van a Parkinsonra...

Segíthet a Parkinson-kórban szenvedőknek az éneklés – derítette ki egy kutató. A terápia lényege persze nem az, hogy a páciensek jobban tudjanak dalolni.
Banános kenyér – csészében!

Banános kenyér – csészében!

Kedvünk lenne egy kellemes gyümölcsös desszerthez, de csak egy adagot fogyasztanánk el szívesen? Készítsük el csészében – például a banános kenyeret!
Justin Bieber ismét balhézott

Justin Bieber ismét balhézott

A botrányairól elhíresült énekesnek ezúttal egy profi boxóval akadt össze a bajsza. Vajon mikor változtat viselkedésén?
< >