2018. 12. 05. - 11:15

Hasnyálmirigyrák leshet az elhízott tinikre

Hasnyálmirigyrák leshet az elhízott tinikre

Nem árt visszafogni a mértéktelen evést: egy fiatal is gyorsan azon kaphatja magát, hogy elhízott – egy kutatás szerint pedig a normálisnál kicsit nagyobb testsúly növelheti a hasnyálmirigyrák esélyét.

Idejekorán fontos figyelmeztetni a fiatalokat arra, hogy fogják vissza magukat az étkezés terén: a kiegyensúlyozott táplálkozás ugyanis hozzájárul ahhoz, hogy életük későbbi szakaszában egészségesek legyenek.
 
Egy új kutatás rámutatott arra, hogy amennyiben egy tinédzser vagy fiatal felnőtt gyermek elhízott, négyszeres esetében a kockázata annak, hogy hasnyálmirigyrák alakuljon ki nála idősebbként.
 
A Tel Avivi Egyetem kutatói 1.087.358 férfit és 707.212 nőt elemeztek, 16 és 19 éves kor között a Cancer (Rák) szaklapban megjelent tanulmány keretében.
 
Fontos már tinédzserkorban odafigyelni az egészséges étkezésre
Fontos már tinédzserkorban odafigyelni az egészséges étkezésre
 
Ez rámutatott, hogy az elhízottság, de még a normálistól kisebb mértékben is eltérő testsúly tinédzser- és fiatal felnőtt korban növeli a hasnyálmirigyrák kockázatát később.
 
A normális testsúllyal összevetve az elhízottságot a kutatók összefüggésbe hozták a rák 3,67-szeres kockázatnövekedésével a férfiak körében, a nőknél ez a szám 4,07-szeres.
 
Mi több, a kissé magasabb testtömeg-index (BMI), valamint a túlsúly a férfiaknál 49-, illetve 97 százalékos rizikót mutat a rákra, összehasonlítva őket az alacsony BMI-vel rendelkező emberekkel.
 
A hasnyálmirigyrák a 6. leggyakoribb halálok a rákos megbetegedések körében. A felnőttkori elhízás pedig összefüggésbe hozható megnövekedett gyakoriságával.
 
Ráadásul az elmúlt 40 évben az extrém mértékben alacsony a túlélési  arány csak nagyon kicsit javult.
 
A hasnyálmirigyrákos szövetekben levő, összetett kémiai, biológiai, biomechanikai és szerkezeti tényezők kombinációja megnehezíti a betegség kezelését. Kutatók szerint a szisztémás gyulladás, melyet az elhízás vált ki, potenciálisan hozzájárul a hasnyálmirigyrák kialakulásához.
 
A testsúly kordában tartása tehát segít csökkenteni a kockázatot.
 
B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.