2017. 08. 07. - 09:45

Ha azt hiszed, nem vagy aktív, kevesebbet élsz?

Ha azt hiszed, nem vagy aktív, kevesebbet élsz?

Már a tudat is hozzájárulhat a rövidebb élethez – Kutatók szerint ha úgy érezzük, másoknál kevésbé vagyunk aktívak, nő esélyünk arra, hogy fiatalabb korban távozzunk az élők sorából.

Sokat számítanak a gondolataink – ha azt hisszük, nem vagyunk olyan aktívak, mint mások, nőhet a korai elhalálozás kockázata egy új tanulmány szerint.

„Felfedezésünk azt mutatja, sőt, alátámasztja a korábbi feltételezéseket is, miszerint meggyőződésünk – ebben az esetben az, mennyi mozgást végzünk másokhoz képest általában -, kulcsfontosságú szerepet játszik egészségünk alakulásában” – mondta el Alia Crum, a tanulmány társszerzője, a Stanford Egyetem pszichológia professzora.

Az aktív életnek akár a munkába biciklizés is megfelel

Az aktív életnek akár a munkába biciklizés is megfelel

Manapság igen nagy erőfeszítéseket tesznek az egészségügyi szakemberek, életmódtanácsadók, hogy felhívják a figyelmet arra: érdemes életmódot váltani, motiválják őket abban, hogy több testmozgásra és kevesebb stresszre van szükségük. No és persze egészséges táplálkozásra.

Sok embert stresszel azonban, hogy azt gondolja: ő kevésbé aktív, mint a társai. Mindenki másképp viszonyul az egészséges viselkedéshez.

A Stanford Egyetem tanulmánya több mint 60 ezer embert vett górcső alá az Egyesült Államokban, 21 éven át követték életmódjukat.

Azok, akik úgy hitték: ők kevésbé aktívak fizikailag, mint mások – ugyanabban a korosztályban -, 71 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg még a nyomonkövetési időszak alatt, mint akik sportosabbnak gondolták magukat, még akkor is, ha aktivitási szintjük hasonló volt másokéhoz.

Ugyanakkor, a tanulmány nem bizonyította, hogy a kevésbé aktívság gondolata okozná a korai halál kockázatának növekedését – csak összefüggést mutatott.

Az is fontos, hogy szeressük, amit sportolunk

Az is fontos, hogy szeressük, amit sportolunk

A tanulmányt a Health Psychology szaklapban közölték.

A kutatók szerint a felfedezés azt mutatta, amellett, hogy valaki fizikailag aktív, nagyon fontos az is, hogy az emberek jól érezzék magukat azon tevékenység közben, amit sportnak választottak – főleg ha minden nap csinálják. Ilyen a lépcsőzés, a gyaloglás vagy biciklizés, de akár a takarítás is.

„Ideje lenne komolyabban vennünk az egészségünkkel kapcsolatos gondolatokat – mondta Alia Crum. – A hosszú élettartam érdekében fontos, hogy ne csak egészséges magatartással, hanem ugyanilyen gondolatokkal is éljünk!” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikk:

Csak gondolni kell és tényleg hatásos? 

Egyformán "nyírja" a stressz a nőt és a férfit?

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.