Egészség hírek

Ha azt hiszed, nem vagy aktív, kevesebbet élsz?

Ha azt hiszed, nem vagy aktív, kevesebbet élsz?

Már a tudat is hozzájárulhat a rövidebb élethez – Kutatók szerint ha úgy érezzük, másoknál kevésbé vagyunk aktívak, nő esélyünk arra, hogy fiatalabb korban távozzunk az élők sorából.

Sokat számítanak a gondolataink – ha azt hisszük, nem vagyunk olyan aktívak, mint mások, nőhet a korai elhalálozás kockázata egy új tanulmány szerint.

„Felfedezésünk azt mutatja, sőt, alátámasztja a korábbi feltételezéseket is, miszerint meggyőződésünk – ebben az esetben az, mennyi mozgást végzünk másokhoz képest általában -, kulcsfontosságú szerepet játszik egészségünk alakulásában” – mondta el Alia Crum, a tanulmány társszerzője, a Stanford Egyetem pszichológia professzora.

Az aktív életnek akár a munkába biciklizés is megfelel

Az aktív életnek akár a munkába biciklizés is megfelel

Manapság igen nagy erőfeszítéseket tesznek az egészségügyi szakemberek, életmódtanácsadók, hogy felhívják a figyelmet arra: érdemes életmódot váltani, motiválják őket abban, hogy több testmozgásra és kevesebb stresszre van szükségük. No és persze egészséges táplálkozásra.

Sok embert stresszel azonban, hogy azt gondolja: ő kevésbé aktív, mint a társai. Mindenki másképp viszonyul az egészséges viselkedéshez.

A Stanford Egyetem tanulmánya több mint 60 ezer embert vett górcső alá az Egyesült Államokban, 21 éven át követték életmódjukat.

Azok, akik úgy hitték: ők kevésbé aktívak fizikailag, mint mások – ugyanabban a korosztályban -, 71 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg még a nyomonkövetési időszak alatt, mint akik sportosabbnak gondolták magukat, még akkor is, ha aktivitási szintjük hasonló volt másokéhoz.

Ugyanakkor, a tanulmány nem bizonyította, hogy a kevésbé aktívság gondolata okozná a korai halál kockázatának növekedését – csak összefüggést mutatott.

Az is fontos, hogy szeressük, amit sportolunk

Az is fontos, hogy szeressük, amit sportolunk

A tanulmányt a Health Psychology szaklapban közölték.

A kutatók szerint a felfedezés azt mutatta, amellett, hogy valaki fizikailag aktív, nagyon fontos az is, hogy az emberek jól érezzék magukat azon tevékenység közben, amit sportnak választottak – főleg ha minden nap csinálják. Ilyen a lépcsőzés, a gyaloglás vagy biciklizés, de akár a takarítás is.

„Ideje lenne komolyabban vennünk az egészségünkkel kapcsolatos gondolatokat – mondta Alia Crum. – A hosszú élettartam érdekében fontos, hogy ne csak egészséges magatartással, hanem ugyanilyen gondolatokkal is éljünk!” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikk:

Csak gondolni kell és tényleg hatásos? 

Egyformán "nyírja" a stressz a nőt és a férfit?

B.A.

 

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Képzeld, a legfrissebb információk szerint a Gossip Girl népszerű sztárját azzal vádolják, hogy több napon keresztül nem engedett el egy nőt, akit ráadásul mege...
Jönnek a valódi terminátorok?  - 1.rész

Jönnek a valódi terminátorok? - 1.rész

A mesterséges intelligencia fejlődésével olyan robotok állhatnak „szolgálatba” 2068-ig, amelyek a veszélyes helyzetekben tökéletesen helyettesíthetik az embert ...
Ekkor a legjobb az együttlét

Ekkor a legjobb az együttlét

Friss kutatások kiderítették, hogy melyik életkorban élvezik a legjobban az aktusokat a szerelmesek.   
A háziállat többet segíthet, mint az orvos

A háziállat többet segíthet, mint az orv...

Az köztudott, hogy a kis kedvencek pozitív hatással bírnak az emberi lélekre, de egy nemrégiben végzett kutatás szerint akár a terapeutát is helyettesítheti.   
Értik a babák a vidám zenét

Értik a babák a vidám zenét

Sokan nem is gondolnánk, de a csecsemők ugyanúgy értik az érzelmeket, mint a felnőttek. A vidám zenére, pedig rendkívül jól reagálnak.   
Robottá alakuló légdeszka segíthet a házban?

Robottá alakuló légdeszka segíthet a ház...

Sokaknak lehet már ismerős az ún. hoverboard vagy légdeszka – 2016-ban reneszánszát élte. Most a mesterséges intelligencia segítségével megszületett a hoverboar...
Mesterséges intelligencia: repülő autó mutatkozott be Genfben

Mesterséges intelligencia: repülő autó m...

Az önálló járművek jelenthetik az autógyártás következő nagy innovációját – A Genfi Motor Show-n olyan kocsi mutatkozott be, amelyek repülni is képes.
Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Nem elég Kevin Federline számára az a pénz, amelyet az énekesnő fizet neki havi szinten. Ez összesen húszezer dollár, azaz körülbelül ötmillió forint.   
Így készíts kávés testradírt!

Így készíts kávés testradírt!

Van, akit már a kávé illata kellemes hangulatba hoz. Ha ez velünk is így van, érdemes kipróbálnunk a kávéval készült testradírt, mégpedig saját kezűleg!
A robot fejlődésének lépcsői

A robot fejlődésének lépcsői

A mesterséges intelligencián belül a robotika kétségtelenül a legizgalmasabb, ám a legellentmondásosabb terület is. Abban mindenki egyetért, hogy a robotok alka...
< >